Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утвърдено фотографско биенале в Плевен прекратява съществуването си заради липса на интерес от общината

Снимка: pixabay.com

Фотографско биенале в Плевен прекратява съществуването си заради липса на интерес от общината.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" инициаторът на събитието фотографът Антоан Божинов разказа как е започнало това биенале:

Биенале "Фодар" се появява през 1999 година като инициатива на мен и на няколко мои колеги от плевенската фотографска гилдия. Тогава то започна като международен конкурс, който беше еднократен и в него участваха 168 автори от седем страни. През 2001 година имаше едно много силно участие. Участваха 15 страни, а журито подбра за участие в изложбата 750 фотографии, като прибавим няколко съпътстващи изложби на стените в галерия "Илия Бежков“ в Плевен, където имаше повече от 1000 фотографии. Това, че съм в университетски среди, ми дава възможност да каня и хора, които са културолози, изкуствоведи и така нататък.

Тази година обаче фотографско биенале няма да може да се проведе. В края на август общинските съветници от Плевен отхвърлят предложението за вписване на фотографското биенале в културния календар на града. Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев обясни за "Хоризонт":

Това фотографско биенале от години се провежда през година в община Плевен, но доколкото аз съм запознат, организаторите са си подали документите за включване в културния календар, когато е правен бюджетът за 2017 година. Кандидатствали са с ежегодното биенале "Фодар" и по някаква причина в Комисията по култура, а и в Съвета към кмета по култура, е отказано. Това е в края на миналата година. Въпреки това кметът го внася на августовска сесия като извънредна точка. В случая съм гласувал против влизането в дневен ред, понеже не виждам какво спешно има в разглеждането на този въпрос.

Плевен губи от това решение на общинските съветници. Това подчерта Диана Андреева от Обсерватория за икономика на културата:

Тук става въпрос може би за партизиране на културни дейности, което е абсурдно да се случва в нормална европейска държава. Не може устойчивостта на събития, които са с дългогодишна история да зависи от това кой влиза или излиза от Общинския съвет или от кабинета на кмета. Плевен губи от тази липса на цялостна културна политика.

Цялото интервю с Диана Андреева, Антоан Божинов и Мартин Митев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна