Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре е премиерата на пиесата "Пияните" в Малък градски театър "Зад канала"

Снимка: БГНЕС


Утре предстои премиерата на пиесата „Пияните“ на Иван Вирипаев в Малък градски театър „Зад канала“. В предаването "12+3" режисьор на пиесата Явор Гърдев разказа:

Пиесата „Пияните“ за пръв път е играна на немска сцена. Тя се играе в много немски и австрийски театри, също в Русия. Сега пристига на българска сцена. В нея има нещо, което е различно от всичко, което Иван Вирипаев е писал досега. Има една много интересна игрова ситуация. Става дума за 14 персонажи, които от началото до края на пиесата са напълно пияни. В това има един отключващ игрови ход, който е много интересен. Това не е просто драматургическо средство за изостряне на ситуацията, колкото е средство, което дава на персонажите възможност да говорят без задръжки за себе си и за другите, и за взаимоотношенията, и за всичко, което ги вълнува. В този игрови ход се откриват много неща, които в ситуация на неопиянение, не биха могли да бъдат казани. В това се корени огромният международен успех на пиесата. Тя е много търсена в момента почти навсякъде в Европа.

Гърдев подчерта, че пиесата не остава на сантиментално ниво: Тя прескача до дълбинни нива на битието, които ние не бихме очаквали от тези хора, които си говорят въобще да изкажат. Това са наши съвременници с градски професии и градски стил на живот.

По един много интересен начин се получава това, че най-задълбоченото общуване се случва между хора, които са непознати. Нещо повече – това общуване в някаква форма на просветление изтласква героите обратно, така че те да могат да прогледнат за своите най-близки, които пък се оказва, че не са познавали достатъчно. Пиянството предизвиква откровения, които наистина са много вълнуващи, коментира Явор Гърдев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна