Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновени са проучванията на Кокалянски Урвич - крепостта, известна като пазителката на антична Сердика

Крепостта "Урвич"
Снимка: pancharevo-bg.com
Подновени са проучванията на Кокалянски Урвич - крепостта, станала известна като пазителката на антична Сердика. За периода от 2008 - 2015 г. разкопките, близо до София, са финансирани от дирекция “Култура” на Столичната община, а проучванията са ръководени от доц. д-р Бони Петрунова и доц. Николай Овчаров.

Сега проучванията подължават под ръководството на археолога Филип Петрунов от Националния исторически музей. Крепостта се намира на два хълма в Искърското дефиле на около три километра след табелата на с. Панчарево, по пътя София - Самоков. Мястото не е избрано случайно, има естествено обусловени плата и възвишения, които действат като естествена защита, каза археологът Филип Петрунов.

Поселенията там са още от античността - от късно желязната епоха. На хълма се работи от 2008 г., а преди това проф. Димитър Овчаров започва проучванията още през 70-те години.

Една от причините за системното поселение на това място е, че самият район е богат на природни ресурси и е населяван и по време на Първото и Второто българско царство, обясни Петрунов. Тук минава един от главните пътища, свързващи Константинпол и Виена, допълни още археологът.

Какво каза още той, чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна