Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиано Екстраваганца 2017 - за малки и големи, за традиционалисти и откриватели

Людмил Ангелов

Името на този изискан фестивал не е избрано случайно - за седма поредна година "Пиано Екстраваганца" ще предложи на софийската публика букет от събития, в които всеки би открил нещо за себе си: традиционалистите - шедьоври на класиката в изпълнение на световнопризнати интерпретатори; хората с откривателски дух - програми с непознати и неочаквани комбинации, с джаз импровизации и съвременни композиции.

Началото ще бъде поставено на 25 септември в Аулата на Софийския университет с рецитал на изключителния български пианист Евгени Божанов, а закриването на фестивала на 6 октомври и тази година ще бъде белязано от нещо ново - за първи път на една сцена ще творят като камерно дуо голямата оперна прима Веселина Кацарова и пианистът Людмил Ангелов - един от най-уважаваните български музиканти, основател и артистичен директор на "Пиано Екстраваганца".

Ще бъде продължена и образователната линия, заложена в програмата на фестивала миналата година, с Ден на отворените врати и близка среща с чудесния нов концертен роял, закупен след дарителска кампания от фондациите "Пиано Екстраваганца" и "Културни перспективи": На 1 октомври, Деня на музиката, вратите на Централния военен клуб ще бъдат отворени за всички желаещи да участват, а след предварително записване много от тях могат да получат и открит урок от Людмил Ангелов. Регистрацията става на сайта на фестивала. Сдружение "Виртуозно пиано" обяви, че ще даде стипендия от 1000 лева на един от младите участници в Деня на отворени врати, за да подпомогне негови бъдещи изяви или обучение.

Интересни подробности за програмата на седмото издание на "Пиано Екстраваганца" разказва артистичния директор Людмил Ангелов в интервю за предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени