Калина Чапкънова: Няма нужда от корекция на правомощията на главния прокурор

Снимка: БГНЕС


В състава на ВСС влизат изключителни професионалисти, което считам, че е гаранция за доброто качество на бъдещата им работа. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Калина Чапкънова – новоизбран член на ВСС от парламентарната квота.

Освен добри професионалисти, това са колеги, чието поведение никога няма да бъде определено като такова, накърняващо по някакъв начин престижа на съдебната власт. Моите очаквания са изключително големи за работата на този ВСС.

Чапкънова акцентира върху предложенията, които бъдещите членове на Съвета правят: Горе долу всички сме анализирали сходни проблеми в работата на прокуратурата и сме предложили близки решения за преодоляване на тези проблеми. Почти всички колеги, влизащи в състава на прокурорската колегия, се обединяват около идеята за новата съдебна карта и за реформа на прокуратурата. Болшинството от нас считаме, че по-щадящият, по-подходящият модел за реформа е т.нар. унифициран модел. Това, което се предлага в този модел, е основната реформа да бъде осъществена в рамките на районните прокуратури, като съответно се запазят онези районни прокуратури, които са в областните центрове, а всички останали да бъдат превърнати в техни териториални отделения. Една от идеите за тази реформа е да се изравни натовареността на всички прокуратури. Едновременно с това ще се осъществи и реорганизация на съдебната администрация, като част от администрацията съответно ще бъде пренасочена евентуално към областния център, може би част от нея ще бъде съответно съкратена. Предлага се цялата финансово-счетоводна дейност на районните прокуратури да бъде изнесена на окръжно ниво.

Начинът, по който са регламентирани правомощията на ВСС, гарантира неговата независимост, гарантира възможността да бъдат вземани законосъобразни и целесъобразни решения в полза на цялата магистратска общност, категорична бе Калина Чапкънова. 

Правомощията на главния прокурор, считам, че самото функциониране на институцията показа, че няма нужда от корекция на тези правомощия. Моето категорично мнение е, че Прокуратурата трябва да остане в системата на съдебната власт. Този въпрос е бил обсъждан в течение поне на две-три години назад и всички колеги, с които съм разговаряла и с които ежедневно съм общувала и съм работила, са на моето мнение, така че мисля, че заявявам позицията на всички колеги-магистрати, по-скоро прокурори и следователи, които работят в системата на Прокуратурата на Република България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48

Специална организация на движението за Рилския манастир в деня на Св. Иван Рилски

Утре се създава специална организация на движението за Рилския манастир и ще бъде осигурено допълнително полицейско присъствие за Деня на свети Иван Рилски, съобщиха от полицейското управление в град Рила. Експерти казаха, че трите срутища над с. Пастра по пътя Рила-Рилски манастир са разчистени, само в много къс участък от около 5-10 метра остава в..

публикувано на 18.10.18 в 19:40