Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Георгиев: България трябва да направи законови промени преди да може да претендира за газов хъб

Снимка: архив


В съвременния свят няма как една държава да е изцяло енергийно независима. Стремежът на повечето е да осигурят диверсификация – повече от един източник и възможност за конкуренция при ценообразуването. В този аспект ние сме на много начално ниво, но виждаме, че в последните години има развитие по изграждане на инфраструктурата за свързване със съседните страни.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ доцент Атанас Георгиев - експерт по енергийни въпроси и преподавател в стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". България трябва да направи законови промени, които да осигурят възможност за свободна търговия с природен газ, преди да може да претендира за газов хъб на своя територия, допълни той и прогнозира че промените би трябвало да се случат в „близките година – две“:

Разглеждам идеята за газов хъб, така, както и тя е подадена към списъка за проекти от общ интерес и одобрена от Европейската комисия като хъб с територия българската газова преносна мрежа. Тоест, това не е една определена точка, един определен град или компресорна станция, а цялата българска мрежа, където най-доброто, което може да се случи, е да идва газ от възможно най много източници по различни трасета и да има възможност за търговия, свободна търговия между отделните участници на пазара, както в българския пазар, така и в регионалния.

Булгартрансгаз разделя условно мрежата си на „транзитна“ и „национално преносна“, а става дума за една и съща национална газова мрежа, която трябва да се подчинява на правилата на третия енергиен пакет, обясни той.

"Булгартрансгаз" има договор за пренос на газ през България с "Газпром". Този договор поставя някакви ограничения за ползването на тази инфраструктура от други участници, дори по отношение на виртуални сделки.  През 2019 изтича договора, който е за пренос през Украйна, договорът през България няколко дни по късно.

 Доцент Георгиев е оптимист за проекта за газов хъб "Балкан". Европейската комисия разбира идеята, че България иска да диверсифицира своите доставки и да е входна точка за повече количество природен газ от националните й нужди, за да се подобри цялостната сигурност на доставките на Балканите, подчерта той и коментира друг популярен проект за газопровод - този през България, Румъния, Унгария, Австрия, който също би помогнал за диверсификация на доставките в нашата страна:

Условно този газопровод също е включен в списъка на проектите от общ интерес с подкрепа от ЕК, включително финансова. За момента не мога да кажа, че сме видели някакви по-конкретни параметри на такъв газопровод. Той няма как да бъде по-конкретен, докато не се знае какви са входящите количества газ на турска и гръцка територия, тоест, докато не знаем какво се случва с "Турски поток", докато не заработи трансадриатическият и трансанадолският газопровод, докато не се види какви са опциите за доставки на газ, евентуално, от Кипър или, евентуално, от Гърция, извън територията на офшорните полета. 

Трансадриатическият газопровод, първоначалният обем, който може да се доставя годишно, е 10 милиарда кубически метра като се очаква, че той ще бъде запълнен изцяло от доставките, които ще започнат около две години от Азербайджан. Оттам нататък той има потенциал за разширение с още до 10 милиарда кубически метра годишно с изграждане на допълнителни компресорни станции. Част от този допълнителен обем, който е свободен за други участници в пазара, може да бъдат зает и от "Газпром"...
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна