Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 65-70% от контрабандата у нас е на цигари

Шефът на ГДБОП: Надявам се скоро да имаме задържани за отвличането на Адриан Златков

Жандармерия блокира Враца при акция на МВР срещу престъпна група в града, има задържани

| обновено на 03.10.17 в 09:53
Снимка: БГНЕС

Съществуват организирани престъпни групи по най-различни дейности, но престъпността е различна от начина, по който е била структурирана преди 7-8 години. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" директорът на Главната дирекция за Борба с организираната престъпност главен комисар Ивайло Спиридонов. 
Сегашните групировки са се специализирали в определена дейност, отчете той и подчерта, че вече няма силови групировки. 
Съществуват групи в почти всеки един регион, които тормозят местното население, и това е една от основните ни задачи – да елиминираме тези групи.

Междувременно стана ясно, че във Враца се провежда операция на МВР срещу престъпна група. Градът е блокиран от жандармерия. Има задържани, провеждат се обиски, претърсвания и разпити. Акцията се провежда от ГДБОП и Областната дирекция. 

Директорът на ГДБОП се надява съвсем скоро да има задържани за отвличането на 25-годишния Адриан Златков.  

Отвличането на Адриан Златков беше факт. В МВР има създаден екип за работа и този екип е от най-добрите служители от абсолютно всички оперативни структури. Екипът, към момента, работи доста добре. Аз съм оптимист за изхода от работата по този случай, от това, което знам, че колегите са достигнали. Надявам се в най-кратки срокове да имаме и задържани!

Българските престъпници не странят от международната организирана престъпност, обобщи главният комисар. ГДБОП има информация, че българи продължават да участват в международния трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, но те основно са на ниско и средно ниво:

Основно по линия на трафика на кокаин български граждани са замесени в логистиката – пренасянето през океана, в последствие с моторни превозни средства, пренасяне на парични средства и така нататък...

В страната се произвеждат малки количества амфетамини, предназначени основно за продажба у нас. 

Спиридонов изтъкна, че контрабандата в страната е намаляла за поредна година и вече е около 7%. Около 65-70% от контрабандния внос в страната е на цигари и затова основните усилия за пресичането на контрабандата са насочени натам. Цигарите идват предимно от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Забелязва се и явлението "мравчена търговия" – цели фамилии от пограничните райони минават границата по няколко пъти на ден и всеки път внасят малко количество цигари, които са по-евтини в съседните страни заради по-малкия акциз.

Директорът на ГДБОП отчете, че образуваните досъдебни производства са в пъти повече, откакто структурата е върната в МВР през 2015-а.

Интервюто на Николай Христов с Ивайло Спиридонов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени