Иван Брегов: Непрозрачна беше процедурата за избор на членове на ВСС от парламентарната квота

Висш съдебен съвет
БГНЕС


Имахме една проведена процедура, но не прозрачна, без да даде необходимия резултат и без наблюдаващите я граждани и магистратска общност да могат да проверят качествата на кандидатите. Това каза в предаването „Неделя 150“ Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика, относно избраните членове на ВСС от парламентарната квота.

Процедурата сама по себе си беше спазена в рамките на минимализма. Не се проведе процедурата в частта й за дискусията, да бъдат обсъдени качествата на кандидатите, да бъдат откроени най-добрите от тях, да бъдат изкарани тези порочни практики, които някои от тях са представили през годините си на магистрати, и съответно да бъдат елиминирани. На сляпо гласуваха партиите, осланяйки се на личните си договорки и въвеждайки един негласен квотен принцип, който не е законово обоснован.

Относно самата процедура, Брегов обясни, че ако го няма изискването за квалифицирано мнозинство има риск при силно парламентарно представителство на една политическа сила – тя да излъчи всички представители на парламента във ВСС:

Крие се този риск, което е диктат на мнозинството, без да бъдат отчетени гледните точки на потенциалната опозиция и малцинство в НС.

Според него огромният структурен проблем на ВСС е голямата политическа квота:

Тази 11-тица е много проблемна, защото тя отваря пътя на политическото влияние, на политическите зависимости. /…/ Има едно постоянно политическо вмешателство, отказ от това да бъдат изпълнявани редица препоръки към страната, да бъде приведено в съответствие с международните стандарти българското правосъдие, защото по този начин политиците биха изгубили своето влияние върху политиката и оттам и върху икономиката. Аз лично се съмнявам, че се избират най-добрите кадри. За редица от тях знаем, че са изразявали готовност, и с делата си като съдии, да продуцират порочни практики, да влизат в зависимости и да не служат нито на закона, нито по някакъв начин на върховенството на правото.

Брегов очерта задачите пред новия ВСС в следващите 5 години. Той очаква сериозна конкуренция на гласове и възгледи в съдийската колегия на ВСС.

Прокуратурата е сложена в съдебната власт, ползва се от всички благини на независимостта на съдебната власт, но не отговаря на никаква отчетност и контрол за наказателната политика на държавата. Този проблем трябва да бъде решен. /…/ Отчетният доклад на главния прокурор има един сериозен проблем – не е изяснена съдържателната му страна. Така главният прокурор може да говори за климата в Камбоджа и цената на зеленчуците на Женски пазар. Съдържанието на доклада трябва да бъде регламентирано, коментира още Брегов.

Да не бъде назначен Георги Чолаков почива на изцяло правни основания, каза още Иван Брегов и очерта няколко проблема при избора на Чолаков за председател на ВАС. Според него мониторинговия доклад няма как да отпадне, защото страната ни не изпълнява изисквания. Брегов коментира също:

Политическата класа в огромното й мнозинство прокарва антикорупционен закон, за да избегне големия въпрос с реформата на българската прокуратура и правомощията на главния прокурор. Трябва да бъдем внимателни за това как върви реформата на прокуратурата и да не позволяваме да ни бъде замъгляван погледа с антикорупционния закон. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Красимир Вълчев

И през тази година матурите ще са с отделни модули

И през тази година организацията на Държавните зрелостни изпити ще следва модела на отделни модули. Вероятно ще се запази и тяхната продължителност. Това заяви в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев: "Очаквам все още предложението на колегите, които са ангажирани с процеса на подготовка и организиране на държавните..

публикувано на 20.03.18 в 02:15

Няма система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска асоциация за лекарствена информация. Поводът са промените в Закона за лекарствата, в който се залагат мерки срещу..

публикувано на 20.03.18 в 02:09

Между 30 и 40 на сто от овошките в Североизточна България са увредени от мартенските студове

Трудна година се очертава за овощарите след пораженията от ниските температури в началото на март. Между 54 и 98 процента е степента на измръзване при различните сортове кайсии, заяви Люляна Иванова от Опитната станция по кайсията в Силистра. По думите й пораженията са от ниските температури в началото на месеца, които продължиха около 6-7 дни: "В..

публикувано на 20.03.18 в 01:28

Пътят от град Рила към Рилския манастир, който вчера беше затрупан от свлачище, вече е разчистен

Почти през цялата зима, при по-обилни валежи или при ниски температури има смъкване на скали или на земна маса по 20-километровото трасе от Рила до Рилския манастир. Пътят беше реновиран преди няма и две години, на много места бяха монтирани предпазни мрежи, изградени са подпорни стени. Въпреки това срутищата са много чести. Според експерти това се..

публикувано на 20.03.18 в 01:18

Жители на села в Североизточна България алармират за ята премръзнали щъркели

Десетки сигнали за ята премръзнали щъркели са постъпили днес от жители на села в Североизточна България. Много от хората са приютили птици в домовете си. Жител на силистренското село Зарица е спасил четири щъркела от измръзване. Мъжът ги намерил неподвижни и обледени в нива между селата селата Зарица и Званимир, като сега птиците са прибрани на..

публикувано на 19.03.18 в 22:30

Световната банка очаква над 140 милиона "климатични мигранти" до 2050 година

Над 140 милиона души от 3 развиващи се региона в света може да мигрират до 2050 година, за да избягат от ефектите на климатичните промени като намаляването на селскостопанската продукция, недостига на вода и повишаването на нивото на моретата.  За това предупреди Световната банка в публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.  Според него, ако..

публикувано на 19.03.18 в 22:11

Кметове на общини, стопанисващи малки язовири, могат да поддържат едва 30% от тях

Общини, които стопанисват десетки малки язовири, са готови да предоставят повечето от тях на държавата и приветстват идеята за създаване на предприятие за управление на язовирите. Кметове сигнализираха, че сумите, които са задължени да плащат на фирми оператори на язовирни стени, са непосилни и неоправдани, обясни за "Хоризонт" д-р Арбен Мименов..

публикувано на 19.03.18 в 21:59