Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Обединените патриоти ще се укротят като им дадат още някоя порция от властта

Л. Стефанов: Сегашната линия на левицата е недопираема - тя е успоредна права на линията на ГЕРБ

| обновено на 26.09.17 в 19:06
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва в управляващата коалиция, е тревожно. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира провелата се по-рано днес среща на премиера Бойко Борисов с тримата лидери на „Обединени патриоти“: 
Когато ние, преди четири месеца, предупреждавахме, че това ще бъде безпринципно управление – не на базата на програма, не на базата на политика, а за власт и за постове, не ни повярвахте и казахте: "Еми те са си опозиция, те така си говорят". Сега тази теза се потвърди отвътре, изговори я Валери Симеонов, който каза: "Ние от два месеца не сме се събирали да говорим за политики, мен ме натискат да назначавам калинки, герберски". И понеже Валери Симеонов го изговори на глас, днес са ги привикали да се укротяват. Ще се укротят като им дадат още някоя порция от властта.
По-рано днес премиерът Борисов се срещна с Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, а след това обяви, че проблеми в коалицията няма.

Лидерът на социалистите днес посочи, че левицата е готова с алтернативните  си предложения за бюджета за следващата година и от идната седмица започва регионални и национални дискусии по секторни политики.

Нинова беше категорична,  че БСП не е участвала в договорки за новия състав на Висшия съдебен съвет. Тя каза още, че е оптимист заради професионалните и морални качества на избраните за членове на ВСС от парламентарната квота:

Разбира се, времето ще покаже какво ще се случи, но на фона на сегашния ВСС, който знаете, че е обременен от доста съмнения, скандали и така нататък, вярвам, че новият състав на Съвета ще даде доказателства за истинска борба с корупцията.


СнимкаВ ефира на предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" политологът Любомир Стефанов коментира, че  твърденията за това, че няма съглашателство между политическите сили за състава на новия ВСС, не се основават на реалността:


Каквото и да твърдят, за съжаление, пред микрофоните -  и вашите, и на телевизиите, резултатите показват друго, а именно, че първо в парламентарната правна комисия, ако не ме лъже паметта, тяхното представяне, имам предвид на кандидатите, потенциалните членове на Висшия съдебен съвет, мина по часовник, буквално. Време за въпроси нямаше, не беше предвидено от самите депутати - членове на групата.  Същото нещо видяхме репродуцирано по-голям мащаб, тоест мултиплицирано в пленарната зала -  нито имаше въпроси по стратегията./.../. един заместник-председател подсказваше на председателя на Народното събрание как да се гласува.... Тоест крадецът вика дръжте крадеца, и.... не ме слушайте какви ги говоря, а гледайте какви ги върша, е по-правилно да кажа в случая -  защото партиите се опитват да ни убеждават, че няма договорка, а когато дойде ред до гласуването всичко се случи твърде безоблачно и бързо.

А пък в последствие обвиненията на едните: "Не работи съдебната власт", а другите: "Работи, но има нужда от реформи", без да се казва какви, продължават. Според мен процесът по номиниране на кандидатурите и в последствие, респ. изслушването на стратегиите на тези кандидати, беше като че ли пропуснатият момент да ни обяснят, че има разногласия.


Стефанов нарече коментарите са сближаване на ГЕРБ и БСП "политически пиратки". Той коментира още: 

Не смятам, че ГЕРБ има какъвто и да е интерес да се коалира точно с този формат на левицата и точно с тази левица. Защото тук въпросът не е дали може или не може  - разбира се, че може, няма невъзможни неща политиката, но въпросът е, че тази линия на левицата е недопираема - тя е успоредна права на линията на ГЕРБ.


Цялото интервю, в което анализаторът коментира актуалните тенденции в управлението, както и репортажа на Мария Филева с тезите на БСП -  чуйте от звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна