Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Чапкънова: Няма нужда от корекция на правомощията на главния прокурор

Снимка: БГНЕС


В състава на ВСС влизат изключителни професионалисти, което считам, че е гаранция за доброто качество на бъдещата им работа. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Калина Чапкънова – новоизбран член на ВСС от парламентарната квота.

Освен добри професионалисти, това са колеги, чието поведение никога няма да бъде определено като такова, накърняващо по някакъв начин престижа на съдебната власт. Моите очаквания са изключително големи за работата на този ВСС.

Чапкънова акцентира върху предложенията, които бъдещите членове на Съвета правят: Горе долу всички сме анализирали сходни проблеми в работата на прокуратурата и сме предложили близки решения за преодоляване на тези проблеми. Почти всички колеги, влизащи в състава на прокурорската колегия, се обединяват около идеята за новата съдебна карта и за реформа на прокуратурата. Болшинството от нас считаме, че по-щадящият, по-подходящият модел за реформа е т.нар. унифициран модел. Това, което се предлага в този модел, е основната реформа да бъде осъществена в рамките на районните прокуратури, като съответно се запазят онези районни прокуратури, които са в областните центрове, а всички останали да бъдат превърнати в техни териториални отделения. Една от идеите за тази реформа е да се изравни натовареността на всички прокуратури. Едновременно с това ще се осъществи и реорганизация на съдебната администрация, като част от администрацията съответно ще бъде пренасочена евентуално към областния център, може би част от нея ще бъде съответно съкратена. Предлага се цялата финансово-счетоводна дейност на районните прокуратури да бъде изнесена на окръжно ниво.

Начинът, по който са регламентирани правомощията на ВСС, гарантира неговата независимост, гарантира възможността да бъдат вземани законосъобразни и целесъобразни решения в полза на цялата магистратска общност, категорична бе Калина Чапкънова. 

Правомощията на главния прокурор, считам, че самото функциониране на институцията показа, че няма нужда от корекция на тези правомощия. Моето категорично мнение е, че Прокуратурата трябва да остане в системата на съдебната власт. Този въпрос е бил обсъждан в течение поне на две-три години назад и всички колеги, с които съм разговаряла и с които ежедневно съм общувала и съм работила, са на моето мнение, така че мисля, че заявявам позицията на всички колеги-магистрати, по-скоро прокурори и следователи, които работят в системата на Прокуратурата на Република България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна