Корея - полуостровът с бурна история, страховито настояще и заплашително бъдеще

Любен Козарев (вляво) и Митко Новков.
Снимка: Кирчо Стоичков
Разменяните в последните месеци обидни реплики и нападки между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския ръководите Ким Чен Ун изправиха цялото човечество, включително българите пред болезненото осъзнаване - светът е глобален, Снимкаследователно ако някъде нещо се случи, то няма да премине ей-така незабелязано, а ще ни засегне из основи. Особено ако се отнася за нещо толкова страховито, каквото е евентуалната ядрена война. Това ни изправя пред необходимостта да се опитаме да научим нещо за полуостров Корея, за историята му, за причините, довели до разделението, за начина на живот в Севера, при комунистическата диктатура, и в Юга, понастящем демокрация. Демокрация, но не чак толкова отдавна: изобщо противопоставянето от двете страни на 38-ия паралел, където минава границата между двете държави постоянно е извиквало напрежения и дрънкане на оръжие. И всичко това за сметка на обикновените хора: разделени семейства, бягства, концлагери на север… За тези концлагери, за понякога непосилния живот, който водят поданиците (или по-добре робите) на Корейската трудова партия, за призрачната Северна Корея, която, гледана от Космоса, е тъмна и мрачна, се разказва в книгата на Банди „Забранени истории от Северна Корея“. Банди е псевдоним, говори се, че е близък до ръководните органи на комунистическата република, но каква е истинската му самолично никой не може да каже. Поне засега. Но можем да говорим за Корейския полуостров, който - уж далечен, но се оказа току пред очите ни, защото ако там нещо се случи, то със сигурност ще се случи и тук. Затова според екипа на предаването „Премълчаната история“ е редно да се опитаме да опознаем това далечно място, да разузнаем, така да се каже, неговите исторически и политически характеристика, защото те пряко ни засягат. Ще сторим това заедно с Любен Козарев, директор на издателска къща.

А ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.
Още от категорията

Нов протест заради намерението за добив на газ в Добруджа

Днес отново се очакват протести в Добруджа във връзка с инвестиционното намерение за добив на природен газ в землищата на 18 села от община Генерал Тошево. Недоволството на населението нараства през последните дни. Протестиращите от община Генерал Тошево и околните общини ще направят шествие с автомобили и мотори от град Генерал Тошево до село..

обновено на 22.10.17 в 09:23

Бюст-паметник на основателя на прочутия "100 каба гайди" откриват в село Стойките

Бюст-паметник на Апостол Кисьов , основател на прочутия оркестър "100 каба гайди", ще открият в смолянското село Стойките. През 1961-ва година Апостол Кисьов основава и ръководи повече от четвърт век уникалния оркестър "Сто каба гайди", който за първи път се изявява на събора "Рожен 61-ва". Тогава съставът е наречен "Чудото на Рожен"...

публикувано на 22.10.17 в 09:21

1000 бебета в девет града в страната ще бъдат кръстени днес

1000 бебета в 9 града в страната ще бъдат кръстени като част от кампанията в подкрепа на раждаемостта "Направи го за България". Масовото кръщение е под патронажа на патриарх Неофит и Българската православна църква. Враца е един от градовете, включени в инициативата. Врачанският митрополит Григорий и свещеници от града ще кръстят..

публикувано на 22.10.17 в 09:15

Протести в два столични квартала

Живеещите в столичния квартал "Манастирски ливади - Изток" ще протестират днес по обед. Организаторите на протеста посочват, че хората там плащат най-високите данъци в София, а живеят без улици, без канализация и отводнителна система, липсват детска градина и училище. В друг софийски квартал - "Лозенец", жителите ще протестират вечерта,..

публикувано на 22.10.17 в 09:07
Протест на полицаи

Полицаите излизат на пореден протест днес

Поредният национален протест на синдикатите в МВР ще се проведе днес. Той е под надслов "За достойно заплащане". Униформените ще се съберат в градинката пред МВР в София, откъдето ще тръгне шествие, чиято първа спирка е Министерство на финансите и ще стигне до Народното събрание. Днешната акция е поредната от серията щафетни протести в..

публикувано на 22.10.17 в 08:16

Искаме ли днес Христос в живота си?

• Заедно с доц. Мариан Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий” разговаряхме за това искаме ли днес Христос в живота си. Повод ни дава и провелият се VІІІ международен научен семинар по систематическо богословие и християнска философия, организиран от Центъра по систематическо богословие на Православния..

публикувано на 22.10.17 в 08:15
италия;италиански флаг;италианско знаме

Референдум за независимост на данъчните ресурси се провежда в италианските области Венето и Ломбардия

Консултативен референдум за независимост при ползване на данъчните ресурси се провежда в италианските области Венето и Ломбардия. Той започва в 7 часа и ще приключи в 23 часа местно време.   Според наблюдателите, като консултативно, допитването има само политическо значение, защото се провежда в две области, в които управлява Северната лига...

публикувано на 22.10.17 в 07:23