Иван Брегов: Непрозрачна беше процедурата за избор на членове на ВСС от парламентарната квота

Висш съдебен съвет
БГНЕС


Имахме една проведена процедура, но не прозрачна, без да даде необходимия резултат и без наблюдаващите я граждани и магистратска общност да могат да проверят качествата на кандидатите. Това каза в предаването „Неделя 150“ Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика, относно избраните членове на ВСС от парламентарната квота.

Процедурата сама по себе си беше спазена в рамките на минимализма. Не се проведе процедурата в частта й за дискусията, да бъдат обсъдени качествата на кандидатите, да бъдат откроени най-добрите от тях, да бъдат изкарани тези порочни практики, които някои от тях са представили през годините си на магистрати, и съответно да бъдат елиминирани. На сляпо гласуваха партиите, осланяйки се на личните си договорки и въвеждайки един негласен квотен принцип, който не е законово обоснован.

Относно самата процедура, Брегов обясни, че ако го няма изискването за квалифицирано мнозинство има риск при силно парламентарно представителство на една политическа сила – тя да излъчи всички представители на парламента във ВСС:

Крие се този риск, което е диктат на мнозинството, без да бъдат отчетени гледните точки на потенциалната опозиция и малцинство в НС.

Според него огромният структурен проблем на ВСС е голямата политическа квота:

Тази 11-тица е много проблемна, защото тя отваря пътя на политическото влияние, на политическите зависимости. /…/ Има едно постоянно политическо вмешателство, отказ от това да бъдат изпълнявани редица препоръки към страната, да бъде приведено в съответствие с международните стандарти българското правосъдие, защото по този начин политиците биха изгубили своето влияние върху политиката и оттам и върху икономиката. Аз лично се съмнявам, че се избират най-добрите кадри. За редица от тях знаем, че са изразявали готовност, и с делата си като съдии, да продуцират порочни практики, да влизат в зависимости и да не служат нито на закона, нито по някакъв начин на върховенството на правото.

Брегов очерта задачите пред новия ВСС в следващите 5 години. Той очаква сериозна конкуренция на гласове и възгледи в съдийската колегия на ВСС.

Прокуратурата е сложена в съдебната власт, ползва се от всички благини на независимостта на съдебната власт, но не отговаря на никаква отчетност и контрол за наказателната политика на държавата. Този проблем трябва да бъде решен. /…/ Отчетният доклад на главния прокурор има един сериозен проблем – не е изяснена съдържателната му страна. Така главният прокурор може да говори за климата в Камбоджа и цената на зеленчуците на Женски пазар. Съдържанието на доклада трябва да бъде регламентирано, коментира още Брегов.

Да не бъде назначен Георги Чолаков почива на изцяло правни основания, каза още Иван Брегов и очерта няколко проблема при избора на Чолаков за председател на ВАС. Според него мониторинговия доклад няма как да отпадне, защото страната ни не изпълнява изисквания. Брегов коментира също:

Политическата класа в огромното й мнозинство прокарва антикорупционен закон, за да избегне големия въпрос с реформата на българската прокуратура и правомощията на главния прокурор. Трябва да бъдем внимателни за това как върви реформата на прокуратурата и да не позволяваме да ни бъде замъгляван погледа с антикорупционния закон. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката заради силен снеговалеж и навявания. Временно е ограничено движението по пътя Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили. В Добричката община 44 населени места са без електрически ток, съобщи секретарят на Общината Соня Георгиева...

обновено на 18.01.18 в 11:41
Служител на аукционната къща „Сотбис“ позира с фрагмента от флага на кораба „Виктъри“, под който британския адмирал Нелсън печели битката при Трафалгар през 1805 г.

Почти 300 000 паунда за парче от флага на адмирал Нелсън

Парче от флага "Виктъри Джак", развявал се на кораба на адмирал Нелсън по време на  битката при Трафалгар, бе продадено на търг в Лондон за 297 000 британски лири (около $408 000), предаде БТА. Предварителната оценка на реликвата с големина около 1 кв. м беше от 80 000 до 100 000 британски лири. Адмирал Нелсън печели битката при..

публикувано на 18.01.18 в 11:32
Изгорелият след пожара автобус

52-ма души загинаха в пламнал автобус в Казахстан

52-ма души загинаха, след като пламна автобусът, с който пътуваха в Казахстан, съобщи Министерството на извънредните ситуации в страната, съобщи АФП. Инцидентът станал около 10.30 часа в четвъртък с автобус, в който имало 55 пътници и двама шофьори. Петима души успели да избягат от огнената стихия и получили медицинска помощ. Останалите са..

публикувано на 18.01.18 в 10:51

Разград остана без централно парно отопление, заради три аварии на магистралния топлопровод

Разград остана без централно парно отопление, заради три аварии на магистралния топлопровод и на мрежови отклонения. От „Топлофикация” - Разград съобщиха, че топлоподаването е спряно в целия град около 0.30 часа и през цялата нощ аварийните екипи са работили за отстраняване на повредите.  Работата по възстановяване на нормалния режим на системата..

публикувано на 18.01.18 в 10:43

Извънпарламентарни сили организират кръгла маса, посветена на проблемите на Витоша

Организаторите на кръглата маса под наслов „Да върнем Витоша на гражданите“ – ДСБ, „Да, България“, "Зелените" и ДЕОС - се канят да оправят неудобни въпроси към Столичната община и собственика на лифтовете съоръжения „Витоша ски“ Юристът Любомир Костадинов - част от организаторите и съосновател на гражданската група “За Витоша“, сподели в..

публикувано на 18.01.18 в 10:33

"Галъп интернешънъл“: Близо 60% е доверието в президента Румен Радев през първата година от мандата му

Близо 60 процента е доверието в президента на страната Румен Радев през 2017 година. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл“, публикувано днес. Сравнително високо доверие има и вицепрезидентът Илияна Йотова. В края на 2017-а, президентската институция е била с 56 процента одобрение и близо 29 процента недоверие,..

публикувано на 18.01.18 в 09:53

Болницата в Хасково има нужда от кръв група А отрицателна

Болницата в Хасково има нужда от кръв група А отрицателна, която е необходима за 21-годишна жена,  пострадала вчера при катастрофа край Хасково.  Близките молят доброволците да дарят кръв в Хасковския център.

публикувано на 18.01.18 в 09:34