Около 65-70% от контрабандата у нас е на цигари

Шефът на ГДБОП: Надявам се скоро да имаме задържани за отвличането на Адриан Златков

Жандармерия блокира Враца при акция на МВР срещу престъпна група в града, има задържани
| обновено на 03.10.17 в 09:53
БГНЕС

Съществуват организирани престъпни групи по най-различни дейности, но престъпността е различна от начина, по който е била структурирана преди 7-8 години. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" директорът на Главната дирекция за Борба с организираната престъпност главен комисар Ивайло Спиридонов. 
Сегашните групировки са се специализирали в определена дейност, отчете той и подчерта, че вече няма силови групировки. 
Съществуват групи в почти всеки един регион, които тормозят местното население, и това е една от основните ни задачи – да елиминираме тези групи.

Междувременно стана ясно, че във Враца се провежда операция на МВР срещу престъпна група. Градът е блокиран от жандармерия. Има задържани, провеждат се обиски, претърсвания и разпити. Акцията се провежда от ГДБОП и Областната дирекция. 

Директорът на ГДБОП се надява съвсем скоро да има задържани за отвличането на 25-годишния Адриан Златков.  

Отвличането на Адриан Златков беше факт. В МВР има създаден екип за работа и този екип е от най-добрите служители от абсолютно всички оперативни структури. Екипът, към момента, работи доста добре. Аз съм оптимист за изхода от работата по този случай, от това, което знам, че колегите са достигнали. Надявам се в най-кратки срокове да имаме и задържани!

Българските престъпници не странят от международната организирана престъпност, обобщи главният комисар. ГДБОП има информация, че българи продължават да участват в международния трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, но те основно са на ниско и средно ниво:

Основно по линия на трафика на кокаин български граждани са замесени в логистиката – пренасянето през океана, в последствие с моторни превозни средства, пренасяне на парични средства и така нататък...

В страната се произвеждат малки количества амфетамини, предназначени основно за продажба у нас. 

Спиридонов изтъкна, че контрабандата в страната е намаляла за поредна година и вече е около 7%. Около 65-70% от контрабандния внос в страната е на цигари и затова основните усилия за пресичането на контрабандата са насочени натам. Цигарите идват предимно от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Забелязва се и явлението "мравчена търговия" – цели фамилии от пограничните райони минават границата по няколко пъти на ден и всеки път внасят малко количество цигари, които са по-евтини в съседните страни заради по-малкия акциз.

Директорът на ГДБОП отчете, че образуваните досъдебни производства са в пъти повече, откакто структурата е върната в МВР през 2015-а.

Интервюто на Николай Христов с Ивайло Спиридонов можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Отбелязваме "Часът на Земята" с гасене на светлините на знакови сгради

Тази вечер милиони хора от целия свят символично ще угасят осветлението в домовете си за един час, тъмни ще останат и знакови сгради - така се отбелязва "Часът на Земята". Най-мащабната природозащитна акция започва през  2007 година с призива на организацията  "Световен фонд за дивата природа" (WWF). Тази година мотото е "Свържи се с..

обновено на 24.03.18 в 19:15

Официално откриха кампанията "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо"

Официално беше открита кампанията "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо". Тя се провежда за трета поредна година под патронажа на омбудсмана Мая Манолова . Целта е да се събрани и дарени пари и хранителни продукти на възрастните хора, които няма да получат великденска добавка към пенсиите си.  Макар официалният й старт да бе даден днес,..

обновено на 24.03.18 в 19:09

С шествие-поклонение почетоха паметта на жертвите от лагера "Слънчев бряг"

С шествие-поклонение до лагера "Слънчев бряг" край Ловеч беше почетена паметта на жертвите там.  На каменната кариера в периода 1959-1962 година от непосилен труд, зверства и мъчения умират 155 човека определяни като политически врагове на комунистическия режим. На поклонението присъстваха представители на десни политически партии, сред които  и..

публикувано на 24.03.18 в 18:26

От Египет се върнаха част от българските туристи, пострадали при автобусна катастрофа

От Египет се върнаха част от българските туристи, които пострадаха при автобусна катастрофа. В понеделник туристически автобус с около 40 наши сънародници се преобърна недалеч от курортния град Марса Алам. 20 души бяха ранени, а петима в по-тежко състояние бяха настанени в местна болница.  Полетът от Кайро пристигна почти с час закъснение на Летище..

публикувано на 24.03.18 в 17:06

Започна първият граждански полет без прекъсване от Австралия до Великобритания

Започна първият граждански полет без прекъсване от Австралия до Великобритания.  Полетът се изпълнява от самолет "Боинг 787" на австралийската компания "Коунтас" по маршрут от западноавстралийския град Пърт до британската столица Лондон. Разстоянието е 14 496 километра и се очаква да полетът да надхвърли 17 часа. Самолетът е специално пригоден..

публикувано на 24.03.18 в 17:02

Общината Невестино кандидатства с проект за цялостна реконструкция на Кадин мост

Общината в Невестино кандидатства с проект за цялостна реконструкция на Кадин мост на река Струма. Съоръжението, строено още през 15 век, сега е част от пътната инфраструктура в района.  Мостът е издигнат през 1469-1470 година, според надписа на едното от перилата му. Дълъг е над 100 метра с внушителна и оригинална архитектура. Пред свода са сталактитови..

публикувано на 24.03.18 в 17:00
Валентин Радев, Светлан Кичиков и Младен Маринов

Отстраняват 13 служители на „Гранична полиция“ заради непроверените пътници на Летище София

Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че началникът на Регионална дирекция „Гранична полиция“-Аерогари комисар Милен Пенев и 12 гранични полицаи от Летище София се отстраняват от работа заради случая с пропуснатите без контрол пътници от Париж на 20 март, за който „Хоризонт“ съобщи вчера. На извънреден брифинг днес следобед Радев..

обновено на 24.03.18 в 16:57