Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обзор на първата сесия на 44-тото НС

Снимка: Ани Петрова, БНР

Смятам, че първата сесия на този парламент беше особено успешна, беше силна. Това коментира в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" Данаил Кирилов от ГЕРБ:

Стартирахме с трите процесуални кодекса, така че бяхме амбициозни в този смисъл. Голяма част от законопроектите бяха приети в рамките на самата сесия. Положехме и стартирахме процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

Ние от БСП правим всичко възможно да изпълняваме нашата предизборна платформа и не е случайно, че със седемнадесет законопроекта, които са внесени, сме водещи и сме възможно най-активната парламентарна група, тъй като имаме и 335 въпроса и питания, което в пъти надвишава колегите, подчерта пред "Хоризонт" Драгомир Стойнев от БСП:

Имаме и пет разисквания, които са били в парламентарна зала благодарение на наши питания. Три временни комисии бяха създадени благодарение на инициативи на БСП – за НДК, за замърсяването на водата и за неизплатените заплати на работниците. За съжаление нас това не ни удовлетворява, защото ние искаме реални резултати от тези действия. Тази парламентарна сесия главно премина в скандали. Не може цялата държава да се занимава с НДК и със суджуците на ГЕРБ.

Този парламент имаше нещастието да започне с "ЦУМ-гейт" за БСП и те се радикализираха, за да покажат как проблемът е извън тях. Това посочи Искрен Веселинов от Обединените патриоти:

Нямаше 100 дни толерантност, нямаше никаква възможност да се покажат плановете на управляващите и така минаха незабелязано революционни неща като мълчаливото съгласие в Административнопроцесуалния кодекс – нещо, което от няколко години се опитвахме да прокараме в предишния парламент. Създаването на възможност да няма вечни длъжници – това дълго съвременно робство, което е недопустимо в европейска България, мина в ГПК. Ние специално внесохме доста законопроекти в посоките, които нас ни касаят – националната сигурност, криминализирането на радикалния ислям. В този смисъл чисто законодателно аз не мисля, че тази сесия беше чак толкова зле, просто имахме една опозиция, която крещеше през цялото време "катастрофа“ и която търсеше нещо, с което да покаже, че нещата не вървят. Сигурен съм, че следващият парламентарен сезон ще е още по-силен.

Малкото законопроекти, които бяха внесени в този парламент, бяха внесени от народни представители, Министерски съвет и държавната политика липсваха от дейността на 44-тото Народно събрание. Това заяви Хамид Хамид от ДПС:

Липсва Министерски съвет, липсва стратегия, липсва визия за управление на държавата. Работи се на принципа "проба-грешка“. Работи се на принципа на генериране на скандали и тяхното решаване, така че аз не мисля, че едно от малките добри неща – договорът за добросъседство с Македония - ще бъде символ за първата сесия. По-скоро първата сесия мина изцяло под знака на НДК и на суджука.

Това правителство няма дългосрочна визия и няма стратегия за развитието на България, каза за "Неделя 150" Гергана Стефанова от "Воля“:

За нас това беше една сесия преди всичко на неизпълнени обещания. Трябва да се отбележи, че групата на "Воля“ работи доста активно. Имаме внесен законопроект точно за промяна на Изборния кодекс и точно в частта мажоритарен вот, което беше и желанието на повече от два милиона и половина граждани. Този наш законопроект все още не е гледан в комисии. Ние още в началото на този мандат обявихме, че ще подкрепяме всички законопроекти и инициативи, които са в интерес на хората и които бързо ще доведат до решения на застояли проблеми. Ако правителството още в началото на есенната сесия заработи и тръгне в правилна посока с нужния ритъм и креативност, ние ще го подкрепяме, но ако пак сме свидетели на хаос, на работа на парче, промъкване на лобистки закони, които нямат общо с проблемите на хората, то ние ще си останем критични и няма да подкрепим такъв управленски подход.

Цялото интервю с Данаил Кирилов, Драгомир Стойнев, Искрен Веселинов, Гергана Стефанова и Хамид Хамид можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!