Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Босев: Този закон няма да промени абсолютно нищо

Александър Кашъмов: Проектът за антикорупционен закон ни връща в миналото

Христина Тодорова: Обществото има високи очаквания към борбата с корупцията

Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС
Поставяните около антикорупционния закон чисто политически въпроси са без значение. С предлаганите разпоредби няма да се постигне реална превенция и реално противопоставяне на корупцията. Това мнение изрази в интервю за "Хоризонт" адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация". Законът бе обсъден широко, но резултатите от тези обсъждания и различните експертни мнения, включително институционални, не са взети предвид, смята Кашъмов.

Като посочи, че законодателството на Европейския съюз не изисква приемането на такъв закон и че в повечето държави от ЕС подобен закон няма, той допълни, че сегашният проект не решава проблема с трите основни приоритета на борбата с корупцията – липсата на публичност на декларациите на държавните служители за конфликт на интереси, въвеждането на механизъм за подаване на сигнали при висши държавни служители и мерки за превенция на корупцията, така че администрациите да могат да я предотвратяват на ранен етап:

Донякъде се решава въпросът със сигналите. По отношение на публичността на декларациите положението се влошава и отива към периода на приемането на Закона за конфликт на интереси през 2009 година, когато кметът на общината трябваше да си решава дали даден служител е в конфликт на интереси. Естествено, че там, където има затваряне на феодалните звена, там борба с корупцията не може да има. Тук има връщане към една по-лоша уредба.

Кашъмов нарече предвидената в закона конфискация абсолютно безумно решение:

Престъпници, професионални убийци и крадци, на които трябва да бъде отнемано имуществото, да бъдат поставяни редом с министри и народни представители – не е нужно човек да е юрист, за да разбере абсурда на подобна уредба. В момента е предложена глава девета, с която на практика комисията, която ще се създаде, представлява връщане на Държавна сигурност на бял кон, тъй като се създава възможност чрез агенти и сътрудници да се получават доноси, по силата на които тази комисия ще започва да се рови в данните на хора, които заемат висши позиции, без никакво законово основание. Тези неща трябва да се изчистят задължително. 

За момента проучванията показват, че обществото би било съгласно единният антикорупционен орган да бъде подчинен на президента, защото президентската институция се ползва с по-голямо доверие, отбеляза Христина Тодорова, която е политически анализатор в "Галъп интернешънъл". Обществото има високи очаквания за волята, която иска да види от страна на парламент и правителство за борба с корупцията, обясни тя. Тодорова обаче не вижда вероятност и съгласие от страна на ГЕРБ да се вслуша в предложенията на БСП:

Виждаме ясното разграничаване на управляващи и опозиция и поведение на управляващите, които намекват, че имат пълно мнозинство и този закон ще бъде приет така, както те го предлагат.

Росен Босев   БГНЕСНяма никакво съмнение, че този закон ще се приеме, но той няма да промени абсолютно нищо, защото събира механично няколко институции, които с нищо не са ни впечатлили до този момент, коментира журналистът от "Капитал" Росен Босев:

Очевидно се залага на някакъв авторитет, с който Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество се ползва пред западните служби и затова тя ще бъде лицето на този нов антикорупционен орган. Нека не се залъгваме - ако видим обвиненията за корупция през последните години, и не само, ще видим, че правоохранителните органи виждат корупция само в опозицията, в тези, които не са на власт. Ако изключим няколко никому свидни глави, които падат, просто защото такива са обстоятелствата - Живко Мартинов например.

Всички мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени