Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Кабаиванов: Държавата неглижира общинските лечебни заведения

| обновено на 31.08.17 в 08:58
Емил Кабаиванов
Снимка: БГНЕС

Замяната на един човек с друг не решава проблема на болницата, категоричен бе в интервю за предаването "Преди всички" кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той коментира това, след като на извънреден брифинг председателят на Общинския съвет в Карлово Теодор Шойлеков поиска оставката на управителя на Карловската болница д-р Христо Пелев. Според Шойлеков Пелев не изпълнява оздравителния план на лечебното заведение, което е в тежко финансово състояние. Предстои ситуацията да бъде разгледана на днешната сесия на местния Общински съвет. По настояване на градоначалника бе свикан и Медицински съвет.

Шойлеков изразява лично мнение, а повечето началници на отделения в болницата стоят зад управителя, каза Емил Кабаиванов:

Мога да кажа, че от 15 човека – членове на Медицинския съвет – с изключение на двама, всички други застанаха категорично зад доктор Пелев.

Като припомни, че от над 400 млн. лева задължения на болниците в България общинските формират не повече от 15% от общата сума, той очерта част от проблемите на общинските лечебни заведения:

Ние, като общински болници, страдаме от това, че преди години бяха въведени едни медицински стандарти, които, уж за добро направени, започнаха полека-лека да унищожават общинските болници, защото се изисква от една болница, обслужваща например един 90-100-хиляден район, какъвто е нашият, да има непосилен брой лекари специалисти, и то тесни специалисти, които вече ги няма даже в някои окръжни болници.

Освен непосилните медицински стандарти друга спънка пред общинските болници се явява липсата на остойностяване на труда на лекарите и медицинските сестри, подчерта кметът:

Например в една клинична пътека, която е с цена от 2007 година (такива са клиничните пътеки, не са променяни), липсва стойност на труда на лекаря и на сестрата, и на санитаря, ако щете, на всички, които се занимават с един болен човек.

Има текучество на кадри, отбеляза още Емил Кабаиванов и посочи, че е крайно време да се въведат диагностично-свързаните групи.

Държавата се дезинтересира от проблемите на общинските болници, смята д-р Кабаиванов. Тази година Община Карлово е отделила около 120 хиляди лева за обновяването на отделението по хемодиализа в лечебното заведение. На предстоящата общинска сесия ще се разгледа предложение за допълнителна финансова помощ в същия размер. 


Интервюто на Лора Търколева с Емил Кабаиванов може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени