Около 65-70% от контрабандата у нас е на цигари

Шефът на ГДБОП: Надявам се скоро да имаме задържани за отвличането на Адриан Златков

Жандармерия блокира Враца при акция на МВР срещу престъпна група в града, има задържани

| обновено на 03.10.17 в 09:53
БГНЕС

Съществуват организирани престъпни групи по най-различни дейности, но престъпността е различна от начина, по който е била структурирана преди 7-8 години. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" директорът на Главната дирекция за Борба с организираната престъпност главен комисар Ивайло Спиридонов. 
Сегашните групировки са се специализирали в определена дейност, отчете той и подчерта, че вече няма силови групировки. 
Съществуват групи в почти всеки един регион, които тормозят местното население, и това е една от основните ни задачи – да елиминираме тези групи.

Междувременно стана ясно, че във Враца се провежда операция на МВР срещу престъпна група. Градът е блокиран от жандармерия. Има задържани, провеждат се обиски, претърсвания и разпити. Акцията се провежда от ГДБОП и Областната дирекция. 

Директорът на ГДБОП се надява съвсем скоро да има задържани за отвличането на 25-годишния Адриан Златков.  

Отвличането на Адриан Златков беше факт. В МВР има създаден екип за работа и този екип е от най-добрите служители от абсолютно всички оперативни структури. Екипът, към момента, работи доста добре. Аз съм оптимист за изхода от работата по този случай, от това, което знам, че колегите са достигнали. Надявам се в най-кратки срокове да имаме и задържани!

Българските престъпници не странят от международната организирана престъпност, обобщи главният комисар. ГДБОП има информация, че българи продължават да участват в международния трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, но те основно са на ниско и средно ниво:

Основно по линия на трафика на кокаин български граждани са замесени в логистиката – пренасянето през океана, в последствие с моторни превозни средства, пренасяне на парични средства и така нататък...

В страната се произвеждат малки количества амфетамини, предназначени основно за продажба у нас. 

Спиридонов изтъкна, че контрабандата в страната е намаляла за поредна година и вече е около 7%. Около 65-70% от контрабандния внос в страната е на цигари и затова основните усилия за пресичането на контрабандата са насочени натам. Цигарите идват предимно от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Забелязва се и явлението "мравчена търговия" – цели фамилии от пограничните райони минават границата по няколко пъти на ден и всеки път внасят малко количество цигари, които са по-евтини в съседните страни заради по-малкия акциз.

Директорът на ГДБОП отчете, че образуваните досъдебни производства са в пъти повече, откакто структурата е върната в МВР през 2015-а.

Интервюто на Николай Христов с Ивайло Спиридонов можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Германски съд постанови заподозреният за нападението с нож в Мюнхен, да бъде пратен в психиатрична болница

Германски съд постанови заподозреният за нападението с нож в Мюнхен, при което бяха ранени 8 души, да бъде пратен в психиатрична болница, предаде ДПА. Мъжът беше арестуван няколко часа, след като намушка с нож минувачи в Мюнхен вчера. 33-годишният германец криминално досие, включително за тежка телесна повреда, грабеж и свързани с наркотици..

публикувано на 22.10.17 в 20:15

Няма пострадали при заложническата криза в централна Англия

Няма пострадали при продължаващата заложническа криза в централна Англия.  От местната полицията заявиха, че не става дума за терористичен акт.  Въоръжен с рязана пушка мъж е взел за заложници двама души от персонала на боулинг зала в комплекс за отдих в покрайнините на град Нънитън, графство Уорикшър. Според свидетели, около 30 полицаи участват..

обновено на 22.10.17 в 20:02

Чудотворната икона на Света Богородица Осеновица ще бъде изложена в храмове в Ловчанската епархия

Чудотворната икона на Света Богородица Осеновица, която се съхранява в Рилския манастир още от 12-и век, ще бъде изложена в храмове в Ловчанската епархия през следващата седмица.  Вярващите ще могат да се докоснат до чудотворната икона в храмовете в Пирдоп, Етрополе, Ботевград, Тетевен, Троян и Ловеч. Тя е подарена на Рилската света обител от..

публикувано на 22.10.17 в 19:59

Протести в два столични квартала

На протест срещу лошата инфраструктура излязоха жителина столичния комплекс "Манастирски ливади-изток". Там живее и кметът на София Йорданка Фандъкова . П ротестиращите са около 30 души, но кметът Фандъкова не е сред тях. Хората, живеещи в квартала, казват, че няма нито една построена цяла улица, нито една детска градина, училище или..

обновено на 22.10.17 в 19:48

Спря изграждането на екопътеката край третия по височина водопад в България - Скакавишкия

Спря изграждането на екопътеката край третия по височина водопад в България - Скакавишкия /72м/, каза кметът на с.Полска Скакавица Емил Димитров .  От общината в Кюстендил не коментираха причините, срокът за приключване на проекта, за около 200 хил. лева, е до средата на януари догодина, поясни зам.-кметът по икономиката инж.Росица Плачкова ...

публикувано на 22.10.17 в 19:36

Полицаите излязоха на пореден протест

Приключи протестът на полицаите в София.  Той беше под надслов "За достойно заплащане". Според синдикатите в МВР, сумата от 55 милиона лева, която е предвидена за увеличение на заплатите, е крайно недостатъчна. Недоволните полицаи настояват за нов закон за Министерството на вътрешните работи и за незабавно започване на преговори за увеличение..

обновено на 22.10.17 в 18:27

Българи и македонци почетоха паметта на загиналите български воини в битката при Страцин

С военно-църковен ритуал българи и македонци - представители на военно-патриотичните сили и от двете страни, почетоха паметта на загиналите български воини в битката при Страцин на 25 октомври 1944 година. На церемонията присъстваха кметът на община Куманово Максим Димитриевски , ветерани участници в боевете и военнослужещи от 68 бригада..

публикувано на 22.10.17 в 17:56