Зорница Славова: България е сред страните от ЕС с най-ниско доверие в полицията

Относителният брой на регистрираните престъпления продължава да намалява непрекъснато и стабилно след 2013 г., показват данни на МВР
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи публикува статистиката за регистрираните престъпления и тяхната разкриваемост през 2016 година. Данните показват, че относителният брой на регистрираните престъпления продължава да намалява непрекъснато и стабилно след 2013 г. и вече напълно очертава тенденция към намаление след пика в началото на кризата.
Трябва да се има предвид, че не всички престъпления се регистрират, а България е сред страните от ЕС, в които доверието към полицията е най-ниско, това показват Евробарометър и данните на Евростат, каза в "Преди всички" Зорница Славова от Института за пазарна икономика:
Преди няколко години правихме изследване на работата на МВР. Тъй като ни направи впечатление, че по брой на регистрираните престъпления България стои добре в рамките на ЕС, решихме да погледнем регистрираните убийства, тъй като при убийствата по-скоро хората ще потърсят полиция, и тогава вече се видя, че България я изпреварват само три Балтийски страни. В страната сме свидетели на ниско доверие и чувство за безнаказаност, а доказателство за това е и фактът, че толкова много хора разчитат на частни охранителни фирми.
През 2016 г. абсолютният брой на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността намалява с 1/3 спрямо 2000 година или до 12,6 на хиляда души от населението, което е най-ниската стойност за периода. Все пак трябва да се има предвид, че регистрираните престъпления са само грубо приближение на извършените престъпления. В страни с ниско доверие в правоохранителните органи само част от престъпленията се докладват от потърпевшите. Сред недекларираните обикновено попадат различни видове кражби, отвличания срещу откуп, изнасилвания и др. Т.е. увеличението или спада на регистрираните престъпления може да отразява много повече увеличено или намалено доверие в полицията, отколкото промяна в престъпността.
Делът на разкритите престъпления се повишава за трета поредна година и достига 48,2%. Най-висока разкриваемост е регистрирана през 2004 г., когато разкритите престъпления прехвърлят 60%.
Зоните с най-висока престъпност са северозападният край на България и областите по Черноморието. През 2016 г. правопропорционална връзка между степента на икономическо развитие и по-големия брой на престъпленията е по-слаба, но отново се забелязва. И през 2016 г. най-висок е относителният брой на престъпленията в Бургас и столицата (над 16 на хиляда души), а най-нисък – в област Смолян (под 6 на хиляда души). Само в пет области регистрираните престъпления спрямо броя на населението са нараснали в сравнение с 2015 г. (Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград и Ямбол), а в три от областите престъпленията са нараснали спрямо 2000 г. – Ловеч, Сливен и Хасково.
Разкриваемостта на престъпленията показва сходна картина. Най-сигурната област е Смолян, където делът на разкритите престъпления достига близо 74%, а най-малко сигурните области отново са столицата и Бургас, където се разкриват около 1/3 от престъпленията. Спрямо 2015 г. във всички области делът на разкритите престъпления е по-висок, като най-голямо е увеличението в областите Видин и Добрич (почти с 20 п.п.), а най-малко – в столицата (с 2 п.п.) Спрямо 2000 г. в шест от областите има намаление на разкриваемостта, като най-голяма е тя в област Габрово (под – 20 п.п.). Областта с най-високо подобрение пък е Благоевград (над 20 п.п.).
Не може да се каже, че данните са надеждни, възможно е нещо да се подобрява. Това обаче не си личи по другите взаимосвързани данни – продължава в МВР да има много хора, продължава над 90% от средствата от бюджета на МВР да се харчат за заплати. Само 1% тази година от бюджета на МВР е за капиталови разходи – за всичко онова, което прави събирането на данните и разкриването на престъпленията по-сигурно, по-бързо и по-качествено – имам предвид като инструменти за работа на полицията, дори и като разходи за гориво и униформи. Полицаите се оплакват, че нямат пари за консумативи, за униформи, а в същото време техният огромен брой пречи да се увеличат тези средства, и изглежда, че всяка година МВР си прави бюджета по това, че умножава хората по разходите и по заплатите, и после каквото остане, е за някаква модернизация, при положение че дори ние знаем какво е положението в РПУ-тата и какви са условията, каза Славова. 
В звуковия файл можете да чуете репортаж на Мила Младенова, интервю на Валерия Николова със Зорница Славова и пряк репортаж на Николай Христов.
Още от категорията

Двама таксиметрови шофьори са задържани след сбиване в Хасково

Заради сбиване на автобусна спирка в Хасково са задържани двама таксиметрови шофьори.  Обидите и ударите станали заради клиенти, които единият шофьор отнел от другия. Прави се проверка дали таксиметровите услуги, които са извършвали, са законни. 

публикувано на 20.05.18 в 19:57

Археологическите разкопки на крепостта Русокастро ще продължат и това лято

Археологическите разкопки на средновековната крепост Русокастро ще продължат и това лято. Проучванията, които се извършват от екип от бургаския музея, се финансират от бюджета на община Камено. 40 хил. лв. са отпуснати от община Камено за разкопките. Очаква се и финансиране от страна на държавата в размер на 20 хил. лв. Проучванията ще бъдат..

публикувано на 20.05.18 в 19:55

Автопротест във Враца заради тежкото финансово състояние на областната болница

Автопротест се проведе във Враца заради тежкото финансово състояние на областната  болница. Той премина през града и завърши на международния път Е-79 на изхода на Враца към Мездра.  Десетки коли се включиха в протеста. Идеята им е за пореден път да изразят недоволството си от състоянието на областната болница и да заявят острата нужда на хората от..

публикувано на 20.05.18 в 19:14
EVA обикаля България всяка събота и неделя, за да се среща с почитателите си

В „Покана за пътуване” – тийн идолът EVA изброди 100-те туристически обекта за 3 месеца, младият Дъблин и до Сандвичевите острови преди 100 години

За слушателите над 15 години името на певицата Ева може да говори нещо само ако са я гледали в мюзикъла „Кабаре” в оперетата или в някоя от постановките на частни театри, с които обикаля из България. За тийнейджърите, обаче ведрата усмивка на изпълнителката е повод за припадък от екстаз. EVA се прочу светкавично в интернет с ролята на Елизабет Мария –..

публикувано на 20.05.18 в 19:05

Пореден протест на медиците от болницата в Ловеч

Медици от болницата в Ловеч блокираха за час движението по пътя София - Варна в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще. В протестната акция участваха близо 200 души – медици от ловешката болница и жители на града. Те продължават да настояват държавата да..

обновено на 20.05.18 в 18:16

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Общината в Кочериново назначи комисия от експерти, която трябва да набележи мерки за подобряване на дългата над километър екопътека, водеща до прочутите Стобски пирамиди. Това трябва да стане до дни - преди активния туристически сезон. В началото на месеца в с. Стоб заплашиха с протести, ако екопътеката към Пирамидите бъде отдадена на концесия..

публикувано на 20.05.18 в 17:59

Водата в София е годна за пиене, категорични са институциите

Няколко институции отрекоха информациите, че водата в София е негодна за употреба поради наличие в нея на тежки метали. Пред “Хоризонт“ държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев беше категоричен: “Няма проблем с питейната вода в София. Това показват както данните от нормалния мониторинг, който прави "Софийска вода" и столичната РЗИ, така и..

обновено на 20.05.18 в 17:11