Емануил Йорданов: В министерството е необходим преглед на щатовете

Диалог и реформи биха решили проблемите в МВР

Калоян Стайков: Парите се увеличават всяка година, но трябват реформи
Снимка: БГНЕС
Проблемите в МВР можеше отдавна да бъдат решени при по-добър диалог. Това каза в предаването "Нещо повече" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов:

Според мен исканията са основателни. По отношение на искането за задна дата ми се струва, че това по-трудно би могло да се реши. Но в крайна сметка, ако имаше един по-добър диалог между ръководството на министерството и служителите, много отдавна тези проблеми биха могли да бъдат решени, защото вие си спомняте, че протестите на полицаите са от края на времето на Тройната коалиция.

Йорданов коментира мерките по отношение на работното облекло:

Проблемът с облеклата е от 5 годни, което значи - от края на първия мандат на ГЕРБ. Ако едни и същи хора управляват от края на 2009 година, не виждам как могат да говорят за адекватни действия 8 години след това
.

Според бившия вътрешен министър трябва да има преглед на щатовете:

Има неща, които трябва да се свършат в министерството с преглед на щатовете, установяване на това къде е необходимо съществуването на една или друга длъжност, къде не е, така че има много работа, но някой трябва да я свърши. Няма как хора, които трябва да управляват министерство, да стоят отстрани, да пляскат с ръце и да казват: "Ами, няма възможност". Винаги има възможност, стига да има компетентност.

Йорданов коментира и защо полицаите протестират сега, а не при приемането на бюджета:

Просто на хората им се е изчерпило търпението. Те протестират от години.

Парите в МВР непрекъснато се увеличават, но това не върши работа, защото трябват реформи, смята икономистът Калоян Стайков:

Според мен са необходими и реформи в този сектор, не е разумно просто механично да се увеличават разходите, но е въпрос на правилното управление на системата като цяло. През последните години виждаме всяка година увеличение на бюджета на МВР, включително по време на икономическата криза от 2009-а, включително след това, когато други министерства трябваше да си намалят разходите, МВР постоянно получаваше допълнителни средства над това, което е гласувано като бюджет. Така че според мен основният проблем е неправилното управление на самата сфера и оттам вече идват, съвсем естествено според мен, недоволството на работещите в нея. Така че, ако наистина искаме подобряване на условията на работа вътре в сектора, трябва да има и адекватни реформи, тъй като не може до безкрай просто да се увеличават тези разходи.

Стайков също смята, че трябва да се направи преглед на заетите хора в системата:

Има възможност за по-добро управление на средствата, има възможност за по-добро разпределение на самия щат, защото има места, където той е прекалено раздут. Има сфери, където хората не достигат, така че трябва се направи цялостна реформа и цялостна оценка за това какви точно са нуждите, какво е натоварването, къде могат да се направят промени, включително и съкращения.

Така че доста неща се вършат, но те основно са в посока как да намерим повече пари, как да се отпуснат повече кредити от централния бюджет, а не в посока да се подобрят самите условия на работа в министерството и да се подобри като цяло усещането на населението за тяхната работа.

Интервюто с Емануил Йорданов и Калоян Стайков можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Красимир Вълчев

И през тази година матурите ще са с отделни модули

И през тази година организацията на Държавните зрелостни изпити ще следва модела на отделни модули. Вероятно ще се запази и тяхната продължителност. Това заяви в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев: "Очаквам все още предложението на колегите, които са ангажирани с процеса на подготовка и организиране на държавните..

публикувано на 20.03.18 в 02:15

Няма система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска асоциация за лекарствена информация. Поводът са промените в Закона за лекарствата, в който се залагат мерки срещу..

публикувано на 20.03.18 в 02:09

Между 30 и 40 на сто от овошките в Североизточна България са увредени от мартенските студове

Трудна година се очертава за овощарите след пораженията от ниските температури в началото на март. Между 54 и 98 процента е степента на измръзване при различните сортове кайсии, заяви Люляна Иванова от Опитната станция по кайсията в Силистра. По думите й пораженията са от ниските температури в началото на месеца, които продължиха около 6-7 дни: "В..

публикувано на 20.03.18 в 01:28

Пътят от град Рила към Рилския манастир, който вчера беше затрупан от свлачище, вече е разчистен

Почти през цялата зима, при по-обилни валежи или при ниски температури има смъкване на скали или на земна маса по 20-километровото трасе от Рила до Рилския манастир. Пътят беше реновиран преди няма и две години, на много места бяха монтирани предпазни мрежи, изградени са подпорни стени. Въпреки това срутищата са много чести. Според експерти това се..

публикувано на 20.03.18 в 01:18

Жители на села в Североизточна България алармират за ята премръзнали щъркели

Десетки сигнали за ята премръзнали щъркели са постъпили днес от жители на села в Североизточна България. Много от хората са приютили птици в домовете си. Жител на силистренското село Зарица е спасил четири щъркела от измръзване. Мъжът ги намерил неподвижни и обледени в нива между селата селата Зарица и Званимир, като сега птиците са прибрани на..

публикувано на 19.03.18 в 22:30

Световната банка очаква над 140 милиона "климатични мигранти" до 2050 година

Над 140 милиона души от 3 развиващи се региона в света може да мигрират до 2050 година, за да избягат от ефектите на климатичните промени като намаляването на селскостопанската продукция, недостига на вода и повишаването на нивото на моретата.  За това предупреди Световната банка в публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.  Според него, ако..

публикувано на 19.03.18 в 22:11

Кметове на общини, стопанисващи малки язовири, могат да поддържат едва 30% от тях

Общини, които стопанисват десетки малки язовири, са готови да предоставят повечето от тях на държавата и приветстват идеята за създаване на предприятие за управление на язовирите. Кметове сигнализираха, че сумите, които са задължени да плащат на фирми оператори на язовирни стени, са непосилни и неоправдани, обясни за "Хоризонт" д-р Арбен Мименов..

публикувано на 19.03.18 в 21:59