Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален студентски конкурс за проучване на дейността и творчеството на Петър Увалиев

Снимка: архив


Софийският университет и Фондация „Увалиеви“ обявиха поредния годишен национален студентски конкурс за проучване на дейността и творчеството на Петър Увалиев – емигрантът космополит, родолюбец, ваятел на думи, дипломат, незабравим глас на радиоефира, филмов продуцент и…. футболен фен.

Културологът от СУ доц. Огнян Ковачев представи детайли, свързани с конкурса в ефира на „Хоризонт“, като припомни, че той се организира за трети път, а целта му е да  насърчи читателския и проучвателски интерес на студентите, като допълни:

Тази година има и нововъведение, целящо да насърчи творческото отношение на студентите към наследството на Петър Увалиев – неговото книжно наследство и наследството, оставено от неговия глас, допълни доц. Ковачев. Той коментира защо роденият преди 102 години интелектуалец е личност, чието значение за България и в днешно време не намалява и използва ефира като възможност, за да даде насоки на студентите в различни области на дейността на Петър Увалиев, за които те могат да правят проучвания. Огнян Ковачев припомни:

Той е и радио човек и още в България той е един от основателите на Радио София - и Българското национално радио в последствие.

Освен това в българските периодични издания от 30-те докъм средата на 40-те години той следи и публикува редовно отзиви за силни театрални постановки, самият той е театрален режисьор.

В Лондон, където той се установява през 1948-ма година като „невъзвръщенец“ - според жаргона на комунистическата власт тогава, Увалиев работи в британската филмова индустрия в продължение на поне 20 години, сътрудник е на тамошни английски, на италиански и френски периодични издания за изкуство, кино, скулптура.

Така че неговата дейност не се ограничава изключително с беседите по радио Би Би Си, които той води също от 1948-ма.

31 октомври е срокът за изпращане на студентските разработки, които може да бъдат да бъдат в различни жанрове – напр. проучване, биографично проучване, визуален продукт до 30 минути или 5 минутна аудио беседа по избрана от младежите тема, в която е творил и Увалиев.

Повече по темата, както и автентичния глас на Петър Увалиев чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна