Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пешеходната зона от площад "Света Неделя" в София може да стигне до Централни хали

Снимка: bg.wikipedia.org

Пешеходната зона от площад „Света Неделя" може да достигне до бул. „Тодор Александров", а след това и до улица „Екзарх Йосиф" при Централни хали в София, стана ясно от представянето на заданието за конкурса за цялостна реконструкция на площада.

Снощи се проведе обществено обсъждане на заданието за архитектурно-градоустройствения проект за реконструкция на района – проект, който предвижда възстановяване, обновяване и изграждане по нов начин на площада „Света Неделя“ и на прилежащите му публични пространства.

Доц. арх. Валери Иванов, ръководил на екип от катедра „Градоустройство“ в УАСГ, обобщи в „Хоризонт до обед“:

Изказванията бяха позитивни и насочени към стремежа да се създаде една по-хуманна, по-цивилизована, по-здравословна и по-многофункционална среда на това емблематично пространство. Снощи беше обсъждано задание за бъдещия проект, а бъдещият проект тепърва ще се разработва, вероятно в условията на едно конкурсно начало. Проблемът е значим и той изисква съгласие на всички заинтересовани страни, там е необходим един баланс между сакралното пространство и ежедневното движение на столичани и туристи, между колективните потребности от търговия и други услуги и индивидуалния стремеж към уют и комфорт,  между институционалния характер на околните сгради и човешката потребност от едно спокойствие – в този контекст заданието регламентира една най- обща рамка, едни най-общи изисквания към бъдещия проект, без това да ограничава творческата свобода и позволява един полет на творческото въображение. Основните параметри, които са заложени в заданието, са стремежът да се отчете духът на мястото. Ние бихме искали да създадем едно многофункционално пространство, което би отговорило на потребностите на всеки един потребител. Бихме желали да създадем един човешки уют, искаме да създадем и всички благоприятни условия за функциониране на околните сгради. Успоредно с това, без да затрудняваме комуникацията и транспорта, да осигурим едни максимално добри условия за придвижване.  

Още по темата можете да чуете в интервюто от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени