Иван Брегов: Непрозрачна беше процедурата за избор на членове на ВСС от парламентарната квота

Висш съдебен съвет
БГНЕС


Имахме една проведена процедура, но не прозрачна, без да даде необходимия резултат и без наблюдаващите я граждани и магистратска общност да могат да проверят качествата на кандидатите. Това каза в предаването „Неделя 150“ Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика, относно избраните членове на ВСС от парламентарната квота.

Процедурата сама по себе си беше спазена в рамките на минимализма. Не се проведе процедурата в частта й за дискусията, да бъдат обсъдени качествата на кандидатите, да бъдат откроени най-добрите от тях, да бъдат изкарани тези порочни практики, които някои от тях са представили през годините си на магистрати, и съответно да бъдат елиминирани. На сляпо гласуваха партиите, осланяйки се на личните си договорки и въвеждайки един негласен квотен принцип, който не е законово обоснован.

Относно самата процедура, Брегов обясни, че ако го няма изискването за квалифицирано мнозинство има риск при силно парламентарно представителство на една политическа сила – тя да излъчи всички представители на парламента във ВСС:

Крие се този риск, което е диктат на мнозинството, без да бъдат отчетени гледните точки на потенциалната опозиция и малцинство в НС.

Според него огромният структурен проблем на ВСС е голямата политическа квота:

Тази 11-тица е много проблемна, защото тя отваря пътя на политическото влияние, на политическите зависимости. /…/ Има едно постоянно политическо вмешателство, отказ от това да бъдат изпълнявани редица препоръки към страната, да бъде приведено в съответствие с международните стандарти българското правосъдие, защото по този начин политиците биха изгубили своето влияние върху политиката и оттам и върху икономиката. Аз лично се съмнявам, че се избират най-добрите кадри. За редица от тях знаем, че са изразявали готовност, и с делата си като съдии, да продуцират порочни практики, да влизат в зависимости и да не служат нито на закона, нито по някакъв начин на върховенството на правото.

Брегов очерта задачите пред новия ВСС в следващите 5 години. Той очаква сериозна конкуренция на гласове и възгледи в съдийската колегия на ВСС.

Прокуратурата е сложена в съдебната власт, ползва се от всички благини на независимостта на съдебната власт, но не отговаря на никаква отчетност и контрол за наказателната политика на държавата. Този проблем трябва да бъде решен. /…/ Отчетният доклад на главния прокурор има един сериозен проблем – не е изяснена съдържателната му страна. Така главният прокурор може да говори за климата в Камбоджа и цената на зеленчуците на Женски пазар. Съдържанието на доклада трябва да бъде регламентирано, коментира още Брегов.

Да не бъде назначен Георги Чолаков почива на изцяло правни основания, каза още Иван Брегов и очерта няколко проблема при избора на Чолаков за председател на ВАС. Според него мониторинговия доклад няма как да отпадне, защото страната ни не изпълнява изисквания. Брегов коментира също:

Политическата класа в огромното й мнозинство прокарва антикорупционен закон, за да избегне големия въпрос с реформата на българската прокуратура и правомощията на главния прокурор. Трябва да бъдем внимателни за това как върви реформата на прокуратурата и да не позволяваме да ни бъде замъгляван погледа с антикорупционния закон. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Ралф Сундберг

5 хил. лева финансова санкция и разноски по делото за нападението в Слънчев бряг е изплатил шведския гражданин Ралф Сундберг

5 хиляди лева финансова санкция и разноски по делото е изплатил на българския съд шведския гражданин Ралф Сундберг .  Той получи административна санкция, след като беше  освободен от наказателна отговорност  за нападението над камериерка в Слънчев бряг. Пострадалата Диана Петкова ще заведе граждански иск за обезщетение от 50 хиляди лева.  След..

публикувано на 24.10.17 в 14:21

Догодина синдикатите в МВР очакват реално увеличение на възнагражденията в системата

Синдикатите в МВР очакват реално увеличение на заплатите след Нова година. Това стана ясно преди преговорите за нов колективен трудов договор в министерството. За "Хоризонт" Силвия Радулска от отдел "Български документи за самоличност" съобщи, че след януари ще работи за възнаграждение под минималното за страната.  Тази сутрин разбрах, че от 2018..

публикувано на 24.10.17 в 14:17
Карта от 1507 г. на немския картограф Мартин Валдзеемюлер

Подводни археолози откриха най-древния навигационен инструмент на кораб от флотилията на Вашку Да Гама

Водолази откриха най-древния навигационен инструмент на кораб от флотилията на Вашку Да Гама , съобщи Би Би Си. Според археолозите става дума за астролаб, с който древните мореплаватели са измервали височината на слънцето.  Инструментът представлява бронзов диск с диаметър 17 сантиметра и на него са гравирани португалският герб и печата на краля..

публикувано на 24.10.17 в 14:02

45-годишен мъж загина при катастрофа на пътя Девин - Смолян

45-годишен мъж от девинското село Беден загина след като колата му излезе от главния пътя Девин - Смолян и падна в рибарник . Той  пътувал сам с лекия си автомобил. Поради несъобразената с пътните условия скорост на мокра настилка колата излиза от пътното платно, удря се в ската, след което променя посоката на движение и пада по таван в рибарника на..

публикувано на 24.10.17 в 13:56

Милка Василева: Не достигат 35 000 медицински сестри, акушерки и рехабилитатори

В страната не достигат 35 хиляди медицински сестри, акушерки и рехабилитатори, алармира председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева . Тя участва заедно с други представители на съсловни организации в обсъждането на социалната част от лансирания от БСП алтернативен държавен бюджет за 2018 година:..

публикувано на 24.10.17 в 13:31
Доц. Владимир Пенчев и част от екипа на проекта при представянето на резултатите от проучването

Мащабно изследване проучва културния живот на българите зад граница

Българите са част от засилените мигрантски процеси по света, предизвикани през последните години от икономически и политически причини, природни катаклизми и други несгоди. Изследователи от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обединиха усилията си, за да проведат мащабно проучване на българските общности зад..

публикувано на 24.10.17 в 13:15

В ход е кандидатстването по програмата "Обучение за IT кариера"

До 10 ноември е в ход кандидатстването за новата национална програма "Обучение за IT кариера". Пловдив ще е един от петте центъра в страната, където ще се координира образователният модул. Очаква се от града и от останалите области партньори - Стара Загора, Пазарджик, Кърджали и Смолян да бъдат привлечени близо 1000 десетокласници...

публикувано на 24.10.17 в 12:49