Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Непрозрачна беше процедурата за избор на членове на ВСС от парламентарната квота

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС


Имахме една проведена процедура, но не прозрачна, без да даде необходимия резултат и без наблюдаващите я граждани и магистратска общност да могат да проверят качествата на кандидатите. Това каза в предаването „Неделя 150“ Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика, относно избраните членове на ВСС от парламентарната квота.

Процедурата сама по себе си беше спазена в рамките на минимализма. Не се проведе процедурата в частта й за дискусията, да бъдат обсъдени качествата на кандидатите, да бъдат откроени най-добрите от тях, да бъдат изкарани тези порочни практики, които някои от тях са представили през годините си на магистрати, и съответно да бъдат елиминирани. На сляпо гласуваха партиите, осланяйки се на личните си договорки и въвеждайки един негласен квотен принцип, който не е законово обоснован.

Относно самата процедура, Брегов обясни, че ако го няма изискването за квалифицирано мнозинство има риск при силно парламентарно представителство на една политическа сила – тя да излъчи всички представители на парламента във ВСС:

Крие се този риск, което е диктат на мнозинството, без да бъдат отчетени гледните точки на потенциалната опозиция и малцинство в НС.

Според него огромният структурен проблем на ВСС е голямата политическа квота:

Тази 11-тица е много проблемна, защото тя отваря пътя на политическото влияние, на политическите зависимости. /…/ Има едно постоянно политическо вмешателство, отказ от това да бъдат изпълнявани редица препоръки към страната, да бъде приведено в съответствие с международните стандарти българското правосъдие, защото по този начин политиците биха изгубили своето влияние върху политиката и оттам и върху икономиката. Аз лично се съмнявам, че се избират най-добрите кадри. За редица от тях знаем, че са изразявали готовност, и с делата си като съдии, да продуцират порочни практики, да влизат в зависимости и да не служат нито на закона, нито по някакъв начин на върховенството на правото.

Брегов очерта задачите пред новия ВСС в следващите 5 години. Той очаква сериозна конкуренция на гласове и възгледи в съдийската колегия на ВСС.

Прокуратурата е сложена в съдебната власт, ползва се от всички благини на независимостта на съдебната власт, но не отговаря на никаква отчетност и контрол за наказателната политика на държавата. Този проблем трябва да бъде решен. /…/ Отчетният доклад на главния прокурор има един сериозен проблем – не е изяснена съдържателната му страна. Така главният прокурор може да говори за климата в Камбоджа и цената на зеленчуците на Женски пазар. Съдържанието на доклада трябва да бъде регламентирано, коментира още Брегов.

Да не бъде назначен Георги Чолаков почива на изцяло правни основания, каза още Иван Брегов и очерта няколко проблема при избора на Чолаков за председател на ВАС. Според него мониторинговия доклад няма как да отпадне, защото страната ни не изпълнява изисквания. Брегов коментира също:

Политическата класа в огромното й мнозинство прокарва антикорупционен закон, за да избегне големия въпрос с реформата на българската прокуратура и правомощията на главния прокурор. Трябва да бъдем внимателни за това как върви реформата на прокуратурата и да не позволяваме да ни бъде замъгляван погледа с антикорупционния закон. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна