Преди внасянето на Бюджет 2018

Явор Алексиев, ИПИ: Липсва експертност на дебатите и затова обикновено се налага да се надвикваме в студията и по площадите

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Винаги, когато дойде октомври и започне да се мисли за бюджет и да се говори в общественото пространство за новия бюджет, е нормално да станем свидетели на страсти като тазгодишните по простата причина, че в много отношения ние не сме подготвени експертно да си решаваме въпросите и обикновено се налага да се надвикваме в студията и по площадите, коментира в ефира на "Хоризонт" икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика, като допълни:

Ще дам пример с все още липсващият механизъм за определяне на минималната работна заплата  - нещо, по което вече от близо година уж се работи.  Нещо, което, ако го имахме, ако не във финален, но в някакъв прототипен вариант, може би сега щяхме да имаме по-точна представа кой е прав и кой е крив в дебата между синдикатите и работодателите по отношение на това колко точно трябва да е минималната работна заплата. Аз бих казал че заявката за 530 лева  от страна на синдикатите е по-скоро удобна -  с 20 лева повече от това, което сега се предвижда, което е 510 лева.

Така че не мисля, че тези дебати и протести ще доведат до кой знае каква сериозна промяна по простата причина, че те са по-скоро следствие от ролята на синдикатите  - на тях това им е работата в крайна сметка, когато стане дума за бюджета, да излязат и да искат по-високи възнаграждения, което в някои сектори може би е оправдано, в други не чак толкова. Но като цяло от липсата на експертност в дебата  - в тристранния дебат (в Националния съвет за тристранно сътрудничество -  бел. ред), всички можем да понесем в крайна сметка някакви негативи от това.


По отношение на въпроса в кои сектори е по-добре да бъдат повишени заплатите икономистът коментира, че това е в зависимост от водещите приоритети за обществото:

Сега станахме свидетели на първо увеличение на учителските заплати  - имаше обществен консенсус, че това трябва да се случи, че образованието ни действително е малко забравено като приоритет./.../  Тук имаше консенсус за обществото, но когато стане дума за полицията, нещата стоят малко по-другояче.  Общественият въпрос е по какъв начин полицията ще свърши по-добре работата си  - като има повече хора там или те получават повече заплати, или като тя се модернизира.  Сега това, което в момента се предлага и господин Горанов го спомена, че огромната част от допълнителните средства, тези 55 милиона, ще отидат за заплати и осигуровки всъщност, отново няма да отидат за по-съвременно оборудване, дори и базово оборудване, за да не ходят полицаите ни с едни и същи дрехи по три години.  За да може действително да се подобри и престижът на тази професия./.../ Аз не съм убеден дали тук подходът ни е правилен, коментира Алексиев. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Свързани новини

Проф. Хр. Вучева: Възраженията на работодателите за МРЗ и добавката за стаж не са убедителни

Хората, работещи в Националната библиотека, в читалища, в културната сфера  - тези хора не сме ги видели да вървят по улиците и да крещят за възнагражденията си, а те имат смешно, срамно за всички нас възнаграждение. Аз лично много пъти съм се..

публикувано на 09.10.17 в 18:44

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обсъдят нагласите за протест

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обсъдят нагласите за протест сред членовете на организациите.  Те са провокирани от ниското заплащане, особено в бюджетната сфера, и от натиска на бизнеса за премахване на добавката за стаж и..

обновено на 09.10.17 в 12:24
Още от категорията

Американските централи поискаха 3 месеца да се запознаят с условията за преразглеждане на договорите им

Двете американски централи от комплекса "Марица-изток" са поискали три месеца, за да се запознаят с предложената от Министерството на енергетиката методология за преразглеждане на дългосрочните им договори за изкупуване на ток. Изпълнителният директор..

обновено на 19.03.18 в 17:29

Срив на акциите на Facebook с близо 7% след скандал с неправомерно използване на личните данни на 50 млн. потребители

Акциите на Facebook се обезценяват с близо 7% след старта на търговията на Уолстрийт с оглед на набиращ скорост скандал за неправомерното използване на личните данни на 50 милиона потребителите на водещата социална интернет медия. Повод за скандала..

публикувано на 19.03.18 в 17:19

Ройтерс: ЕЦБ измества акцента на дебатите от количествените улеснения към бъдещата политика на затягане на лихвите

Членовете на Европейската централна банка са започнали да пренасочват водените от тях дебати в посока на бъдещия път на развитие на основните лихвени ставки, тъй като дори някои от най-големите досегашни привърженици на рекордно ниските лихви са..

публикувано на 19.03.18 в 16:34

Ръст на британската лира, след като Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след Брекзит

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха споразумение относно т.нар. "преходен период" от 21 месеца (от 29-и март 2019-а година до края на 2020-а година), преди страната да напусне окончателно съюза, заявиха в понеделник главните преговарящи..

публикувано на 19.03.18 в 15:01

Негативен старт на тазседмичната търговия на европейските пазари на акции

Европейските пазари на акции губят почва под краката си в началото на новата седмица, тъй като инвеститорите продължават да са разтревожени от опасността за глобална търговска война. Предстоящото във вторник и сряда редовно заседание на Фед, на..

публикувано на 19.03.18 в 14:29

Сделката за ЧЕЗ и проектът за АЕЦ "Белене" през погледа на експерти

"Не беше казано кой знае какво по отношение на АЕЦ „Белене“. Китайски интерес имаше и преди 2 години, имаше и високопарни думи за милиарди евро инвестиции. За тези 24 месеца почти нищо не се случи". Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“..

публикувано на 19.03.18 в 13:53

Евростат отчита свиване на строителството в ЕС през януари, но при солиден негов подем в рамките на България

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се сви рязко в началото на настоящата година за пръв път от седем месеца насам, докато строителството в рамките на България отбеляза доста здрав отскок, показват..

публикувано на 19.03.18 в 13:25