Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Гонева, КНСБ: Подводните камъни пред кандидата за управител на НОИ са в политическата сфера

Станимир Цоцов, БТПП: Липсата на повече кандидати е политически въпрос

Снимка: БГНЕС
Липсата на кандидати за управител на НОИ не означава, че такива няма, каза в предаването "12+3" Ася Гонева от КНСБ, която е председател на Надзорния съвет на института:
 

Така или иначе вече има кандидат, той днес ще бъде гласуван.

Гонева обясни кои са предизвикателствата пред нови управител:

НОИ е институцията, което прилага едно много тежко законодателство и гарантира множество права на гражданите. Това предполага една много сериозна мобилизация. Това, с което трябва да се справи в непосредствен план, е предстоящата бюджетна процедура, Макар че вносител в Министерския съвет е министърът на труда, все пак той е  човекът, който също би трябвало да защитава този документ, и разбира се, с управлението на този финансов план през цялата следваща година.

Контролът на разходите е изключително сериозен проблем, който НОИ трябва да следи. Знаете критиките по отношение на инвалидните пенсии, там проблемът не е точно в институцията, но предизвикателствата са там. Предстои разработка на нови законодателни решения по тази тема, те могат да засегнат и пенсионното производство на инвалидните пенсии.

Ася Гонева  каза и кои според нея са подводните камъни пред новия човек начело на НОИ:

Според мен те са в политическата сфера. Много често депутатите си позволяват, без да са достатъчно надълбоко запознати със законодателството, с това как функционира една или друга норма, бидейки подбудени от желание на избиратели, и се представят неща, които им се струват много нормални, много справедливи, много необходими. Те след това се обръщат в едни сериозни проблеми и по тази причина смятам, че политическата намеса, без достатъчно консултации с експертния потенциал, който съществува в страната, е подводният камък, който не е в ръцете на управителя на НОИ.

Въпросът за липсата на кандидати е по-скоро политически, коментира от своя страна Станимир Цоцов от Българската търговско-промишлена палата и заместник-председател на Надзорния съвет на НОИ:

Това е въпрос политически. Аз обаче мисля, че когато претендиращ за една такава длъжност, за да кандидатстваш за този пост, поне според мен, защото имам щастието да познавам всички управители на НОИ, това е едно действително горещо място и с много високо вдигната летва.

Цоцов също посочи основите задачи пред новия управител на НОИ:

Има доста задачи, които трябва да се решат, и съм съгласен с госпожа Гонева. Един от първите проблеми, с които той трябва да се справи, въпреки че това е въпрос отвътре, да се запазят добрите взаимоотношения с Надзорния съвет, тъй като знаете, че това е един орган, който се състои от трипартидна система – държавата, работодателите и синдикатите. Там, независимо че имаме доста спорове, трябва да се поддържа този добър и конструктивен тон, за да може да се работи. Той в неговата концепция наблегна на някои проблеми в краткосрочното осигуряване, но вие знаете, че и сега продължават въпросите с инвалидните пенсии. Аз бих казал и един друг въпрос, който е важен, въпросът със събираемостта на осигурителните вноски, защото оттам възникват осигурителните права. За мен някак си не се използват всички възможности, не само в НОИ, но в държавата, да се събират вноските върху реалните осигурителни доходи.

Например за мен, тъй като съм юрист, трябва да има един по-обмислен режим, някак по съгласуван с тези постоянни промени в КСО. Но някак си ми се губи, аз съм почти 17 години член на Надзорния съвет, всеки идва с някаква своя концепция, а ми се струва, че трябва да се обърне внимание на една ясна национална концепция.

Така че въпроси има, но те не са само въпроси на управителя.

Интервютата на Даниела Големинова с Ася Гонева и със Станимир Цоцов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна