Анна Кръстева: Политическите скандали у нас нямат оздравителна сила

БГНЕС
Политическите скандали са неизбежни в демократичните страни, но у нас те нямат оздравителна сила, коментира в предаването "Нещо повече" проф. Анна Кръстева от Нов български университет.
 

Политическите скандали са, бих казала, неизбежна практика във всяка страна. Парадоксално, даже колкото по-демократични са страните, толкова по-отворени са те към скандали, но невинаги скандалите трябва да водят до тези запушени ситуации, както става у нас. Покрай многото запушващи, да не забравяме, че някои все пак доведоха до резултат. Примерно преди оставката на Антон Тодоров, позитивен факт на една гражданска мобилизация на журналисти, интелектуалци, беше подписката срещу Антон Тодоров начело на Комисията по досиетата. Което е един важен пример, което, не трябва да пропускаме, че един здравословен натиск на гражданското общество върху политическия елит понякога може да даде резултат.

Това, което е емблематично за нашия политически пейзаж, е и политическа грешка, която да се следва от катарзис, от разкаяние, от израстване на политика, който е направил грешката и поемане на нов път, това за момента не виждаме по никакъв начин, нито обещания за това да се случи. Това показва, че политическите скандали у нас нямат оздравяваща сила. А те имат една доста деструктивна сила.

Анна Кръстева коментира и кой има интерес от политическа криза у нас:

Ако има партия, която има интерес от кризата в този момент, тя би била недокрай българска партия, защото сме на броени месеци от председателството и бихме пратили един изключително лош сигнал не просто към европейските си партньори, а към самите себе си, че не можем да направим разлика между моментите, в които може да се клати кораба на държавата и моментите, в които трябва да има обединение в рамките на една обща цел. Всяка опозиция е заинтересована да критикува толкова мощно управляващите, колкото иска, но въпросът е, ако може, тази критика в момента да стане градивна, нещо, което не виждаме.

Кръстева посочи, че в диалога президент – ГЕРБ и двете страни допускат грешки:

Трябва да признаем, че в този доста конфронтационен диалог няма добри и лоши. Виждаме грешки и от двете страни. Виждаме грешки от страна на президента, който доста навлиза, особено с поръчките на самолети, в територията на изпълнителната власт. Защото личната компетентност на държавния глава, преди да стане президент, няма отношение към сделка от изключителна важност за националната сигурност, която е изцяло от прерогативите на изпълнителната власт.

От другата страна виждаме това желание да се припознава като президентска една институция, която  не е президентска, тя е общонационална, какъвто е Националния консултативен съвет. Ако нашите управляващи искат ние гражданите да бъдем съвестни и отговорни граждани, по същия начин нашите политици трябва да участват отговорност във формите на консенсус, на диалог и на национално отговорни политики, какъвто е Националният консултативен съвет.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Анна Кръстева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Еманюел Макрон

Еманюел Макрон и премиерът Едуар Филип уверено си връщат общественото доверие във Франция

Френският президент Еманюел Макрон и премиерът Едуар Филип уверено си връщат общественото доверие във Франция,  предаде Франс прес, позовавайки се на допитване на Института за проучване на общественото мнение Ифоп, изготвено по поръчка на вестник "Журнал дю диманш".  С 52 процента подкрепа от французите, държавният глава преобръща досегашната..

публикувано на 17.12.17 в 19:41
Владимир Путин и Доналд Тръмп

Путин благодари на Тръмп за информация на ЦРУ, благодарение на която е предотвратена терористична атака в Русия

Руският президент Владимир Путин е телефонирал на американския си колега Доналд Тръмп , за да му благодари за информацията, която е позволила предотвратяването на терористичен атентат в Русия, съобщи Интерфакс, като се позова на Кремъл. Информация, осигурена от ЦРУ, е дала възможност на руските правоприлагащи органи да предотвратят планирана..

публикувано на 17.12.17 в 18:46

Румен Радев участва в тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука

Горд съм, че българската нация умее да отбелязва съвместно празниците на всички свои общности , заяви президентът Румен Радев на церемонията по отбелязването на еврейския празник на светлината Ханука в Централната софийска синагога. Държавният глава запали основната свещ, с която се отправя послание за мир, успех и разбирателство. Радев подчерта..

публикувано на 17.12.17 в 18:26

Ердоган: Турция иска да отвори посолство в Източен Ерусалим

Турският президент Реджеп Ердоган декларира намерението на страната да открие посолство в Източен Ерусалим. Той обаче не се ангажира с конкретни срокове за този ход.   В реч пред партиен конгрес в Караман Ердоган изтъкна, че Турция вече е признала Източен Ерусалим като столица на Палестина, но не е отворила посолство в града, защото той се..

обновено на 17.12.17 в 16:14

К. Ананиев: Държавата ще поеме финансирането на терапии, за които няма алтернатива

Отново ще уточня, че не става въпрос за мораториум, а за временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на Националната здравноосигурителна каса -  но това не означава, че няма да осигурим лечението на всички български граждани, подчерта в интервю за предаването "Неделя 150"  м инистърът на здравеопазването Кирил Ананиев , който..

обновено на 17.12.17 в 13:41
Жельо Бойчев (в дясно) и Георги Свиленски

Жельо Бойчев: При мнозинство със 122 гласа, управляващите не бива да подценяват вота на недоверие

Верният ход в политиката е просто да си вършиш работата, каза в ефира на "Хоризонт"  заместник-председателят на парламентарната група на БСП за България  Жельо Бойчев , в коментар на политиката на управляващите в областта на здравеопазването, която определи като "пълен провал": Не може това, че нямаш политика в здравеопазването, не може това, че..

обновено на 17.12.17 в 12:01
Данаил Кирилов

Данаил Кирилов: Коалицията е стабилна, вотът на недоверие е "политическа димка"

Ще преодолеем и новото вето, обявено преждевременно от президента.  Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов в интервю за предаването „Неделя 150“. Той прогнозира това по повод обявеното намерение на държавния глава Румен Радев да наложи вето на все още неприетия антикорупционен закон...

обновено на 17.12.17 в 11:25