Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо реформата в детското правосъдие не може да бъде отлагана повече

Снимка: БГНЕС

В страната съществуват около 5 социално – педагогически интернати и възпитателни училища и интернати. В тях са настанени около 130 деца. Условията там са нечовешки, защото достъпът до здравеопазване и образование е ограничен, а битовите условия са под всякаква критика, каза в „Преди всички“ Диляна Славкова от Сдружението „Националната мрежа за децата“:

Децата, настанени там, нямат възможност да получат необходимата подкрепа, от която се нуждаят. Точно обратно – гарантира се продължаването на един престъпен живот. Затова настояваме за затварянето на интернатите, както и за приемането на нов закон за детско правосъдие, който да замени Закона за борба срещу противообществените прояви, за да може за децата в конфликт със закона да има адекватна подкрепа, която няма да позволи те да извършват повторно такива постъпки.

Законът за борба срещу противообществените прояви е на 60 години. Според статистиката всяка година над 10 хиляди деца в България са засегнати от него. Реформата в детското правосъдие не може да бъде отлагана повече, това ще заявят днес пред Народния театър представители на БХК и Сдружението „Национална мрежа за децата“. Славкова поясни:

Ние предлагаме, освен мерки към децата, които са извършили нещо, да се въведат и други форми на подкрепа, които ще позволят не само детето да бъде наказвано за  постъпката си, но и да бъде подкрепено. Изследванията доказват, че извършването на нещо най-често е резултат на трудно детство и израстване, чести проблеми в семейството и ли живот в крайна бедност. Социалната подкрепа е ключова, сегашното законодателство не я гарантира. Сегашното законодателство позволява дори и деца под 14 години, които трябва да са обект на подкрепа от психолог или социален работник, да бъдат наказвани, много често доста тежко, много често за постъпки, за които възрастните не се наказват.

Подробностите по темата можете да чуете в интервюто на Диана Дончева с Диляна Славкова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени