Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зухер Мохамад: Решаването на кюрдския проблем ще донесе мир и стабилност в региона

Снимка: БГНЕС



Резултатът от референдума в Иракски Кюрдистан не е изненада, каза в предаването „Събота 150“ Зухер Мохамад от кюрдската общност в България след проведения тази седмица референдум, на който 92% от гласувалите се обявиха за независимост.

Това е борбата на кюрдите от години. Резултатът е съвсем реален. /…/ Първата стъпка беше референдум. Втората стъпка ще бъде преговори, кръгла маса, за да може по мирен начин да се разберат.

Според Мохамад, референдумът е факт и няма как той да бъде анулиран. Решаването на кюрдския проблем ще донесе мир и стабилност в региона, категоричен е Мохамад.

Абдул Мао коментира също: В този референдум кюрдският народ упражни правото си за независимост или поне за националните си права в рамките на Ирак. Мисля, че няма нищо по-демократично от това един народ да определя независимостта си или да се самоопределя. Не мисля, че е нещо нередно. Призовавам демократичния свят и организации да ни подкрепят и да се отнасят с разбиране към нашия избор.  

Според него колкото по-бързо се осъществи тази независимост, толкова по-бързо ще се решат проблемите не само в Ирак, но и в региона:

Решаването на кюрдския въпрос, създаването на една такава държава считаме, че ще реши до голяма степен проблемите в Близкия изток.

Д-р Боян Хаджиев - експерт по международни отношения, коментира референдума в два плана - вътрешен и международен:

Масуд Барзани се намира в сложна обстановка. Скоро идват избори, които няма да бъдат лесно спечелени от него. Точно този референдум се превръща във вариант, в който той може да консолидира около себе си националистите – всеки един кюрд би искал своя независима държава, и по този начин да спечели отново изборите.

В международен план Кюрдистан се е утвърдила като една от най-стабилните части в региона: Те просто показват, че е време за нова стъпка. Ако говорим за правото на самоопределяне, за човешки права, иракските кюрди заслужават своята независимост.

Оттук нататък предстои по-трудната част. Ако изпаднат в изолация, тъй като те нямат излаз на море, ще се повдигнат много въпроси, когато започнат да изпитват все по-сериозни икономически проблеми. Там трябва да се види какви решения ще бъдат взети.

Според д-р Хаджиев, тази независимост може да подейства като нещо, което да обедини всички съседи на кюрдите, в това да не позволят този регион да има каквато и да е държава, наречена Кюрдистан:

Това би довело до някаква спойка между Сирия, Турция, Иран – да намерят общ език и политики, за да бъде „задушен“ Кюрдистан максимално бързо и никога да няма повече независима Кюрдска държава.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна