Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Х. Адемов: Подготвяме проект за промяна на златното швейцарско правило

По този начин коефициентът за осъвременяване на пенсиите ще бъде не 3,6 процента, както се предвижда за следващата година, а малко повече - 5,4

Снимка: БГНЕС
Единственият кандидат за управител на Държавното общественото осигуряване Ивайло Иванов представи концепцията си за работата на НОИ до 2021-ва година. Той смята да направи институцията по-прозрачна, да подобри комуникацията с клиентите и да разшири електронните услуги. Иванов, който в момента е заместник социален министър, беше изслушан от ресорната парламентарна комисия. Той заяви, че смята да затегне контрола с цел да се предотвратяват неправомерни плащания от осигуряването, както и да се бори с проблема с т.нар. фалшиви болнични и ТЕЛК- решения, като ще обсъди темата със здравния министър и шефа на здравната каса:

За да видим кои са тези лечебни заведения, къде наистина се издават най-много болнични листове и след направения анализ, разбира се, да направим различни предложения.

Наличието на подобни решения на ТЕЛК-ове и болнични листове  - те дават една възможност, като универсален ключ да отключат много врати и да се ползват доста плащания, посочи Ивайло Иванов.  Той обясни, че няма намерение да прави съкращения на персонал. Според Иванов е рано да се направи оценка за първата година от въвеждането на последните промени в пенсионната система. Той отбеляза, че броят на хората, които са излезли в пенсионна възраст, е намалял с 5300 за една година, като това е довело до икономия бюджета на около 100 милиона лева:

На този етап тенденцията поне е  правилната посока, но трябва мине по-голям срок, за да можем да сме сигурни в това, каза още кандидатът за управител на НОИ, който обеща също засилена комуникация с НАП, Агенцията за социално подпомагане и други институции, за да могат хората по-бързо да получават плащания от осигуряването:

За да може да се ползва тяхната база данни, за да не допускаме и да лишаваме хората от права, а лицата да са наясно в момента, в който настъпва осигурителното събитие, какво те имат право да получат и кога ще го получат.  След изслушването днес кандидатурата на Ивайло Иванов трябва да се гласува в пленарната зала.


Д-р Хасан Адемов, който е председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика, коментира в ефира на "Хоризонт", че представянето на Ивайло Иванов е било убедително и той е показал, че има задълбочени познания в областта на социалното осигуряване, както и достатъчен административен опит:

Това, което той предлага като концепция за развитието на НОИ, отговаря на моите представи за развитието на институцията за в  бъдеще, нещо повече  - господин Иванов е човек, който е запознат с проблемите на социалното осигуряване, още повече, че в качеството си на заместник-министър той отговаряше за социалното осигуряване. Така че можем да разчитаме на неговия административен и управленски капацитет от една страна и на неговите познания за развитието на сектора през следващия период, отбеляза Адемов. Според него е добре да се помисли за промяна на т.нар. златно швейцарско правило:


Трябва да се мисли в посока на това, че все още доходите на българските пенсионери са ниски/.../.  Дефицитът на бюджета на Държавното обществено осигуряване все още не позволява едно сериозно увеличение на размера на пенсиите, защото при сегашния бюджет от близо 11 милиарда на ДОО близо половината е от данъци, което е сериозен проблем.

Това, което аз мисля да подготвя като предложение за развитие на пенсионната система е да променим "златното швейцарско правило", което в момента е  - 50 на 50 (съотношение между) ръст на осигурителния доход и хармонизиран ръст на инфлацията/..../Тъй като през последните няколко години расте Брутният вътрешен продукт,... тоест расте и средния осигурителен доход  -  предлагам 75% увеличение на ръста на осигурителния доход към 25%. Тоест промяна на златното швейцарско правило и по този начин коефициентът за осъвременяване на пенсиите ще бъде не 3,6 процента, както се предвижда за следващата година, а малко повече  - 5,4, което няма да струва кой знае колко сериозен допълнителен се ресурс.  Той може да бъде покрит и с увеличението на осигурителната вноска за пенсии по Фонд "Пенсии", което е предвидено за следващата година, и с повишаването на доходите -  така или иначе статистиката казва, че доходите през последната година са с около 10 процента са увеличени..... Така че без допълнителен дефицит в бюджета на Държавното обществено осигуряване може да се пристъпи към едно осъвременяване (на пенсиите),  което да е достатъчно деликатно направено. 

Предстои този проект да бъде обсъден в рамките на бюджетната процедура, все още готвим мотивите към него, обясни Адемов. Повече подробности чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна