Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни реакции за консултативния политически борд за Българското председателство на Съвета на ЕС

Торстен Гайслер и Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

Шестима европейски и родни политици ще ни съветват и ще популяризират предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС. Те са част от новосъздадения Висш консултативен политически борд, който действа към министър-председателя Бойко Борисов. В него влизат само двама българи – бившият премиер Симеон Сакскобургготски и предишният президент Росен Плевнелиев. Включени са още първият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, бившият председател на Европейския парламент и настоящ директор на фондация "Конрад Аденауер“, която работи с партиите от ЕНП, Ханс-Герт Пьотеринг, Жан-Давид Леви – политически съветник на бившия френски президент Никола Саркози, и Ервин Прьол – бивш премиер на Долна Австрия.

Идеята за такъв кабинет се обсъжда от юни месец, но новината за официалното му създаване бе съобщена в началото на седмицата от ресорния министър Лиляна Павлова. Тя го определи като "мозъчен тръст" и изрично подчерта, че идеята идва от премиера Бойко Борисов:

Министър-председателят Борисов покани и създаде Висш политически консултативен борд или съвет с подкрепата на два важни не само за България, но и за Европа политици, с които да работим за налагането на тези приоритети, за тяхната реализация и разчитаме те да бъдат посланици на Българското председателство, за да успеем. Без тяхната подкрепа вярвам, че няма да можем да поставим на общоевропейския дневен ред част от темите, които искаме.

Новината не бе приета еднозначно. Реакциите "се люшнаха" между скептицизъм дали това не е поредната имиджова акция на управляващите и нареждане на свои хора до оптимистичната трактовка за полезна иновация, от която имаме нужда, дори само за да подобрим репутацията си.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Филева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна