Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на къщата на Димитър Талев от години чакат отговор дали България иска да я купи

Снимка: Даниела Манолова


Седем години вече настоящите собственици на родната къща на писателя Димитър Талев в македонския град Прилеп очакват отговор на предложението си България да купи имота. Семейство Ачковски се грижи за къщата, но се опасяват, че тя може да бъде съборена преди да има отговор от българските институции. Те не държат да продават дома си на всяка цена, а искат къщата да бъде закупена именно от България. 
Къщата е от 20-те години на миналия век, продадена от майката на Димитър Талев на семейство Ачковски. Те са живели в нея до преди 5-6 години. Къщата е била удобна за живеене, била е посещавана от туристи до преди 3-4 години, когато висш функционер на службата за ДС на България, заедно със свой македонски колега Ташо Виялков -  тогава директор на дирекцията за контраразузнаване в Македания, са посетили тази къща. Две седмици след това идват работници на македонското електростопанство заедно с полиция и изваждат двата електромера в къщата с мотива, че не е платен тока - за около 5 000 евро. Това нещо е изумило стопаните на тази къща и те са се премеситли в по-малка за да не останат зимата без ток.
Къщата е описана като дома на Глаушеви - главните герои на "Железният светилник". Три къщи по нагоре се намира домът на Немтура - на бащата на Ния в романа на Димитър Талев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна