Емануил Йорданов: В министерството е необходим преглед на щатовете

Диалог и реформи биха решили проблемите в МВР

Калоян Стайков: Парите се увеличават всяка година, но трябват реформи

Снимка: БГНЕС
Проблемите в МВР можеше отдавна да бъдат решени при по-добър диалог. Това каза в предаването "Нещо повече" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов:

Според мен исканията са основателни. По отношение на искането за задна дата ми се струва, че това по-трудно би могло да се реши. Но в крайна сметка, ако имаше един по-добър диалог между ръководството на министерството и служителите, много отдавна тези проблеми биха могли да бъдат решени, защото вие си спомняте, че протестите на полицаите са от края на времето на Тройната коалиция.

Йорданов коментира мерките по отношение на работното облекло:

Проблемът с облеклата е от 5 годни, което значи - от края на първия мандат на ГЕРБ. Ако едни и същи хора управляват от края на 2009 година, не виждам как могат да говорят за адекватни действия 8 години след това
.

Според бившия вътрешен министър трябва да има преглед на щатовете:

Има неща, които трябва да се свършат в министерството с преглед на щатовете, установяване на това къде е необходимо съществуването на една или друга длъжност, къде не е, така че има много работа, но някой трябва да я свърши. Няма как хора, които трябва да управляват министерство, да стоят отстрани, да пляскат с ръце и да казват: "Ами, няма възможност". Винаги има възможност, стига да има компетентност.

Йорданов коментира и защо полицаите протестират сега, а не при приемането на бюджета:

Просто на хората им се е изчерпило търпението. Те протестират от години.

Парите в МВР непрекъснато се увеличават, но това не върши работа, защото трябват реформи, смята икономистът Калоян Стайков:

Според мен са необходими и реформи в този сектор, не е разумно просто механично да се увеличават разходите, но е въпрос на правилното управление на системата като цяло. През последните години виждаме всяка година увеличение на бюджета на МВР, включително по време на икономическата криза от 2009-а, включително след това, когато други министерства трябваше да си намалят разходите, МВР постоянно получаваше допълнителни средства над това, което е гласувано като бюджет. Така че според мен основният проблем е неправилното управление на самата сфера и оттам вече идват, съвсем естествено според мен, недоволството на работещите в нея. Така че, ако наистина искаме подобряване на условията на работа вътре в сектора, трябва да има и адекватни реформи, тъй като не може до безкрай просто да се увеличават тези разходи.

Стайков също смята, че трябва да се направи преглед на заетите хора в системата:

Има възможност за по-добро управление на средствата, има възможност за по-добро разпределение на самия щат, защото има места, където той е прекалено раздут. Има сфери, където хората не достигат, така че трябва се направи цялостна реформа и цялостна оценка за това какви точно са нуждите, какво е натоварването, къде могат да се направят промени, включително и съкращения.

Така че доста неща се вършат, но те основно са в посока как да намерим повече пари, как да се отпуснат повече кредити от централния бюджет, а не в посока да се подобрят самите условия на работа в министерството и да се подобри като цяло усещането на населението за тяхната работа.

Интервюто с Емануил Йорданов и Калоян Стайков можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Догодина синдикатите в МВР очакват реално увеличение на възнагражденията в системата

Синдикатите в МВР очакват реално увеличение на заплатите след Нова година. Това стана ясно преди преговорите за нов колективен трудов договор в министерството. За "Хоризонт" Силвия Радулска от отдел "Български документи за самоличност" съобщи, че след януари ще работи за възнаграждение под минималното за страната.  Тази сутрин разбрах, че от 2018..

публикувано на 24.10.17 в 14:17
Карта от 1507 г. на немския картограф Мартин Валдзеемюлер

Подводни археолози откриха най-древния навигационен инструмент на кораб от флотилията на Вашку Да Гама

Водолази откриха най-древния навигационен инструмент на кораб от флотилията на Вашку Да Гама , съобщи Би Би Си. Според археолозите става дума за астролаб, с който древните мореплаватели са измервали височината на слънцето.  Инструментът представлява бронзов диск с диаметър 17 сантиметра и на него са гравирани португалският герб и печата на краля..

публикувано на 24.10.17 в 14:02

45-годишен мъж загина при катастрофа на пътя Девин - Смолян

45-годишен мъж от девинското село Беден загина след като колата му излезе от главния пътя Девин - Смолян и падна в рибарник . Той  пътувал сам с лекия си автомобил. Поради несъобразената с пътните условия скорост на мокра настилка колата излиза от пътното платно, удря се в ската, след което променя посоката на движение и пада по таван в рибарника на..

публикувано на 24.10.17 в 13:56

Милка Василева: Не достигат 35 000 медицински сестри, акушерки и рехабилитатори

В страната не достигат 35 хиляди медицински сестри, акушерки и рехабилитатори, алармира председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева . Тя участва заедно с други представители на съсловни организации в обсъждането на социалната част от лансирания от БСП алтернативен държавен бюджет за 2018 година:..

публикувано на 24.10.17 в 13:31
Доц. Владимир Пенчев и част от екипа на проекта при представянето на резултатите от проучването

Мащабно изследване проучва културния живот на българите зад граница

Българите са част от засилените мигрантски процеси по света, предизвикани през последните години от икономически и политически причини, природни катаклизми и други несгоди. Изследователи от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обединиха усилията си, за да проведат мащабно проучване на българските общности зад..

публикувано на 24.10.17 в 13:15

В ход е кандидатстването по програмата "Обучение за IT кариера"

До 10 ноември е в ход кандидатстването за новата национална програма "Обучение за IT кариера". Пловдив ще е един от петте центъра в страната, където ще се координира образователният модул. Очаква се от града и от останалите области партньори - Стара Загора, Пазарджик, Кърджали и Смолян да бъдат привлечени близо 1000 десетокласници...

публикувано на 24.10.17 в 12:49

Пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" са отказали да летят тази сутрин

Пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" отказаха да летят тази сутрин.  Те са обявили, че се чувстват несигурни да летят на самолетите МиГ-29. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че тренировъчните полети на изтребителите в авиобазата са били спрени: Проявената неувереност на част от пилотите в "Граф Игнатиево" за..

обновено на 24.10.17 в 12:42