Румен Христов: Десницата трябва да намери сили за обединение до вота за Европарламент

Снимка: БГНЕС
Съюзът на демократичните сили многократно е заявявал, че разединена десницата няма бъдеще или по-скоро няма да има успеха, който очакват нашите избиратели, така че трябва да вървим в тази посока, така  Румен Христов, който е заместник председател на СДС, коментира в ефира на "Хоризонт" възможностите за обединение в дясно, допълвайки:

Разбира се, че няма да е лесно - ние осъзнаваме това, предвид на това, че десницата е изградена от хора индивидуалисти, всеки със своите виждания. Но аз не виждам, ако говорим примерно за СДС и ДСБ, не виждам никакви идеологически различия.  Ние сме били едно цяло, били сме много пъти заедно и смятам, че ще намерим компромиси и сили да бъдем пак заедно за следващите  избори. Защото трябва да си даваме сметка, че следващите по календар избори - не говорим за предсрочни, но следващите избори са изборите за Европарламент, където бариерата е доста висока. Тя е почти 7% от една страна, от друга страна  - интересът на всички участници в този изборен процес не е толкова голям, колкото да речем за местни избори или за парламентарни избори./.../  Докато за Европарламента имаме шанса да присъстваме с един, дай Боже, двама народни представители - евродепутати и тогава хората, които, така да се каже,"дърпат каруцата", са по-малко  - тоест ние трябва да намерим сили да сме заедно, защото, ако нямаме представител в Еврорламента поради поредното ни разединение, тогава шансовете ни за парламентарните избори намаляват още повече.


СДС са изпратили официално предложение до ръководството на ДСБ за провеждането на среща  за обсъждане на възможностите за обединие в дясно, каза още Христов и отбеляза, че са отворени да разговарят и с другите си колеги в дясното политическо пространство:

Реформаторският блок изпълни своята роля. Разбира се, че допуснахме грешки. Пак казвам, че емоцията е много силна при хората в дясно, но, така или иначе, имаше неща, които бяха положителни - те са свързани най-вече с настояването за реформи, които обаче в момента въобще не се случват.  Много неща ни обединяват  -примерно отношението към АЕЦ "Белене", към "Южен поток", проевропейската ориентация, пронатовската ориентация на България, желанието за провеждане на реформи в съдебната система . може би това е най-важното нещо./.../  Изобщо неща, които са базови, основополагащи - те по никакъв начин не ни разделят.  Да, в нюансите имаме сигурно различия  - примерно с представителите на зелените формации сигурно няма да бъдем на една и съща позиция, но има, така да се каже, допустимост на това, което може да бъде различно при нас и базови неща, зад които трябва да застанем всички.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Още от категорията

Извънреден председателски съвет днес заради чумата по животните

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънреден председателски съвет в Народното събрание заради чумата по животните. По време на заседанието ще се обсъди и решението ѝ за създаване на временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства в транспортния сектор, за които обявилият гладна стачка Николай..

обновено на 17.07.18 в 04:48
Минчо Казанджиев

Специализираният съд ще заседава по делото срещу бившия кмет на Ловеч Минчо Казанджиев

Специализираният наказателен съд ще гледа днес делото срещу бившия кмет на Ловеч - три мандата, Минчо Казанджиев, който е обвинен в безстопанственост в особено големи размири.  Обвинението срещу Казанджиев е повдигнато от Окръжната прокуратура в Ловеч заради закупено от общината атракционно влакче за 360 000 лева по проект, финансиран с европейски..

публикувано на 17.07.18 в 04:47

Камарата на общините одобри проектозакона за митническите правила след Брекзит

Британският премиер Тереза Мей получи одобрение в Камарата на общините за проектозакон, целящ създаването на независими митнически правила след Брекзит, предадe Ройтерс. "За" проекта на Закон за презграничната търговия гласуваха 318 народни представители, а "против" - 285. Текстовете ще позволят на правителството да събира митнически такси за..

публикувано на 17.07.18 в 02:12

Сирийската армия напредва към Голанските възвишения, Путин и Тръмп гарантират сигурността на Израел

Правителствената армия е спечелила големи успехи в днешната си офанзива срещу бунтовниците в Югозападна Сирия, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права. Завзети са били четири града в провинция Дара като на повечето места бунтовниците са се предали сами след масирани бомбардировки. Армията вече контролира 90 процента от провинцията,..

публикувано на 16.07.18 в 23:13
Тръмп и Путин дадоха съвместна пресконференция в Хелзинки

В САЩ критикуват изказванията на Тръмп след срещата с Путин

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е подложен на непрекъснат бараж от критики и обвинения от Вашингтон заради поведението си днес след срещата във финландската столица Хелзинки с президента на Русия Владимир Путин. Конгресмени, сенатори, бивши шефове на разузнавателни агенции са шокирани от признанието на Тръмп, че вярва повече на..

публикувано на 16.07.18 в 22:56
Доналд Тръмп и Владимир Путин на пресконференцията след срещата им в Хелзинки.

Путин доволен от „много успешните“ разговори с Тръмп

Руският президент Владимир Путин нарече днешните разговори в Хелзинки с американския си колега „много успешни и полезни“, като отбеляза „искрената и делова атмосфера“ на срещата, предадоха световните информационни агенции Тръмп каза на съвместната пресконференция след 4-часовите разговори, че те са „само началото“ и ги нарече „преки, открити..

публикувано на 16.07.18 в 19:32

Анкетна комисия ще установява факти в транспортния сектор, с които Босия твърди, че разполага

Народното събрание ще създаде временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства в транспортния сектор, за които Николай Колев - Босия твърди, че разполага. Това съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева, която заедно с вътрешния министър Валентин Радев се срещна с Николай Колев в дома му, след като Колев не се отзова..

обновено на 16.07.18 в 18:00