Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите при спасяването на човешки живот

| обновено на 15.08.17 в 13:03


Паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот беше почетена с едноминутно мълчание пред паметника на медицинските чинове пред Военно-медицинската академия. Началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски подчерта, че лекарите често работят в рискова среда.

Неслучайно е избрана тази дата, защото много близо е до сърцето на всеки българин чувството на състрадание, чувството за спасение, чувството за взаимопомощ. Това е една великолепна идея, която се зароди преди много години и с подкрепата на Военно-медицинска академия се основа като официален празник. Поне за лекарите от Военно-медицинска академия, пък и тук видях много колеги, които са извън нашата болница като гости, които не бяха официално поканени. Те сами идват на този празник. Значи те имат усещането за празник, необходимост да дойдат, да сведат глава пред колегите, които са отдали живота си по един или друг начин за спасяването на други човешки животи

България е единствената страна в ЕС, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време. Денят на спасението е създаден през 2005 година по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник "Български лекар". Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа. На честването са поканени представители на държавата, на Българския лекарски съюз, на Българския червен кръст и на синдикатите.

На тази дата през 1963 г. 26-годишният д-р Стефан Черкезов се връща от командировка с автобус, претъпкан с хора. На излизане от Горна Оряховица автобусът се блъска в камион и избухва в пламъци. Взривната вълна изхвърля лекаря в канавката, но той се връща и започва да вади хората. Успява да спаси близо 50 души, но само той умира от изгарянията по тялото си.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.