Анна Кръстева: Политическите скандали у нас нямат оздравителна сила

БГНЕС
Политическите скандали са неизбежни в демократичните страни, но у нас те нямат оздравителна сила, коментира в предаването "Нещо повече" проф. Анна Кръстева от Нов български университет.
 

Политическите скандали са, бих казала, неизбежна практика във всяка страна. Парадоксално, даже колкото по-демократични са страните, толкова по-отворени са те към скандали, но невинаги скандалите трябва да водят до тези запушени ситуации, както става у нас. Покрай многото запушващи, да не забравяме, че някои все пак доведоха до резултат. Примерно преди оставката на Антон Тодоров, позитивен факт на една гражданска мобилизация на журналисти, интелектуалци, беше подписката срещу Антон Тодоров начело на Комисията по досиетата. Което е един важен пример, което, не трябва да пропускаме, че един здравословен натиск на гражданското общество върху политическия елит понякога може да даде резултат.

Това, което е емблематично за нашия политически пейзаж, е и политическа грешка, която да се следва от катарзис, от разкаяние, от израстване на политика, който е направил грешката и поемане на нов път, това за момента не виждаме по никакъв начин, нито обещания за това да се случи. Това показва, че политическите скандали у нас нямат оздравяваща сила. А те имат една доста деструктивна сила.

Анна Кръстева коментира и кой има интерес от политическа криза у нас:

Ако има партия, която има интерес от кризата в този момент, тя би била недокрай българска партия, защото сме на броени месеци от председателството и бихме пратили един изключително лош сигнал не просто към европейските си партньори, а към самите себе си, че не можем да направим разлика между моментите, в които може да се клати кораба на държавата и моментите, в които трябва да има обединение в рамките на една обща цел. Всяка опозиция е заинтересована да критикува толкова мощно управляващите, колкото иска, но въпросът е, ако може, тази критика в момента да стане градивна, нещо, което не виждаме.

Кръстева посочи, че в диалога президент – ГЕРБ и двете страни допускат грешки:

Трябва да признаем, че в този доста конфронтационен диалог няма добри и лоши. Виждаме грешки и от двете страни. Виждаме грешки от страна на президента, който доста навлиза, особено с поръчките на самолети, в територията на изпълнителната власт. Защото личната компетентност на държавния глава, преди да стане президент, няма отношение към сделка от изключителна важност за националната сигурност, която е изцяло от прерогативите на изпълнителната власт.

От другата страна виждаме това желание да се припознава като президентска една институция, която  не е президентска, тя е общонационална, какъвто е Националния консултативен съвет. Ако нашите управляващи искат ние гражданите да бъдем съвестни и отговорни граждани, по същия начин нашите политици трябва да участват отговорност във формите на консенсус, на диалог и на национално отговорни политики, какъвто е Националният консултативен съвет.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Анна Кръстева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Фросина Ташевска

Фросина Ташевска: Отношенията между България и Македония навлизат в нова фаза

Отношенията между България и Македония навлизат в нова фаза, а българското председателство е значим факт за Македония, защото се усеща силната поддръжка за отваряне на пътя към Европейския съюз и НАТО. Това заяви в Народното събрание заместник-председателят на Събранието на Република Македония Фросина Ташевска : "Парламентарното мнозинство и..

публикувано на 21.03.18 в 14:38

НС прие правилата за избор на заместник-председател и трима членове на Антикорупционната комисия

Народното събрание прие правилата за избор на заместник-председател и трима членове на Антикорупционната комисия. Депутатите приеха и процедурни правила за  обновяване на Комисията за енергийно и водно регулиране, съгласно най-новите поправки в Закона за енергетиката, с които се въведоха правила за ротация на четирима от членовете на КЕВР.  В..

публикувано на 21.03.18 в 14:28
Нареждането за прибиране на аташето е на австрийския външен министър Карин Кнайсъл.

Австрия прибира дипломат от Израел заради „нацистка“ тениска

Австрийското външно министерство привика аташе от посолството си в Израел, който пуснал в социална медия снимка, на която носи тениска с името на нацистка танкова дивизия, предаде АФП. Кадър от поста във Фейсбук на Юрген-Михаел Клепих го показва със зелена тениска върху която са думите „Не отстъпвайте“ и „Фрундсберг“, съобщи седмичника..

публикувано на 21.03.18 в 14:17
Петър Воденски

Петър Воденски: Самото провеждане на срещата ЕС - Турция у нас би било успех

"Върви се към осъществяване на срещата ЕС - Турция, но ако използваме притчата за Настрадин Ходжа, който никога не казвал „хоп“, преди магарето му да прескочи канавката, значи още трябва да говорим в условно наклонение", каза пред "Хоризонт" дипломатът Петър Воденски, б ивш посланик в Турция. Визирайки  посредничеството на България той посочи:..

публикувано на 21.03.18 в 13:41

Комисия ще гледа сигналите за нарушения при присъждане на научни степени и академични длъжности

Специална комисия към министъра на образованието ще разглежда  сигналите за нарушения при присъждане на научни степени и академични длъжности, както и информацията за плагиатство. Това решиха депутатите с окончателно гласуване на промените в Закона за академичния състав.  Комисията по академична етика ще се състои от петима членове, един от които..

публикувано на 21.03.18 в 12:42

Лейбъристите обвиниха консерватор, че фирмата му печели от руска банка, обект на санкции на ЕС

Един от най-заклетите привърженици на Брекзит - депутатът от консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог, беше обвинен от лейбъристите, че неговата фирма печели от 60-милионна инвестиция в руска банка, която е обект на санкции на ЕС от 2014 година, а в същото време в парламента призовава Тереза Мей да наложи по-сурови санкции на Русия по случая „Скрипал“...

публикувано на 21.03.18 в 12:21

Британски депутати искат обяснение за изчезнала клауза от проектоспоразумението за Брекзит

Във Великобритания депутати от всички партии поискаха обяснение от министъра за Брекзит Дейвид Дейвис защо клаузата, регулираща свободата на движение на британските граждани, живеещи в Европейския съюз, е пропусната в проектоспоразумението, което бе договорено в понеделник с главния преговарящ от ЕС Мишел Барние. Проектоспоразумението не дава никаква..

публикувано на 21.03.18 в 12:03