Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолозите Даниел Смилов и Калоян Методиев коментират:

Взривен ли е диалогът между президента и ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Очевидно е, че има ескалация на реториката между институциите. Въпросът е за какво е битката, има ли спорът съдържание или сблъсъкът е лингвистичен и цели мобилизация на електоратите.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ политологът Даниел Смилов, който заяви че не вижда „съдържателно големи теми за сблъсък“ и по-скоро наблюдаваме „реторическа ескалация“:

Проблемът с изтребителите е изцяло в прерогативите на правителството.  ГЕРБ очевидно искат да преразгледат решението на предходното правителство. Това е в техните правомощия. Те могат да го направят. Аз лично виждам и политически аргументи в полза на друго решение, освен грипените. Не бих се наел да се изказвам по технологичните аспекти…. Но това е изцяло в прерогативите на правителството. Така че за какъв сблъсък между двете институции може да става дума.

Другата, по-сериозна тема е т.нар. „Антикорупционна тема“, но там сблъсъкът е чисто институционален – две визии кой да оглави  бъдещата антикорупционна агенция и какви правомощия да има.

Реална стъпка в посока институционална битка би била, ако Радев не подпише  указа за назнчаване на шефа на ВАС, коментира Смилов, според когото ГЕРБ има „ясен профил на лидерска партия и доста йерархична структура“ и дори и да има локални лобита в нея, те не са в състояние да я разцепят:

Не мисля, че Радев е прав да вижда някакво кой знае какво вътрешно напрежение в ГЕРБ. Разбира се, покрай Хасково, Добрич и т.н. има някакви неудобства, които трябва да бъдат "поприкрити", меко казано.

ГЕРБ са изнервени, според мен,  защото очевидно има друг център в България, който привлича доверие – Радев. Виждат, че в парламента нямат сериозна опозиция и, в този смисъл, предполагам, че са открили в Радев евентуална, потенциална опозиция. Цялата тази ескалация на реторика, според мен, е един вид предупреждение – те използват част от ресурсите си срещу Радев, но не целия – за да се избегне по-сериозен конфликт.

Политологът Калоян Методиев видя прилика в политическото напрежение с периода на сблъсъци между Борисов и Първанов, но подчерта

Сюжетът се повтаря до голяма степен, но с тази разлика, че очевидно Радев не е Първанов. Виждате, че той отговори, влезе много рязко. Днешното му изказване бих го сравнил с „Боянските ливади“ на Желю Желев, защото най-силното оръжие на президентската институция, това са думите. Аз не слагам толкова акцент върху институционалните механизми, които има президентската институция, колкото върху думите. Първо, Радев има институционалната сила на обръщението, на критиката, което му позволява и постът, и, второ, има времевите възможности - той е в началото на мандата си. Ценностната разлика между него в този сблъсък и ГЕРБ е, че ГЕРБ не разбраха преди 11 месеца какво им се случи. Имам предвид президентските избори. Те и до ден днешен си мислят, че това беше БСП, някаква грешка... нещо, което се случи - напротив, Радев беше инструмент в този случай - на недоволните от ГЕРБ, на тази безалтернативност, на идеята нещо да се промени. Оттам дойдоха тези 2 000 000 избиратели.

Атаката срещу Радев е достигнала ескалационната си форма по време на посещението на държавния глава в САЩ, подчерта Методиев, който изтъкна, че президентът вече говори „синхронно“ с ЕС и САЩ  по отношение на приемането на страната в еврозоната и Шенген, което му е донесло „ново самочувствие“, но е подразнило управляващите, които вече нямат монопола над тези връзки.

Явно Радев е решил да се стига до някаква развръзка. Най-ключовото изречение, според мен, е че е късно да говори с Борисов вече и не желае подобен разговор, което също е индикатор, че отношенията са взривени.

Според Методиев, Борисов не би могъл да спечели битка с Радев поради естеството на устройството на двете институции. Смилов пък е категоричен, че най-вероятно между тях ще има нова договорка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени