Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За културното наследство и културната дипломация на Италия

БНР Новини
Н. Пр. г-н Стефано Балди и г-жа Елза Хаджийска – пресаташе към Посолството на Италия.
Снимка: Божидар Любенов

Казват, че „всички пътища водят към Рим.“ Твърди се, че тази латинска мъдрост се родила по времето, когато император Октавиан Август издигнал на римския Форум позлатен бронзов монумент, наричан Златния километричен камък. Този монумент бил разположен близо до храма на Сатурн и отбелязвал началото – или края – на всички пътища в Римската империя. Той бил отправната точка за измерване на разстоянията от Рим до най-отдалечения край на нейната територия…
„Вратата“ – колекция „културно наследство“ на посолството на Република Италия у нас. Произведение на изкуството, създадено от художника Иван Яхнаджиев и ученици от НУКК в кв. Горна Баня. Снимка: Н. Пр. г-н Стефано Балди.Днес тази метафора много услужливо насочва погледа ни към значение на културното наследство, не само за естетиката в живота, но и за бъдещото развитието на културата.
Италия, която с право се гордее, че е една от трите страни в Европа с най-богато културно наследство (другите две са България и Гърция), през отминалата година беше инициатор за създаване на италиански отряд, наречен „сини каски на културата“. Неговата основна задача ще бъде защита и опазване на културното наследство. Очаква се със създаването на тези специални части, да се постави началото на активни действия на глобалната коалиция на ЮНЕСКО – Обединени за културното наследство – която формално бе учредена през 2015 година в град Бон, Германия.
За мисията на културното наследство и отношението на италианците към неговата роля и значение, разговаряме с Н. Пр. Стефано Балди, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия у нас. Той е в дипломатическата кариера от 1989 година. Преминава през различни назначения в Министерството на външните работи на Италия и през 2002 г. е назначен в Постоянното представителство на ООН в Ню Йорк като първи съветник, отговарящ за Първия комитет на Общото събрание по въпросите на разоръжаването и неразпространението на оръжия. През 2006 г. се премества в Постоянното представителство на ЕС в Брюксел, където изпълнява длъжността на съветник по външните работи в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС).

От 2011 г., е повишен в ранг на пълномощен министър и отговаря за обучението в Министерство на външните работи – отначало като директор на Дипломатическия институт, а от 2014 г. като завеждащ специално Звено в Генерална дирекция „Ресурси и иновация“.
Освен ръководене на звеното осъществява и активна дейност по обучение в областта на дипломатическия мениджмънт и комуникациите.
Н. Пр. г-н Стефано Балди е автор на много книги и съчетава дипломатическата си работа с усилена академична дейност. Изследователската му дейност и последните му публикации са посветени на използването на новите технологии и социалните медии в дипломацията, на приложението на мениджмънта в дипломацията и на книгите, написани от италиански дипломати. Създава и поддържа блог за обучение Diplo Learning corner и сайта „Дипломацията в образи“, посветен на исторически снимки на италиански дипломати. От 2013 до 2016 г. води по радио „ЛУИС“ свое авторско седмично радиопредаване „Дипломация“, посветено на професията на дипломата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна