Преди внасянето на Бюджет 2018

Явор Алексиев, ИПИ: Липсва експертност на дебатите и затова обикновено се налага да се надвикваме в студията и по площадите

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Винаги, когато дойде октомври и започне да се мисли за бюджет и да се говори в общественото пространство за новия бюджет, е нормално да станем свидетели на страсти като тазгодишните по простата причина, че в много отношения ние не сме подготвени експертно да си решаваме въпросите и обикновено се налага да се надвикваме в студията и по площадите, коментира в ефира на "Хоризонт" икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика, като допълни:

Ще дам пример с все още липсващият механизъм за определяне на минималната работна заплата  - нещо, по което вече от близо година уж се работи.  Нещо, което, ако го имахме, ако не във финален, но в някакъв прототипен вариант, може би сега щяхме да имаме по-точна представа кой е прав и кой е крив в дебата между синдикатите и работодателите по отношение на това колко точно трябва да е минималната работна заплата. Аз бих казал че заявката за 530 лева  от страна на синдикатите е по-скоро удобна -  с 20 лева повече от това, което сега се предвижда, което е 510 лева.

Така че не мисля, че тези дебати и протести ще доведат до кой знае каква сериозна промяна по простата причина, че те са по-скоро следствие от ролята на синдикатите  - на тях това им е работата в крайна сметка, когато стане дума за бюджета, да излязат и да искат по-високи възнаграждения, което в някои сектори може би е оправдано, в други не чак толкова. Но като цяло от липсата на експертност в дебата  - в тристранния дебат (в Националния съвет за тристранно сътрудничество -  бел. ред), всички можем да понесем в крайна сметка някакви негативи от това.


По отношение на въпроса в кои сектори е по-добре да бъдат повишени заплатите икономистът коментира, че това е в зависимост от водещите приоритети за обществото:

Сега станахме свидетели на първо увеличение на учителските заплати  - имаше обществен консенсус, че това трябва да се случи, че образованието ни действително е малко забравено като приоритет./.../  Тук имаше консенсус за обществото, но когато стане дума за полицията, нещата стоят малко по-другояче.  Общественият въпрос е по какъв начин полицията ще свърши по-добре работата си  - като има повече хора там или те получават повече заплати, или като тя се модернизира.  Сега това, което в момента се предлага и господин Горанов го спомена, че огромната част от допълнителните средства, тези 55 милиона, ще отидат за заплати и осигуровки всъщност, отново няма да отидат за по-съвременно оборудване, дори и базово оборудване, за да не ходят полицаите ни с едни и същи дрехи по три години.  За да може действително да се подобри и престижът на тази професия./.../ Аз не съм убеден дали тук подходът ни е правилен, коментира Алексиев. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Свързани новини

Проф. Хр. Вучева: Възраженията на работодателите за МРЗ и добавката за стаж не са убедителни

Хората, работещи в Националната библиотека, в читалища, в културната сфера  - тези хора не сме ги видели да вървят по улиците и да крещят за възнагражденията си, а те имат смешно, срамно за всички нас възнаграждение. Аз лично много пъти съм се..

публикувано на 09.10.17 в 18:44

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обсъдят нагласите за протест

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обсъдят нагласите за протест сред членовете на организациите.  Те са провокирани от ниското заплащане, особено в бюджетната сфера, и от натиска на бизнеса за премахване на добавката за стаж и..

обновено на 09.10.17 в 12:24
Още от категорията

Петролът поевтинява, Русия предложи на САЩ сътрудничество за сдържане на цените

Руският президент Владимир Путин предложи на американския си колега Доналд Тръмп сътрудничество за регулиране на международните цени на горивата "Ние, като едни от най-големите държави-производители на петрол и газ, бихме могли да работим конструктивно за..

публикувано на 16.07.18 в 23:07
Нагреваемите устройства за пушене са също толкова вредни, колкото и класическите цигари, твърдят от Коалиция

Акцизът да се измерва на база количество тютюн и да е 40% от ставката на конвенционалните цигари, предлагат ГЕРБ

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще обсъди промените в акциза на тютюна за бездимните нагреваеми цигари. Миналата седмица депутатите от бюджетната комисия, която е водеща по този законопроект, прие на първо четене..

публикувано на 16.07.18 в 19:01

МВФ потвърди прогнозите за световната икономика, но при по-слабо представяне на еврозоната, Япония и Великобритания

Световният икономически растеж се очаква да достигне 3,9% през тази и следващата година в съответствие с прогнозата от априлския доклад на МВФ "Световни икономически перспективи", но експанзията ще става все по-неравномерна и при увеличаващи се..

публикувано на 16.07.18 в 18:16
европейски комисар Вера Йоурова

ЕК: "Фолксваген" ремонтира повечето автомобили с измамни устройства за вредните газови емисии

След скандала от 2015-а година насам, известен като "Дизелгейт", германският гигант "Фолксваген" е успял да поправи милиони автомобили в които бяха открити софтуери, представящи неверни данни за отделяните вредни газови емисии, но въпреки това..

публикувано на 16.07.18 в 17:28
Елеонора Негулова

Икономиката ни се стабилизира, отделни сектори с по-голям темп на растеж от средния за страната

Годишният доклад на Европейската комисия във връзка с прилагането на основния политически документ на Европейския съюз за политики към малкия и среден бизнес, който ще излезе през есента, постулира 10 принципа, спрямо които се измерва напредъка на..

публикувано на 16.07.18 в 16:57

Стабилен растеж на продажбите на дребно в САЩ през юни след солиден скок месец по-рано

През юни продажбите на дребно в САЩ се повишиха солидно за четвърти пореден месец, което е ясен знак за ускоряване на растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие след относително слабото начало на годината. Според данни на..

публикувано на 16.07.18 в 16:09

Световната икономика може да намали представянето си заради търговската политика на САЩ до 2020 г.

До 2020 година световната икономика може да намали представянето си с 0,5 на сто заради търговската политика на Съединените щати. Това е записано в юлския доклад на Международния валутен фонд.  "Растежът в много от развитите икономики остава..

публикувано на 16.07.18 в 16:00