Корея - полуостровът с бурна история, страховито настояще и заплашително бъдеще

Любен Козарев (вляво) и Митко Новков.
Снимка: Кирчо Стоичков
Разменяните в последните месеци обидни реплики и нападки между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския ръководите Ким Чен Ун изправиха цялото човечество, включително българите пред болезненото осъзнаване - светът е глобален, Снимкаследователно ако някъде нещо се случи, то няма да премине ей-така незабелязано, а ще ни засегне из основи. Особено ако се отнася за нещо толкова страховито, каквото е евентуалната ядрена война. Това ни изправя пред необходимостта да се опитаме да научим нещо за полуостров Корея, за историята му, за причините, довели до разделението, за начина на живот в Севера, при комунистическата диктатура, и в Юга, понастящем демокрация. Демокрация, но не чак толкова отдавна: изобщо противопоставянето от двете страни на 38-ия паралел, където минава границата между двете държави постоянно е извиквало напрежения и дрънкане на оръжие. И всичко това за сметка на обикновените хора: разделени семейства, бягства, концлагери на север… За тези концлагери, за понякога непосилния живот, който водят поданиците (или по-добре робите) на Корейската трудова партия, за призрачната Северна Корея, която, гледана от Космоса, е тъмна и мрачна, се разказва в книгата на Банди „Забранени истории от Северна Корея“. Банди е псевдоним, говори се, че е близък до ръководните органи на комунистическата република, но каква е истинската му самолично никой не може да каже. Поне засега. Но можем да говорим за Корейския полуостров, който - уж далечен, но се оказа току пред очите ни, защото ако там нещо се случи, то със сигурност ще се случи и тук. Затова според екипа на предаването „Премълчаната история“ е редно да се опитаме да опознаем това далечно място, да разузнаем, така да се каже, неговите исторически и политически характеристика, защото те пряко ни засягат. Ще сторим това заедно с Любен Козарев, директор на издателска къща.

А ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.
Още от категорията
Европейски статистически институт

Евростат: Едва един от десет българи спортува; в Дания бройката е 8 от 10

Едва около 10 процента от българите спо р туват активно поне два часа в седмицата. Това показват данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания през миналата година. Средният показател за Европейския съюз е около 40 процента активно спортуващи. По този показател зад нас са единствено румънците, където едва около 7 процента..

публикувано на 17.03.18 в 04:24

Властите в Мексико унищожиха няколкостотин огнестрелни оръжия

Властите в Мексико унищожиха няколкостотин огнестрелни оръжия, като част от програма за борба с насилието в столицата Мексико сити. Претопени са около 1800 оръжия от различен калибър. Някои от тях са конфискувани при полицейски операции срещу престъпни групировки, други са предадени доброволно от граждани. Генерал Адолфо Мендоса оправда целта..

публикувано на 17.03.18 в 04:03

Във Великобритания започна разследване на педофилски скандал в малък град

Независимо разследване започна във Великобритания след разкритието на педофилски скандал в английския град Телфорд. Според данни на британския в. "Сънди мирър" около 1000 деца са били жертви на сексуално насилие от 80-те години насам. Полицията в Телфорд не е успяла да разбие педофилската мрежа, допълва изданието. В сряда пред британските..

публикувано на 17.03.18 в 03:56
Румънецът Константин Релиу, който е жив, но по документи е мъртъв.

Съд каза на румънец, че не е жив

Румънски съд отхвърли иска на мъж да бъде обявен за жив, след като официално бил регистриран като мъртъв, писа сайтът на в. „Гардиън“. Говорителка на съда заяви днес, че искът на Константин Релиу (63 г.) от североизточния град Василиу не е уважен, защото е бил подаден твърде късно, съобщи Асошиейтед прес. Решението не подлежи на обжалване...

публикувано на 16.03.18 в 20:03
Румяна Арнаудова

Разследват „Пирогов“ и още шест болници в страната за безстопанственост

Прокуратурата разследва безстопанственост за милиони в седем болници, сред които е и Центърът за спешна помощ "Пирогов". Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, по схемата "болница в болницата", общински и държавни лечебни заведения са били поставени в състояние на фалит.   След проверка  на 329 договора между общински или държавни..

обновено на 16.03.18 в 18:45

Мобилна камера от ново поколение засича пътните нарушения в Пловдивско

Пътната полиция в Пловдив работи с нова модерна мобилна камера за засичане на превишена скорост. Лазерното устройство е с висока прецизност и фиксира едновременно повече от един нарушител. Камерата може да работи при всякакви метеорологични условия. Широкообхватният дисплей и лазерното насочване обхващат пътните платна и в двете посоки на..

публикувано на 16.03.18 в 17:59

Слушатели алармираха за проблеми при санирането в Добрич

За проблеми при санирането на жилищна сграда в Добрич алармираха собственици на апартаменти в нея. Проектът по санирането й е започнал преди повече от 4 месеца и се изпълнява по Националната програма за енергийна ефективност към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Живеещите в блока са изпратили редица жалби до общината в..

публикувано на 16.03.18 в 17:55