Иван Брегов: Непрозрачна беше процедурата за избор на членове на ВСС от парламентарната квота

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС


Имахме една проведена процедура, но не прозрачна, без да даде необходимия резултат и без наблюдаващите я граждани и магистратска общност да могат да проверят качествата на кандидатите. Това каза в предаването „Неделя 150“ Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика, относно избраните членове на ВСС от парламентарната квота.

Процедурата сама по себе си беше спазена в рамките на минимализма. Не се проведе процедурата в частта й за дискусията, да бъдат обсъдени качествата на кандидатите, да бъдат откроени най-добрите от тях, да бъдат изкарани тези порочни практики, които някои от тях са представили през годините си на магистрати, и съответно да бъдат елиминирани. На сляпо гласуваха партиите, осланяйки се на личните си договорки и въвеждайки един негласен квотен принцип, който не е законово обоснован.

Относно самата процедура, Брегов обясни, че ако го няма изискването за квалифицирано мнозинство има риск при силно парламентарно представителство на една политическа сила – тя да излъчи всички представители на парламента във ВСС:

Крие се този риск, което е диктат на мнозинството, без да бъдат отчетени гледните точки на потенциалната опозиция и малцинство в НС.

Според него огромният структурен проблем на ВСС е голямата политическа квота:

Тази 11-тица е много проблемна, защото тя отваря пътя на политическото влияние, на политическите зависимости. /…/ Има едно постоянно политическо вмешателство, отказ от това да бъдат изпълнявани редица препоръки към страната, да бъде приведено в съответствие с международните стандарти българското правосъдие, защото по този начин политиците биха изгубили своето влияние върху политиката и оттам и върху икономиката. Аз лично се съмнявам, че се избират най-добрите кадри. За редица от тях знаем, че са изразявали готовност, и с делата си като съдии, да продуцират порочни практики, да влизат в зависимости и да не служат нито на закона, нито по някакъв начин на върховенството на правото.

Брегов очерта задачите пред новия ВСС в следващите 5 години. Той очаква сериозна конкуренция на гласове и възгледи в съдийската колегия на ВСС.

Прокуратурата е сложена в съдебната власт, ползва се от всички благини на независимостта на съдебната власт, но не отговаря на никаква отчетност и контрол за наказателната политика на държавата. Този проблем трябва да бъде решен. /…/ Отчетният доклад на главния прокурор има един сериозен проблем – не е изяснена съдържателната му страна. Така главният прокурор може да говори за климата в Камбоджа и цената на зеленчуците на Женски пазар. Съдържанието на доклада трябва да бъде регламентирано, коментира още Брегов.

Да не бъде назначен Георги Чолаков почива на изцяло правни основания, каза още Иван Брегов и очерта няколко проблема при избора на Чолаков за председател на ВАС. Според него мониторинговия доклад няма как да отпадне, защото страната ни не изпълнява изисквания. Брегов коментира също:

Политическата класа в огромното й мнозинство прокарва антикорупционен закон, за да избегне големия въпрос с реформата на българската прокуратура и правомощията на главния прокурор. Трябва да бъдем внимателни за това как върви реформата на прокуратурата и да не позволяваме да ни бъде замъгляван погледа с антикорупционния закон. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Протестът на перничани се увенча с успех

След протест - премахнаха инсинератора за изгаряне на мъртви животни в Перник

Протестът на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше позиционирано. Жителите на населеното място не крият задоволството си, но запазват протестна готовност. Те се притесняват, че..

публикувано на 16.07.18 в 23:15

Махнаха инсинератора от пернишкия квартал "Бела вода"

Протестът на жителите на пернишкия квартал "Бела вода" срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше поставено. Жителите на квартала не крият задоволството си, но запазват протестна готовност, тъй като се притесняват, че преместването е..

публикувано на 16.07.18 в 21:19
Мая Манолова

Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии

Днес ветеринарите не направиха опит да умъртвяват животни в село Шарково. Засилената полицейска охрана от последните два дни беше вдигната.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна с животновъди от четирите боляровски села, в които бяха умъртвени над 3000 овце и кози заради огнище от чума. Манолова разговаря със засегнатите животновъди в село..

обновено на 16.07.18 в 18:52

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов.  Скандали, претенции за отводи, демонстрация на..

обновено на 16.07.18 в 18:42

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите в селата Воден и Кости

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха умъртвени заради огнищата на чума в селата Воден и Кости. Общата сума за компенсациите е близо 305 млн. лева, което означава, че средното обезщетение за една овца е около 190 лева. За животните под селекционен контрол стойността е 250 лева. В село Кости ще се..

обновено на 16.07.18 в 18:31

Пациентите са разтревожени, след като от мрежата бяха изтеглени лекарства с китайска суровина

Повече от седмица, след като от пазара бяха изтеглени над 60 лекарства за кръвно налягане общественото напрежение остава високо.  Съставката валсартан се съдържа в медикаменти за високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и терапия след прекаран инфаркт. Забраната не важи за всички лекарства с валсартан, а само за онези, произведени със..

публикувано на 16.07.18 в 18:23

МО ще търси специалисти за работа в Центъра по киберсигурност

Търсенето на специалисти в областта на киберсигурността ще е належащо след приемането на Закона за киберсигурност, който въвежда в българското законодателство европейска директива. Регламентът се намира между първо и второ четене в парламента и от него зависи и защитата на България от кибератаки. Това каза за предаването „12+4“ по „Хоризонт“..

публикувано на 16.07.18 в 17:52