Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Камарата на архитектите иска нов Закон за устройство на територията

| обновено на 01.08.17 в 12:14
Борислав Игнатов
Снимка: КАБ
Камарата на архитектите в България предлага да се изработи нов Закон за устройството на територията, за да бъдат намалени процедурите и ненужната бюрокрация. Сега, според архитектите, се изискват прекалено много документи, които с нищо не допринасят за крайния резултат на строителството.

Да се разграничат процедурите за строителство на къщи и по-голям обект като МОЛ, настояват още от Камарата на архитектите и също да се въведе електронна система за издаване на разрешителни за строеж. За промените в Закона за устройство на територията от Гилдията на архитектите настояват от години, но все още не са предприети законодателни инициативи.

Нещата в България трябва да се хармонизират с добри европейски практики. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" архитект Борислав Игнатов:

Добре е да се случват така нещата, както е в напредналите страни, към които се стремим. В Европа Законът за устройство на територията, неговият еквивалент, е разделен на две части. Едната е Закон за устройство на планиране, което определя градоустройствените правила, а другият закон е Законът за инвестиционното проектиране в строителството, което определя правилата за строеж на сгради и съоръжения. Това са две различни дейности и има смисъл те да бъдат разделени на два отделни закона, за да бъдат по-гъвкави. Искаме и процедурите по тези закони да бъдат опростени и преведени към европейските, така че България да бъде привлекателно място за инвестиции, както за чужди, така и за нашите собствени.

В България процесът за получаване на разрешения за строеж е един от най-усложнените в Европа, допълни още арх. Игнатов:

Тук изискванията към малка къща и към летище са почти еднакви и всъщност малките възложители, хората, които искат да си направят еднофамилни къщи, са изключително обременени с този тип процедури. Големият процент на незаконно строителство може да се обясни с това, че хората не могат да преминат през всички процедури, по някое време се отказват и тръгват своеволно. Ако процедурите бъдат опростени и документите бъдат намалени, това ще се изчисти като проблем.

Цялото интервю с Борислав Игнатов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени