Първан Симеонов: ГЕРБ може да попадне в синьо-червен сандвич

Никоя политическа сила няма интерес да променя зациклилата политическа ситуация

| обновено на 01.09.17 в 09:51
Първан Симеонов
БГНЕС

Нито една от политическите сили няма видим интерес да променя стратегията си през новия политически сезон. Всички ще продължат да играят по стария начин, защото той носи позитиви за всички играчи на политическия терен. Това обобщение направи в интервю за предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Галъп - България" Първан Симеонов преди началото на новия политически сезон. Острата размяна на пресконференции между БСП и ГЕРБ през няколко часа или други ярки форми на противоборство ще продължат, смята Симеонов:

Защото БСП по този начин постига две неща: първо, премахва вниманието от вътрешните скандали, изнасяйки фронта навън, и второ, в дългосрочен план спомага за роненето на подкрепата на управляващите. Всяка подкрепа за всяко управляващо мнозинство се износва плавно или нетолкова в хода на всеки мандат и когато има силна опозиция и подкрепа, може да се износва и по-бързо, но това в дългосрочен план. В краткосрочен план острото противоборство между БСП и ГЕРБ всъщност помага на самите управляващи, защото ги стяга, защото сочи ясен враг. Врагът не е вътре, както бяха реформаторите, а по фронта, както са БСП.

До момента ДПС реши битката с ДОСТ, реши някои от проблемите в своята ниша, но там има мъртво вълнение, проговарят знакови лица, посочи Първан Симеонов:

Възможно е това мъртво вълнение да произведе и политически трупове, но възможно е и този път нищо да не стане. Много такива мъртви вълнения сме виждали. Много пъти в това пространство е имало засилка и нищо не се е случвало.

След Българското европредседателството и с наближаването на различните видове избори децибелите отново ще се повишат, подчерта анализаторът и прогнозира силен политически шум около антикорупционното законодателство. Симеонов вижда като друга водеща тема и изборът на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота и допълни:

Ще продължи със сигурност безусловната активизация на прокуратурата. Ще има и опит на т.нар. "градска десница" – извънпарламентарните сини партии да отворят втори фронт на управляващите – нещо като синьо-червен сандвич, в който може да попадне ГЕРБ.

Към изброените акценти анализаторът добави и сюжета за бюджета и за превъоръжаването.

Между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов ще има променлив ток, каза още Първан Симеонов:

Очевидно е, че Борисов разбира, че в краткосрочна и най-вече в дългосрочна перспектива Радев му е конкурент, защото е високорейтингова фигура. Борисов знае, че може да му е конкурент дори на следващи избори – президентски например, но Борисов ще е длъжен да го държи близо, както ГЕРБ държа близо друг свой голям конкурент по случая с мажоритарния вот и Слави Трифонов. Помните какво стана там. Мажоритарният вот изникна като тема-бунт срещу системата, бунт срещу статуквото – кой олицетворява статуквото, ако не управляващите. Какво направиха управляващите? Оглавиха бунта срещу себе си, опитомиха тази инициатива и я удушиха. Някой сега говори ли за мажоритарно гласуване? Така правят ГЕРБ – сражават се с когото могат и опитомяват, когото могат.

Интервюто на Диана Дончева с Първан Симеонов и репортаж на Мария Филева за предаването ''Преди всички'' чуйте в звуковите файлове.

Свързани новини

Започва новият политически сезон

Новият политически сезон започва днес в 9 ч. Депутатите се събират за есенната сесия на парламента.  Очаква се, по традиция, в първото заседание политическите сили да посочат в декларации приоритетите си. Същинската работа ще започне с..

публикувано на 01.09.17 в 07:18
Още от категорията
Румяна Бъчварова

Началникът на кабинета на премиера: „война“ между Борисов и президента няма

За началника на политическия кабинет на министър-председателя задочната размяна на реплики между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за това какви бойни самолети трябва да бъдат закупени за българските военновъздушни сили не може да бъде..

публикувано на 20.09.17 в 22:32
Самолет

Депутатите искат „частично рестартиране“ на процедурата за нови изтребители

Временната парламентарната комисия препоръча частично рестартиране на процедурата за закупуване на нов боен самолет за армията. Депутатите от комисията оставиха на експертите от Министерството на отбраната да обмислят варианти как да пренапишат схемата..

публикувано на 20.09.17 в 20:26
Румен Радев

Радев пред ООН: Светът е изправен пред невиждани предизвикателства

От най-голямата световна трибуна българският президент Румен Радев призова за действие в период, в който по думите му светът е изправен пред невиждани предизвикателства. Радев говори за световните конфликти, като изтъкна нуждата от цялостен подход..

публикувано на 20.09.17 в 19:23
НАТО

НАТО критикува Договора за забрана на ядрените оръжия

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри днес в Ню Йорк церемонията по подписването на Договора за забрана на ядрените оръжия. Той заяви, че пактът е важна стъпка към универсално-приеманата цел за свят, свободен от ядрени оръжия.  Още в първия..

обновено на 20.09.17 в 18:23
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Предстоящият до края на годината политически сезон ще бъде нещо като буря пред затишие

Социологът Първан Симеонов и политическият анализатор   Георги Харизанов от Института за дясна политика  коментираха в ефира на "Хоризонт"  напрежението, възникнало между президента и изпълнителната власт по въпроси, свързани с избора и купуването на..

публикувано на 20.09.17 в 18:03
самолети F-16 и

Закупуването на новопроизведени бойни самолети е на дневен ред

Председателят на временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет  Емил Христов представи на днешното заседание заключенията в доклада на комисията във връзка с процедурата за избор и..

публикувано на 20.09.17 в 17:45

Валентин Радев не смята, че има конфликт между синдикатите и ръководството на МВР

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев не смята, че има конфликт между полицейските синдикати и ръководството на МВР. Той каза това по повод писмото на синдикатите в МВР до премиера Бойко Борисов , в което според тях министърът ги е заплашил..

публикувано на 20.09.17 в 16:58