Преди внасянето на Бюджет 2018

Явор Алексиев, ИПИ: Липсва експертност на дебатите и затова обикновено се налага да се надвикваме в студията и по площадите

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Винаги, когато дойде октомври и започне да се мисли за бюджет и да се говори в общественото пространство за новия бюджет, е нормално да станем свидетели на страсти като тазгодишните по простата причина, че в много отношения ние не сме подготвени експертно да си решаваме въпросите и обикновено се налага да се надвикваме в студията и по площадите, коментира в ефира на "Хоризонт" икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика, като допълни:

Ще дам пример с все още липсващият механизъм за определяне на минималната работна заплата  - нещо, по което вече от близо година уж се работи.  Нещо, което, ако го имахме, ако не във финален, но в някакъв прототипен вариант, може би сега щяхме да имаме по-точна представа кой е прав и кой е крив в дебата между синдикатите и работодателите по отношение на това колко точно трябва да е минималната работна заплата. Аз бих казал че заявката за 530 лева  от страна на синдикатите е по-скоро удобна -  с 20 лева повече от това, което сега се предвижда, което е 510 лева.

Така че не мисля, че тези дебати и протести ще доведат до кой знае каква сериозна промяна по простата причина, че те са по-скоро следствие от ролята на синдикатите  - на тях това им е работата в крайна сметка, когато стане дума за бюджета, да излязат и да искат по-високи възнаграждения, което в някои сектори може би е оправдано, в други не чак толкова. Но като цяло от липсата на експертност в дебата  - в тристранния дебат (в Националния съвет за тристранно сътрудничество -  бел. ред), всички можем да понесем в крайна сметка някакви негативи от това.


По отношение на въпроса в кои сектори е по-добре да бъдат повишени заплатите икономистът коментира, че това е в зависимост от водещите приоритети за обществото:

Сега станахме свидетели на първо увеличение на учителските заплати  - имаше обществен консенсус, че това трябва да се случи, че образованието ни действително е малко забравено като приоритет./.../  Тук имаше консенсус за обществото, но когато стане дума за полицията, нещата стоят малко по-другояче.  Общественият въпрос е по какъв начин полицията ще свърши по-добре работата си  - като има повече хора там или те получават повече заплати, или като тя се модернизира.  Сега това, което в момента се предлага и господин Горанов го спомена, че огромната част от допълнителните средства, тези 55 милиона, ще отидат за заплати и осигуровки всъщност, отново няма да отидат за по-съвременно оборудване, дори и базово оборудване, за да не ходят полицаите ни с едни и същи дрехи по три години.  За да може действително да се подобри и престижът на тази професия./.../ Аз не съм убеден дали тук подходът ни е правилен, коментира Алексиев. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Свързани новини

Проф. Хр. Вучева: Възраженията на работодателите за МРЗ и добавката за стаж не са убедителни

Хората, работещи в Националната библиотека, в читалища, в културната сфера  - тези хора не сме ги видели да вървят по улиците и да крещят за възнагражденията си, а те имат смешно, срамно за всички нас възнаграждение. Аз лично много пъти съм се..

публикувано на 09.10.17 в 18:44

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обсъдят нагласите за протест

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обсъдят нагласите за протест сред членовете на организациите.  Те са провокирани от ниското заплащане, особено в бюджетната сфера, и от натиска на бизнеса за премахване на добавката за стаж и..

обновено на 09.10.17 в 12:24
Още от категорията
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Бюджет 2018 няма никаква приходна политика в данъчната част

Единствената промяна, която виждам в приходната част на бюджета за следващата година, е един пункт увеличение на осигуровките, което означава никаква приходна политика в данъчната част. Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма..

публикувано на 24.10.17 в 14:23
Европейски статистически институт

Евростат: Намаляване на държавния дълг в ЕС и в България през второто тримесечие на 2017 година

Държавният дълг в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се понижи като процент от БВП през второто тримесечие на настоящата година, показват данни на Евростат. Нивото на държавния дълг в България също бележи понижение както спрямо първото..

публикувано на 24.10.17 в 14:03
Симеон Дянков

Симеон Дянков: Бюджет 2018 наистина има добри възможности за повече държавни разходи

Бюджет 2018 наистина има добри възможности за повече държавни разходи благодарение на европейската икономика. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Симеон Дянков , бивш министър на финансите: Някои от обещанията на..

публикувано на 24.10.17 в 13:59

Министерството на финансите преотвори емисия 7 и половина годишни държавни ценни книжа

85 млн. лева дълг бяха поети под формата на държавни ценни книжа от Министерството на финансите.  Финансовото министерство преотвори емисията от 7 и половина годишни облигации, която бе пусната на 27 септември тази година.  Среднопретеглената..

публикувано на 24.10.17 в 13:50

Известно забавяне на бизнес активността в еврозоната през октомври

Икономиката на еврозоната изглежда губи част от солидния си растежен импулс, навлизайки в последното тримесечие на годината, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред 5 хиляди европейските мениджъри. Индексът PMI,..

публикувано на 24.10.17 в 13:20
Гонзало Кортазар

Caixabank: Каталунската криза оказва известно негативно влияние върху банковите депозити

Политическата криза между централното правителство на Испания и областта Каталуния има "умерено отрицателно" влияние върху депозитите, посочи във вторник главният изпълнителен директор на Caixabank - Гонзало Кортазар, цитиран от Ройтерс...

публикувано на 24.10.17 в 12:28

Банките от еврозоната очакват нарастване на кредитирането през настоящото тримесечие

Делът на банките в еврозоната, които очакват нарастване на търсенето на кредити през настоящото тримесечие, се е увеличил, показват данни на ЕЦБ във вторник, които предполагат продължаване на доброто темпо на растеж на европейската икономика,..

публикувано на 24.10.17 в 12:03