Преди внасянето на Бюджет 2018

Явор Алексиев, ИПИ: Липсва експертност на дебатите и затова обикновено се налага да се надвикваме в студията и по площадите

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Винаги, когато дойде октомври и започне да се мисли за бюджет и да се говори в общественото пространство за новия бюджет, е нормално да станем свидетели на страсти като тазгодишните по простата причина, че в много отношения ние не сме подготвени експертно да си решаваме въпросите и обикновено се налага да се надвикваме в студията и по площадите, коментира в ефира на "Хоризонт" икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика, като допълни:

Ще дам пример с все още липсващият механизъм за определяне на минималната работна заплата  - нещо, по което вече от близо година уж се работи.  Нещо, което, ако го имахме, ако не във финален, но в някакъв прототипен вариант, може би сега щяхме да имаме по-точна представа кой е прав и кой е крив в дебата между синдикатите и работодателите по отношение на това колко точно трябва да е минималната работна заплата. Аз бих казал че заявката за 530 лева  от страна на синдикатите е по-скоро удобна -  с 20 лева повече от това, което сега се предвижда, което е 510 лева.

Така че не мисля, че тези дебати и протести ще доведат до кой знае каква сериозна промяна по простата причина, че те са по-скоро следствие от ролята на синдикатите  - на тях това им е работата в крайна сметка, когато стане дума за бюджета, да излязат и да искат по-високи възнаграждения, което в някои сектори може би е оправдано, в други не чак толкова. Но като цяло от липсата на експертност в дебата  - в тристранния дебат (в Националния съвет за тристранно сътрудничество -  бел. ред), всички можем да понесем в крайна сметка някакви негативи от това.


По отношение на въпроса в кои сектори е по-добре да бъдат повишени заплатите икономистът коментира, че това е в зависимост от водещите приоритети за обществото:

Сега станахме свидетели на първо увеличение на учителските заплати  - имаше обществен консенсус, че това трябва да се случи, че образованието ни действително е малко забравено като приоритет./.../  Тук имаше консенсус за обществото, но когато стане дума за полицията, нещата стоят малко по-другояче.  Общественият въпрос е по какъв начин полицията ще свърши по-добре работата си  - като има повече хора там или те получават повече заплати, или като тя се модернизира.  Сега това, което в момента се предлага и господин Горанов го спомена, че огромната част от допълнителните средства, тези 55 милиона, ще отидат за заплати и осигуровки всъщност, отново няма да отидат за по-съвременно оборудване, дори и базово оборудване, за да не ходят полицаите ни с едни и същи дрехи по три години.  За да може действително да се подобри и престижът на тази професия./.../ Аз не съм убеден дали тук подходът ни е правилен, коментира Алексиев. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Свързани новини

Проф. Хр. Вучева: Възраженията на работодателите за МРЗ и добавката за стаж не са убедителни

Хората, работещи в Националната библиотека, в читалища, в културната сфера  - тези хора не сме ги видели да вървят по улиците и да крещят за възнагражденията си, а те имат смешно, срамно за всички нас възнаграждение. Аз лично много пъти съм се..

публикувано на 09.10.17 в 18:44

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обсъдят нагласите за протест

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обсъдят нагласите за протест сред членовете на организациите.  Те са провокирани от ниското заплащане, особено в бюджетната сфера, и от натиска на бизнеса за премахване на добавката за стаж и..

обновено на 09.10.17 в 12:24
Още от категорията

Рекордно българско участие на "Зелената седмица" в Берлин

За 29-ти път България участва в най-голямото в света изложение на храни и земеделски стоки „Зелена седмица“ в Берлин, чието официалното откриване е тази вечер. В изложението участват близо 70 Държави, които ще представят около 100 000 продукти пред..

публикувано на 18.01.18 в 11:43

"Бежова книга" на Фед: Икономиката на САЩ продължава да се разширява с добро темпо в началото на 2018 година

Икономиката на САЩ продължава да се разширява със "сдържано до умерено" в края на миналата и през първия месец на настоящата година при затягане на трудовия пазар и при умерен растеж на цените и на заплатите, посочва Федералният резерв в последната..

публикувано на 18.01.18 в 11:38

Рекорден връх за руския основен фондов индекс MOEX

В началото на днешната търговия руският основен фондов индекс нарасна до рекорден исторически връх благодарение на силното представяне на пазарите на акции по цял свят и в резултат на относително високите цени на петрола. Водещият индекс на..

публикувано на 18.01.18 в 11:07

Парите от търговия с емисии вредни газове отиват за енергийна ефективност на училища и детски градини

Националният доверителен екофонд финансира проекти за енергийна ефективност чрез средствата, които получава страната от участието в европейската схема за търговия с емисии. Приходите за България от продажби чрез търг на квоти за емисии на парникови..

публикувано на 18.01.18 в 11:07

Икономиката на Китай нарасна с 6,9% през 2017 година, надвишавайки съществено правителствените прогнози

Китайската икономика се разшири с 6,9% през 2017-а година след експанзия с 6,7% през 2016-а година (най-слаб растеж от 26 години насам), като това представлява първо ускоряване на растежа на втората по сила икономика в света от 2010-а година насам,..

публикувано на 18.01.18 в 10:25

ИПИ: Добрата инфраструктурана свързаност е важна част от икономическото развитие

Институтът за пазарна икономика представя мащабно изследване за състоянието на икономическите центрове в страната. По проучването е работено пет години като са ползвани данни от общините по места от Националната статистика, включително такива за..

публикувано на 18.01.18 в 09:41

От началото на годината са сключени договори за инвестиции за 350 милиона лева

От началото на годината у нас са сключени договори за инвестиции на стойност 350 млн. евро. Очаква се тези проекти да разкрият близо 3000 работни места, съобщи министърът на икономиката, Емил Караниколов . Днес той ще направи равносметка на..

публикувано на 18.01.18 в 04:32