Анна Кръстева: Политическите скандали у нас нямат оздравителна сила

БГНЕС
Политическите скандали са неизбежни в демократичните страни, но у нас те нямат оздравителна сила, коментира в предаването "Нещо повече" проф. Анна Кръстева от Нов български университет.
 

Политическите скандали са, бих казала, неизбежна практика във всяка страна. Парадоксално, даже колкото по-демократични са страните, толкова по-отворени са те към скандали, но невинаги скандалите трябва да водят до тези запушени ситуации, както става у нас. Покрай многото запушващи, да не забравяме, че някои все пак доведоха до резултат. Примерно преди оставката на Антон Тодоров, позитивен факт на една гражданска мобилизация на журналисти, интелектуалци, беше подписката срещу Антон Тодоров начело на Комисията по досиетата. Което е един важен пример, което, не трябва да пропускаме, че един здравословен натиск на гражданското общество върху политическия елит понякога може да даде резултат.

Това, което е емблематично за нашия политически пейзаж, е и политическа грешка, която да се следва от катарзис, от разкаяние, от израстване на политика, който е направил грешката и поемане на нов път, това за момента не виждаме по никакъв начин, нито обещания за това да се случи. Това показва, че политическите скандали у нас нямат оздравяваща сила. А те имат една доста деструктивна сила.

Анна Кръстева коментира и кой има интерес от политическа криза у нас:

Ако има партия, която има интерес от кризата в този момент, тя би била недокрай българска партия, защото сме на броени месеци от председателството и бихме пратили един изключително лош сигнал не просто към европейските си партньори, а към самите себе си, че не можем да направим разлика между моментите, в които може да се клати кораба на държавата и моментите, в които трябва да има обединение в рамките на една обща цел. Всяка опозиция е заинтересована да критикува толкова мощно управляващите, колкото иска, но въпросът е, ако може, тази критика в момента да стане градивна, нещо, което не виждаме.

Кръстева посочи, че в диалога президент – ГЕРБ и двете страни допускат грешки:

Трябва да признаем, че в този доста конфронтационен диалог няма добри и лоши. Виждаме грешки и от двете страни. Виждаме грешки от страна на президента, който доста навлиза, особено с поръчките на самолети, в територията на изпълнителната власт. Защото личната компетентност на държавния глава, преди да стане президент, няма отношение към сделка от изключителна важност за националната сигурност, която е изцяло от прерогативите на изпълнителната власт.

От другата страна виждаме това желание да се припознава като президентска една институция, която  не е президентска, тя е общонационална, какъвто е Националния консултативен съвет. Ако нашите управляващи искат ние гражданите да бъдем съвестни и отговорни граждани, по същия начин нашите политици трябва да участват отговорност във формите на консенсус, на диалог и на национално отговорни политики, какъвто е Националният консултативен съвет.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Анна Кръстева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

4 стипендианти от България ще се запознаят с парламентарната система на Германия

4 стипендианти от България ще имат възможност да се запознаят с парламентарната система на Германия в рамките на изцяло финансирана от германския Бундестаг програма. Целта на стипендията е отблизо да представи на участниците политическите особености и демократичния процес на взимане на решения във Федералната република. По повод избора на подходящи..

публикувано на 18.10.17 в 18:40

ЕК отделя около 100 млн. евро за охрана на обществените места през 2018-а

Поради нарастването на т.нар. "нискотехнологичен тероризъм" или нападения на открито Европейската комисия отдели 18,5 млн. евро от фонда "Вътрешна сигурност" за защита на обществените пространства до края на годината. Още 100 млн. евро ще бъдат отпуснати догодина в подкрепа на сигурността на градовете.  Трябва да приемем, че терористите..

обновено на 18.10.17 в 18:35

Красимир Узунов: България ще спечели от Срещата на върха за Западните Балкани през май

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на 17 май догодина, по време на Българското председателство, в София да се състои среща на лидерите на страните от ЕС и от Западните Балкани. Това беше един от приоритетите, който залегна веднага след сформирането на настоящето правителство. След това външният министър Екатерина Захариева..

публикувано на 18.10.17 в 18:13

Румен Радев: Не трябва да позволяваме двоен стандарт при приемането в шенгенското пространство

Не трябва да позволяваме двоен стандарт при приемането на държавите-членки в шенгенското пространство. Това е посочил президентът Румен Радев на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите-членки на Европейския съюз в България.  По време на разговора е била потвърдена готовността на страната ни да подкрепи..

публикувано на 18.10.17 в 17:51

Възнагражденията на заместник-министрите ще бъдат обвързани с министерската заплата

Основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на политически кабинети ще се определят в процент от основната месечна заплата на министър. По този начин ще се поддържа определена йерархия на възнагражденията. Основните месечни заплати на заместник-министрите и началниците на кабинети на вицепремиерите ще са 85 на сто от..

публикувано на 18.10.17 в 17:45

Веселин Стойнев: БСП никога няма да се разцепи, по-скоро всички разделения ще бъдат вътрешни

Първите знаци за идейно и структурирано възраждане на някаква автентична десница трябва да видим в близките 1-2 месеца. Те нямат време за губене, заяви в предаването "Нещо повече" Веселин Стойнев , заместник-главен редактор на списание "Икономист". Трябва да се наложат отново лидери, трябва да се наложи идеологическо разграничение между..

публикувано на 18.10.17 в 17:24
Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет

Борис Грозданов: Излишъкът в държавната хазна ще бъде изхарчен до края на годината

Излишъкът в държавната хазна ще бъде изхарчен до края на годината, прогнозира председателят на Фискалния съвет проф. Борис Грозданов . Той участва в заседание на Комисията по труда и социалната политика в парламента, където бяха обсъдени изпълнението на бюджета и състоянието на дълга към миналата година.  Правителството има право да разпределя..

публикувано на 18.10.17 в 17:20