Емануил Йорданов: В министерството е необходим преглед на щатовете

Диалог и реформи биха решили проблемите в МВР

Калоян Стайков: Парите се увеличават всяка година, но трябват реформи
Снимка: БГНЕС
Проблемите в МВР можеше отдавна да бъдат решени при по-добър диалог. Това каза в предаването "Нещо повече" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов:

Според мен исканията са основателни. По отношение на искането за задна дата ми се струва, че това по-трудно би могло да се реши. Но в крайна сметка, ако имаше един по-добър диалог между ръководството на министерството и служителите, много отдавна тези проблеми биха могли да бъдат решени, защото вие си спомняте, че протестите на полицаите са от края на времето на Тройната коалиция.

Йорданов коментира мерките по отношение на работното облекло:

Проблемът с облеклата е от 5 годни, което значи - от края на първия мандат на ГЕРБ. Ако едни и същи хора управляват от края на 2009 година, не виждам как могат да говорят за адекватни действия 8 години след това
.

Според бившия вътрешен министър трябва да има преглед на щатовете:

Има неща, които трябва да се свършат в министерството с преглед на щатовете, установяване на това къде е необходимо съществуването на една или друга длъжност, къде не е, така че има много работа, но някой трябва да я свърши. Няма как хора, които трябва да управляват министерство, да стоят отстрани, да пляскат с ръце и да казват: "Ами, няма възможност". Винаги има възможност, стига да има компетентност.

Йорданов коментира и защо полицаите протестират сега, а не при приемането на бюджета:

Просто на хората им се е изчерпило търпението. Те протестират от години.

Парите в МВР непрекъснато се увеличават, но това не върши работа, защото трябват реформи, смята икономистът Калоян Стайков:

Според мен са необходими и реформи в този сектор, не е разумно просто механично да се увеличават разходите, но е въпрос на правилното управление на системата като цяло. През последните години виждаме всяка година увеличение на бюджета на МВР, включително по време на икономическата криза от 2009-а, включително след това, когато други министерства трябваше да си намалят разходите, МВР постоянно получаваше допълнителни средства над това, което е гласувано като бюджет. Така че според мен основният проблем е неправилното управление на самата сфера и оттам вече идват, съвсем естествено според мен, недоволството на работещите в нея. Така че, ако наистина искаме подобряване на условията на работа вътре в сектора, трябва да има и адекватни реформи, тъй като не може до безкрай просто да се увеличават тези разходи.

Стайков също смята, че трябва да се направи преглед на заетите хора в системата:

Има възможност за по-добро управление на средствата, има възможност за по-добро разпределение на самия щат, защото има места, където той е прекалено раздут. Има сфери, където хората не достигат, така че трябва се направи цялостна реформа и цялостна оценка за това какви точно са нуждите, какво е натоварването, къде могат да се направят промени, включително и съкращения.

Така че доста неща се вършат, но те основно са в посока как да намерим повече пари, как да се отпуснат повече кредити от централния бюджет, а не в посока да се подобрят самите условия на работа в министерството и да се подобри като цяло усещането на населението за тяхната работа.

Интервюто с Емануил Йорданов и Калоян Стайков можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Протестът на перничани се увенча с успех

След протест - премахнаха инсинератора за изгаряне на мъртви животни в Перник

Протестът на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше позиционирано. Жителите на населеното място не крият задоволството си, но запазват протестна готовност. Те се притесняват, че..

публикувано на 16.07.18 в 23:15

Махнаха инсинератора от пернишкия квартал "Бела вода"

Протестът на жителите на пернишкия квартал "Бела вода" срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше поставено. Жителите на квартала не крият задоволството си, но запазват протестна готовност, тъй като се притесняват, че преместването е..

публикувано на 16.07.18 в 21:19
Мая Манолова

Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии

Днес ветеринарите не направиха опит да умъртвяват животни в село Шарково. Засилената полицейска охрана от последните два дни беше вдигната.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна с животновъди от четирите боляровски села, в които бяха умъртвени над 3000 овце и кози заради огнище от чума. Манолова разговаря със засегнатите животновъди в село..

обновено на 16.07.18 в 18:52

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов.  Скандали, претенции за отводи, демонстрация на..

обновено на 16.07.18 в 18:42

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите в селата Воден и Кости

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха умъртвени заради огнищата на чума в селата Воден и Кости. Общата сума за компенсациите е близо 305 млн. лева, което означава, че средното обезщетение за една овца е около 190 лева. За животните под селекционен контрол стойността е 250 лева. В село Кости ще се..

обновено на 16.07.18 в 18:31

Пациентите са разтревожени, след като от мрежата бяха изтеглени лекарства с китайска суровина

Повече от седмица, след като от пазара бяха изтеглени над 60 лекарства за кръвно налягане общественото напрежение остава високо.  Съставката валсартан се съдържа в медикаменти за високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и терапия след прекаран инфаркт. Забраната не важи за всички лекарства с валсартан, а само за онези, произведени със..

публикувано на 16.07.18 в 18:23

МО ще търси специалисти за работа в Центъра по киберсигурност

Търсенето на специалисти в областта на киберсигурността ще е належащо след приемането на Закона за киберсигурност, който въвежда в българското законодателство европейска директива. Регламентът се намира между първо и второ четене в парламента и от него зависи и защитата на България от кибератаки. Това каза за предаването „12+4“ по „Хоризонт“..

публикувано на 16.07.18 в 17:52