Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото и законодателството толерират трансплантациите, лекарите обаче не достигат

Директорът на Агенцията по трансплантация: Дарителството е в душата на българина

Oт началото на годината са трансплантирани 49 души

Снимка: БГНЕС

Между 1100 и 1200 души у нас чакат за трансплантация. Теоретично те са повече, защото допускаме, че има хора, които не са диагностицирани и не знаят за възможността да бъдат трансплантирани. Това съобщи в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. От началото на годината са извършени 49  трансплантации на органи, изтъкна тя. Най-много са чакащите за бъбреци, както е в целия свят.
 

Имаме напредък в осведомеността на хората по отношение на ползите от донорството, казва д-р Марияна Сименова, която е категорична, че „дарителството е в душата на българина“:

Има и откази от това да се дарят органи от под 3 000 души за повече от 14-15 години. Много нисък процент - 0,0,0... процента от населението на България.

Симеонова оцени законодателството у нас като добро, тъй като е точно каквото е в Испания и Хърватия, които са световни лидери и не то е причината за малкия брой донори. Не достига обаче броят на лекарите – координатори по донорството – анестезиолози и реаниматори. Броят им е намалял наполовина за 20 години и вече е под минимума, въпреки че работят изключително добре:

Нещо хубаво, което се случи през тази година – 20 български анестезиолози и реаниматори завършиха курса по испанската програма, която е световният модел. Бяха сертифицирани, представиха се блестящо!

74 на сто от българите са посочили, че биха дарили органите си. За 2016-а има 26% откази на семейства за донорство от техни близки.

Днес честваме Европейския ден на донорството и трансплантацията. БНР е медиен партньор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна