Анна Кръстева: Политическите скандали у нас нямат оздравителна сила

Снимка: БГНЕС
Политическите скандали са неизбежни в демократичните страни, но у нас те нямат оздравителна сила, коментира в предаването "Нещо повече" проф. Анна Кръстева от Нов български университет.
 

Политическите скандали са, бих казала, неизбежна практика във всяка страна. Парадоксално, даже колкото по-демократични са страните, толкова по-отворени са те към скандали, но невинаги скандалите трябва да водят до тези запушени ситуации, както става у нас. Покрай многото запушващи, да не забравяме, че някои все пак доведоха до резултат. Примерно преди оставката на Антон Тодоров, позитивен факт на една гражданска мобилизация на журналисти, интелектуалци, беше подписката срещу Антон Тодоров начело на Комисията по досиетата. Което е един важен пример, което, не трябва да пропускаме, че един здравословен натиск на гражданското общество върху политическия елит понякога може да даде резултат.

Това, което е емблематично за нашия политически пейзаж, е и политическа грешка, която да се следва от катарзис, от разкаяние, от израстване на политика, който е направил грешката и поемане на нов път, това за момента не виждаме по никакъв начин, нито обещания за това да се случи. Това показва, че политическите скандали у нас нямат оздравяваща сила. А те имат една доста деструктивна сила.

Анна Кръстева коментира и кой има интерес от политическа криза у нас:

Ако има партия, която има интерес от кризата в този момент, тя би била недокрай българска партия, защото сме на броени месеци от председателството и бихме пратили един изключително лош сигнал не просто към европейските си партньори, а към самите себе си, че не можем да направим разлика между моментите, в които може да се клати кораба на държавата и моментите, в които трябва да има обединение в рамките на една обща цел. Всяка опозиция е заинтересована да критикува толкова мощно управляващите, колкото иска, но въпросът е, ако може, тази критика в момента да стане градивна, нещо, което не виждаме.

Кръстева посочи, че в диалога президент – ГЕРБ и двете страни допускат грешки:

Трябва да признаем, че в този доста конфронтационен диалог няма добри и лоши. Виждаме грешки и от двете страни. Виждаме грешки от страна на президента, който доста навлиза, особено с поръчките на самолети, в територията на изпълнителната власт. Защото личната компетентност на държавния глава, преди да стане президент, няма отношение към сделка от изключителна важност за националната сигурност, която е изцяло от прерогативите на изпълнителната власт.

От другата страна виждаме това желание да се припознава като президентска една институция, която  не е президентска, тя е общонационална, какъвто е Националния консултативен съвет. Ако нашите управляващи искат ние гражданите да бъдем съвестни и отговорни граждани, по същия начин нашите политици трябва да участват отговорност във формите на консенсус, на диалог и на национално отговорни политики, какъвто е Националният консултативен съвет.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Анна Кръстева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Елена Йончева

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата срещу Елена Йончева, тя се закани с дело на Делян Добрев

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата срещу депутата Елена Йончева и настоява да бъде направена проверка дали тя има общ бизнес с Цветан Василев чрез офшорна фирма. ГЕРБ предположиха, че става дума за пране на пари и схема, чрез която е източвана банка КТБ. Делян Добрев посочи: „Излиза, че съдружникът на госпожа Йончева в тази обща фирма "Оф..

публикувано на 18.07.18 в 11:44

Джон Мейджър: Великобритания е поела път към хаотичен Брекзит

Нови избори може да се наложи да свика британският премиер Тереза Мей, ако крилото в партията ѝ, което фанатично поддържа Брекзит, не направи компромис за условията за излизане от Евросъюза. Предупреждението е на бившия министър-председател Джон Мейджър. Той се опасява, че страната е поела път към хаотичен Брекзит, тъй като Мей не успява да помири двата..

публикувано на 18.07.18 в 11:22

Депутатите приеха на първо четене увеличаването на акциза за бездимните цигари

Мнозинството в Народното събрание прие на първо четене увеличаването на акциза за бездимните цигари. Срещу промените в Закона за акциза и данъчните складове гласуваха от БСП и ДПС. Двете парламентарни групи се противопоставиха с аргумента, че измененията са в противоречие със Закона за публичните финанси, където е записано, че промяна на данъчни..

публикувано на 18.07.18 в 11:18
Красимир Каракачанов

Каракачанов: Няма тайно транспортиране на нелегални емигранти от Европа към България

Тайно транспортиране на нелегални емигранти от Европа към България не се извършва. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в началото на днешното правителствено заседание. Той изрази безпокойство от разпространяването на фалшиви новини на тази тема и поиска службите да се намесят и да установят техния източник:..

публикувано на 18.07.18 в 11:14
Премиерът Борисов в началото на днешното заседание на Министерския съвет

Борисов разпореди незабавна дезинфекция в засегнатите от чумата райони

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се извърши незабавна дезинфекция в засегнатите от чумата по дребните животни райони. Той предупреди, че ако заразата не се овладее и не се ограничи, животновъдите ще страдат през следващите три години и е възможно да бъдат евтаназирани над 1 милион животни. Борисов поиска и по-бързо разплащане на..

публикувано на 18.07.18 в 11:05

М. Соколов: Тръмп е наясно, че няма да е президент завинаги и ще трябва да се върне към бизнеса си

Не бих казал, че поведението на Доналд Тръмп предизвиква сътресения в сферата на сигурността толкова, колкото подлага на тест съществуващите споразумения и сътрудничеството с партньорите на САЩ от Европа и Азия. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Мартин Соколов, експерт по сигурност от Центъра за изследвания по националната..

публикувано на 18.07.18 в 10:21

Социалистите викат в парламента Борисов и Московски заради концесията на летище София

Социалистите в парламента поискаха премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски да бъдат извикани за обсъждането на внесения от БСП проект за прекратяване на концесията на летище София. Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Драгомир Стойнев подчерта: „Тъй като разбрах, че министър-председателят се..

публикувано на 18.07.18 в 10:12