Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Нищо общо няма посещението на руская генерален прокурор с конференция „Тероризъм и електронни медии"

Снимка: БГНЕС

Международна конференция на тема „Тероризъм и електронни медии" се организира в София от Международната академия по телевизия и радио, с подкрепата на Федералната агенция по печата и масовите комуникации на Русия. Форумът ще бъде открит от вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

За  предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Румен Петков – председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество, който е и участник във форума, подчерта, че посещението на руския главен прокурор у нас няма нищо общо с организацията на форума, който е подготвян от близо година и в който участват близо 20 страни.

Това е много силен акт от страна на България в стремежа да бъде активен участник в противодействието на тероризма и то в тази много специфична сфера - тероризмът чрез електронните медии. Мисля, че това, за България, е само плюс. Искам специално да благодаря на Министерство на външните работи за съдействието, което оказа, защото имаме много интересни участници от арабски страни, от Азия.
Финалът на конференцията утре ще бъде свързан с приемането на общ документ, който да бъде предоставен в Комитета по терора към ООН, да бъде предоставен в ОССЕ , в ЮНЕСКО, на правителствата на държавите.
Петков, който е и бивш министър на вътрешните работи и депутат, призна че службите за сигурност са изкушени да употребяват медиите не само като средства за информация по време на кризисни ситуации:
Че има изкушение в службите и няма никакво значение дали става дума за Европа, за Щатите, за Русия, или за арабския свят, не трябва да има никакво съмнение. Че това изкушение в немалко случаи, да не кажа повечето, надхвърля нормалното за демократичното общество, също няма никакво съмнение и затова такива конференции са полезни, за да бъде намерен този баланс, който да гарантира информираността на обществото и същевременно да не допуска героизация на терора и терористите, да не пропуска пропагандирането.

Лично аз съм щастлив, че от България ще участват авторитети като Елена Йончева и Тома Томов, изтъкна експертът.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна