Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Кючуков: Само Китай може да упражни натиск върху КНДР, за да има политическо решение на конфликта

Новият опит на Северна Корея е поредното тежко предизвикателство към международната общност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият опит на Северна Корея е поредното тежко предизвикателство към международната общност. Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения.

Светът даде ясна и единодушна оценка на тези опити с резолюцията на Съвета за сигурност от началото на месеца, налагането на нови санкции, същото се очаква да се случи и след евентуално ново заседание на Съвета за сигурност. Сега задачата е една и тя е колкото ясна, толкова и изключително тежка – Северна Корея да бъде принудена да прекрати ядрената си програма, но без да се стигне до война, т.е. кризата да се реши по политически път чрез преговори, което означава и със споразумение в крайна сметка между страните. Това е едно предварително условие да се предотврати по-нататъшната ескалация на конфликта. Между другото ситуацията се доближава много опасно до ръба на военен конфликт, който сам по себе си не е решение, защото може да доведе до реално използване на ядрения потенциал на Северна Корея с всички последствия, преди всичко за самата Северна Корея, но и за съседите ѝ. В момента това, което се случва – САЩ се нагърбват с прекратяването на ядрената програма, а Китай и в известна степен Русия със задача за предотвратяване на войната.

Япония се опитва да използва преди всичко международния натиск и външнополитически действия за решаване на конфликта, каза още Кючуков. Според него Китай е ключовият играч:

Той не иска война и напрежение до собствените си граници, изключително изнервен е от действията на Северна Корея. От друга страна, не желае засилване на военното присъствие на САЩ в региона и също така в стратегически план не би искал да има обединение на двете Кореи. Със своето влияние Китай може би е единствената страна, която може да упражни този политически натиск, който да намери необходимия подход, за да се вкара конфликтът в коловоза на международния диалог и в крайна сметка на политическите решения.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна