Емануил Йорданов: В министерството е необходим преглед на щатовете

Диалог и реформи биха решили проблемите в МВР

Калоян Стайков: Парите се увеличават всяка година, но трябват реформи
Снимка: БГНЕС
Проблемите в МВР можеше отдавна да бъдат решени при по-добър диалог. Това каза в предаването "Нещо повече" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов:

Според мен исканията са основателни. По отношение на искането за задна дата ми се струва, че това по-трудно би могло да се реши. Но в крайна сметка, ако имаше един по-добър диалог между ръководството на министерството и служителите, много отдавна тези проблеми биха могли да бъдат решени, защото вие си спомняте, че протестите на полицаите са от края на времето на Тройната коалиция.

Йорданов коментира мерките по отношение на работното облекло:

Проблемът с облеклата е от 5 годни, което значи - от края на първия мандат на ГЕРБ. Ако едни и същи хора управляват от края на 2009 година, не виждам как могат да говорят за адекватни действия 8 години след това
.

Според бившия вътрешен министър трябва да има преглед на щатовете:

Има неща, които трябва да се свършат в министерството с преглед на щатовете, установяване на това къде е необходимо съществуването на една или друга длъжност, къде не е, така че има много работа, но някой трябва да я свърши. Няма как хора, които трябва да управляват министерство, да стоят отстрани, да пляскат с ръце и да казват: "Ами, няма възможност". Винаги има възможност, стига да има компетентност.

Йорданов коментира и защо полицаите протестират сега, а не при приемането на бюджета:

Просто на хората им се е изчерпило търпението. Те протестират от години.

Парите в МВР непрекъснато се увеличават, но това не върши работа, защото трябват реформи, смята икономистът Калоян Стайков:

Според мен са необходими и реформи в този сектор, не е разумно просто механично да се увеличават разходите, но е въпрос на правилното управление на системата като цяло. През последните години виждаме всяка година увеличение на бюджета на МВР, включително по време на икономическата криза от 2009-а, включително след това, когато други министерства трябваше да си намалят разходите, МВР постоянно получаваше допълнителни средства над това, което е гласувано като бюджет. Така че според мен основният проблем е неправилното управление на самата сфера и оттам вече идват, съвсем естествено според мен, недоволството на работещите в нея. Така че, ако наистина искаме подобряване на условията на работа вътре в сектора, трябва да има и адекватни реформи, тъй като не може до безкрай просто да се увеличават тези разходи.

Стайков също смята, че трябва да се направи преглед на заетите хора в системата:

Има възможност за по-добро управление на средствата, има възможност за по-добро разпределение на самия щат, защото има места, където той е прекалено раздут. Има сфери, където хората не достигат, така че трябва се направи цялостна реформа и цялостна оценка за това какви точно са нуждите, какво е натоварването, къде могат да се направят промени, включително и съкращения.

Така че доста неща се вършат, но те основно са в посока как да намерим повече пари, как да се отпуснат повече кредити от централния бюджет, а не в посока да се подобрят самите условия на работа в министерството и да се подобри като цяло усещането на населението за тяхната работа.

Интервюто с Емануил Йорданов и Калоян Стайков можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката заради силен снеговалеж и навявания. Временно е ограничено движението по пътя Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили. В Добричката община 44 населени места са без електрически ток, съобщи секретарят на Общината Соня Георгиева...

обновено на 18.01.18 в 11:41
Служител на аукционната къща „Сотбис“ позира с фрагмента от флага на кораба „Виктъри“, под който британския адмирал Нелсън печели битката при Трафалгар през 1805 г.

Почти 300 000 паунда за парче от флага на адмирал Нелсън

Парче от флага "Виктъри Джак", развявал се на кораба на адмирал Нелсън по време на  битката при Трафалгар, бе продадено на търг в Лондон за 297 000 британски лири (около $408 000), предаде БТА. Предварителната оценка на реликвата с големина около 1 кв. м беше от 80 000 до 100 000 британски лири. Адмирал Нелсън печели битката при..

публикувано на 18.01.18 в 11:32
Изгорелият след пожара автобус

52-ма души загинаха в пламнал автобус в Казахстан

52-ма души загинаха, след като пламна автобусът, с който пътуваха в Казахстан, съобщи Министерството на извънредните ситуации в страната, съобщи АФП. Инцидентът станал около 10.30 часа в четвъртък с автобус, в който имало 55 пътници и двама шофьори. Петима души успели да избягат от огнената стихия и получили медицинска помощ. Останалите са..

публикувано на 18.01.18 в 10:51

Разград остана без централно парно отопление, заради три аварии на магистралния топлопровод

Разград остана без централно парно отопление, заради три аварии на магистралния топлопровод и на мрежови отклонения. От „Топлофикация” - Разград съобщиха, че топлоподаването е спряно в целия град около 0.30 часа и през цялата нощ аварийните екипи са работили за отстраняване на повредите.  Работата по възстановяване на нормалния режим на системата..

публикувано на 18.01.18 в 10:43

Извънпарламентарни сили организират кръгла маса, посветена на проблемите на Витоша

Организаторите на кръглата маса под наслов „Да върнем Витоша на гражданите“ – ДСБ, „Да, България“, "Зелените" и ДЕОС - се канят да оправят неудобни въпроси към Столичната община и собственика на лифтовете съоръжения „Витоша ски“ Юристът Любомир Костадинов - част от организаторите и съосновател на гражданската група “За Витоша“, сподели в..

публикувано на 18.01.18 в 10:33

"Галъп интернешънъл“: Близо 60% е доверието в президента Румен Радев през първата година от мандата му

Близо 60 процента е доверието в президента на страната Румен Радев през 2017 година. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл“, публикувано днес. Сравнително високо доверие има и вицепрезидентът Илияна Йотова. В края на 2017-а, президентската институция е била с 56 процента одобрение и близо 29 процента недоверие,..

публикувано на 18.01.18 в 09:53

Болницата в Хасково има нужда от кръв група А отрицателна

Болницата в Хасково има нужда от кръв група А отрицателна, която е необходима за 21-годишна жена,  пострадала вчера при катастрофа край Хасково.  Близките молят доброволците да дарят кръв в Хасковския център.

публикувано на 18.01.18 в 09:34