Корея - полуостровът с бурна история, страховито настояще и заплашително бъдеще

Любен Козарев (вляво) и Митко Новков.
Снимка: Кирчо Стоичков
Разменяните в последните месеци обидни реплики и нападки между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския ръководите Ким Чен Ун изправиха цялото човечество, включително българите пред болезненото осъзнаване - светът е глобален, Снимкаследователно ако някъде нещо се случи, то няма да премине ей-така незабелязано, а ще ни засегне из основи. Особено ако се отнася за нещо толкова страховито, каквото е евентуалната ядрена война. Това ни изправя пред необходимостта да се опитаме да научим нещо за полуостров Корея, за историята му, за причините, довели до разделението, за начина на живот в Севера, при комунистическата диктатура, и в Юга, понастящем демокрация. Демокрация, но не чак толкова отдавна: изобщо противопоставянето от двете страни на 38-ия паралел, където минава границата между двете държави постоянно е извиквало напрежения и дрънкане на оръжие. И всичко това за сметка на обикновените хора: разделени семейства, бягства, концлагери на север… За тези концлагери, за понякога непосилния живот, който водят поданиците (или по-добре робите) на Корейската трудова партия, за призрачната Северна Корея, която, гледана от Космоса, е тъмна и мрачна, се разказва в книгата на Банди „Забранени истории от Северна Корея“. Банди е псевдоним, говори се, че е близък до ръководните органи на комунистическата република, но каква е истинската му самолично никой не може да каже. Поне засега. Но можем да говорим за Корейския полуостров, който - уж далечен, но се оказа току пред очите ни, защото ако там нещо се случи, то със сигурност ще се случи и тук. Затова според екипа на предаването „Премълчаната история“ е редно да се опитаме да опознаем това далечно място, да разузнаем, така да се каже, неговите исторически и политически характеристика, защото те пряко ни засягат. Ще сторим това заедно с Любен Козарев, директор на издателска къща.

А ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.
Още от категорията

Правителството на САЩ повиши изискванията за сигурност за 38-те страни, чиито граждани не се нуждаят от виза

Американското правителство повиши изискванията в областта на сигурността за 38-те държави, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в Съединените щати, предаде ДПА, като се позова на министерството на вътрешната сигурност. Това са повечето европейски страни, Канада, Австралия, Япония и други.  Те ще трябва да проверяват дали пътниците са..

публикувано на 16.12.17 в 02:49

Астрономи "подслушват" за извънземен живот астероида с форма на пура

Астрономи започнаха "електронно подслушване" на загадъчния астероид, наречен Умуамуа, в търсене на извънземен живот на обекта, удивил учените с необичайната си форма на пура, съобщават Франс прес и ДПА. За целта към мистериозния обект беше насочен мощният радиотелескоп "Грийн Банк" в САЩ. След 10-часово наблюдение е установено, че Умуамуа не излъчва..

публикувано на 16.12.17 в 02:40

Първите земни "тухлички на живота" са се появили в космоса

Учени установиха, че първите земни "тухлички на живота" са се появили в космоса, съобщи списание "Лайф". Изследването им освен това показва, че човекът може да е с извънземен произход. Учените констатирали, че молекули на алкохола, захарта и аминокиселините могат да се появят в открития космос при сблъсъци между метан и други прости химични..

публикувано на 16.12.17 в 02:35

Спейс Екс изстреля ракета Фалкон-9 със спътник

Американската компания "Спейс Екс" изстреля ракета "Фалкон 9" с космическия кораб "Дракон", който ще достави товари за екипажа на Международната космическа станция, предаде ТАСС. Ракетата-носител стартира от "Кейп Канаверал".  "Дракон" ще достави на МКС над два тона товари, включително хранителни продукти и материали за извършване на научни..

публикувано на 16.12.17 в 02:28

Сепаратистите ще имат крехко мнозинство в каталунския парламент

Последните социологически проучвания  в Каталуния преди регионалните избори на 21 декември, предричат крехко мнозинство на партиите, които отстояват идеята за независимост, предаде Франс прес и коментира, че това може да им попречи да вземат отново властта в испанската област.  Пет сондажа прогнозират, че сепаратистите ще получат между 63 и 69..

публикувано на 16.12.17 в 01:05

Берлинската полиция забрани да се носят американски и израелски знамена на пропалестинска демонстрация

Берлинската полиция забрани на участниците в шествие в подкрепа на палестинската кауза да носят на него американски и израелски знамена, след като изгарянето на знамена на предишни протести предизвика обществено възмущение, предаде Асошиейтед прес. Полицията се опитва също да сложи край на скандирането на антисемитски лозунги. За тази цел шествието..

публикувано на 16.12.17 в 00:54
самолетът на авиокомпания Вуелинг на летище Схипхол в Амстердам

Полицията стреля по въоръжен мъж на летище в Амстердам

Холандски военни полицаи стреляха по мъж, който влязъл с нож в офиса им на международното летище Схипхол в Амстердам, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Мъжът бил прострелян в крака и е отведен в болница. Обстоятелствата сочат, че случаят няма нищо общо с тероризъм , заяви говорител на военната полиция, цитиран от АП. Ситуацията е..

публикувано на 15.12.17 в 23:39