Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Костадинов срещу идеята материалите на Комисията по досиетата да отидат в ДА "Архиви"

Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов се обяви срещу идеята на Красимир Каракачанов материалите на комисията да отидат в Държавна агенция "Архиви", където, според вицепремиера, съхранението им би било далеч по-евтино. В предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" той заяви:

Да погледнем реално какво става с другите комисии, другите страни, които също отвориха тези архивни документи. По какъв начин ги отвориха? По много по-друг начин - с наложена забрана за работа в държавните институции на тези бивши щатни служители - така наречения "Закон за лустрацията". В България такова нещо няма! Защо във водещата, за мен, комисия в Германия дори удължават нейното съществуване до 2019 година, а ние едва за 10 години работа искаме да отхвърлим онази работа, която те от 1989 година вършат?! Дори в една друга медия направиха една съпоставка - около 14 човека са отделени с 8 милиона евра, тоест 16 милиона български пари - да се занимават да възстановяват онези чували, нарязани на лентички, които успяха, още когато стана падането на Берлинската стена, гражданите да съхранят, да запазят и да възстановяват лентичка по лентичка тази информация, която е нанесена върху тези документи унищожени.
В България също го има този момент. Ние говорим, от една страна, защо било необходимо. Ами необходимо е, защото има засегнати много човешки съдби. Аз не искам да бъда защитник на едната или на другата страна, но има хора, които тепърва дори със страх подхождат в Комисията и не могат да повярват, че могат да се докоснат до тези архивни документи, за които господин министърът говори, че едва ли не те са вече публични. Не е така! Това табу, което е наложено през годините...  Хората с трепет, с някакво вълнение, не могат да повярват на това, което четат и възприемат като съдържание от тези архивни документи. И така, с лека ръка, ние ще ги дадем на една институция, която има друг начин на съхранение, не както е по начина на този закон, по който работи комисията...
Подтекстът нали разбирате какъв е? Този председател, който е убедил достатъчно господин Каракачанов, че нямал пари за покриви и да си формира добре архива, той с една заповед и с трима подчинени негови могат да унищожат това съдържание на този архив, което е трупано с години.
Костадинов припомни, че като депутат Каракачанов е участвал в гласуването на законовия акт, с който е регламентирана заплатата му. 
Евтим Костадинов изтъкна, че преди години е лансирал идеята за създаването на Институт за национална памет и още помни упреците на БСП. Той очерта и предстоящото пред комисията:
Има още малко архивни документи да се приберат от военноисторическия архив в град Велико Търново, който е пряко подчинен на Държавна агенция "Архиви", но с ръката, бих казал, на военния министър да се предаде този архив. Там има известно упорство ....
Най-важното в момента настъпва - подреждането, систематизирането на архива, преравянето листче по листче на съдържанието, анализирането и в крайна сметка това съдържание да излезе на явен план. Мисля, че тук в момента е силата и, бих казал, основната задача на работата на бъдещата комисия. Далеч съм аз да давам инструкции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна