Румен Христов: Десницата трябва да намери сили за обединение до вота за Европарламент

БГНЕС
Съюзът на демократичните сили многократно е заявявал, че разединена десницата няма бъдеще или по-скоро няма да има успеха, който очакват нашите избиратели, така че трябва да вървим в тази посока, така  Румен Христов, който е заместник председател на СДС, коментира в ефира на "Хоризонт" възможностите за обединение в дясно, допълвайки:

Разбира се, че няма да е лесно - ние осъзнаваме това, предвид на това, че десницата е изградена от хора индивидуалисти, всеки със своите виждания. Но аз не виждам, ако говорим примерно за СДС и ДСБ, не виждам никакви идеологически различия.  Ние сме били едно цяло, били сме много пъти заедно и смятам, че ще намерим компромиси и сили да бъдем пак заедно за следващите  избори. Защото трябва да си даваме сметка, че следващите по календар избори - не говорим за предсрочни, но следващите избори са изборите за Европарламент, където бариерата е доста висока. Тя е почти 7% от една страна, от друга страна  - интересът на всички участници в този изборен процес не е толкова голям, колкото да речем за местни избори или за парламентарни избори./.../  Докато за Европарламента имаме шанса да присъстваме с един, дай Боже, двама народни представители - евродепутати и тогава хората, които, така да се каже,"дърпат каруцата", са по-малко  - тоест ние трябва да намерим сили да сме заедно, защото, ако нямаме представител в Еврорламента поради поредното ни разединение, тогава шансовете ни за парламентарните избори намаляват още повече.


СДС са изпратили официално предложение до ръководството на ДСБ за провеждането на среща  за обсъждане на възможностите за обединие в дясно, каза още Христов и отбеляза, че са отворени да разговарят и с другите си колеги в дясното политическо пространство:

Реформаторският блок изпълни своята роля. Разбира се, че допуснахме грешки. Пак казвам, че емоцията е много силна при хората в дясно, но, така или иначе, имаше неща, които бяха положителни - те са свързани най-вече с настояването за реформи, които обаче в момента въобще не се случват.  Много неща ни обединяват  -примерно отношението към АЕЦ "Белене", към "Южен поток", проевропейската ориентация, пронатовската ориентация на България, желанието за провеждане на реформи в съдебната система . може би това е най-важното нещо./.../  Изобщо неща, които са базови, основополагащи - те по никакъв начин не ни разделят.  Да, в нюансите имаме сигурно различия  - примерно с представителите на зелените формации сигурно няма да бъдем на една и съща позиция, но има, така да се каже, допустимост на това, което може да бъде различно при нас и базови неща, зад които трябва да застанем всички.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Още от категорията
Сенат САЩ Вашингтон

Частична парализа на правителството на САЩ, след като Сенатът не успя да приеме временен бюджет

Много американски федерални институции спират временно работа, след като в петък Сенът не постигна съгласие за новия бюджет. Законопроектът за финансиране на правителството не получи необходимите 60 гласа след разгорещени спорове за имиграцията и граничната сигурност, посочва Би Би Си. Частичната парализа на администрацията, която започна в..

обновено на 20.01.18 в 12:41

Визита на германския канцлер Ангела Меркел в София

Приоритетите на Българското европредседателство са във фокуса на днешното работно посещение на канцлерът на Германия Ангела Меркел  у нас. Визитата е по покана на българския премиер  Бойко Борисов .  На срещата Борисов-Меркел, освен приоритетите на Българското председателство, ще се обсъждат и теми от актуалния политически дневен ред, сред които..

обновено на 20.01.18 в 12:39
Виорика Данчила

Георги Василски: Новото правителство на Виорика Данчила ще продължи политиката на стария кабинет

Новото румънско правителство ще се опита да продължи политиката на предишния кабинет, която беше налагана повече от парламентарното мнозинство, а не от Министерския съвет, като основно ще се заиграе и с т.нар. промяна на законодателството за борба с корупцията, при което да могат да бъдат декриминализирани деяния, засягащи политическата класа. Тази..

публикувано на 20.01.18 в 11:58

Миодраг Миличевич: Оливер Иванович имаше богата политическа кариера не само в Косово, но и в региона

Зловещото убийство в Косово на местния сръбски политик Оливер Иванович охлади ентусиазма за ускоряване на евроинтеграцията не само на тази най-нова държава в региона, но и на всички кандидатки от Западните Балкани. Кой беше Оливер Иванович? Защо беше смятан за толкова значима фигура? Какви са мотивите за елиминирането му? Дали и какво ще..

публикувано на 20.01.18 в 11:54

Мартин Минков: България е заинтересована от затварянето на проблема с името на Македония

Сегашното коалиционно правителство на Зоран Заев дава ясни знаци, че иска да извади страната от изолацията, в която се намира и да отвори перспективата за нейната евроатлантическа интеграция. Това каза в коментар за евроатлантическия път на Македония дългогодишният кореспондент на БНР в Скопие  Мартин Минков . В предаването "Събота 150" той..

публикувано на 20.01.18 в 11:31
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: България вярва, че в еврозоната ще има нова фаза на интеграция

За впечатленията на чуждестранните журналисти в коментарите им за стартиралото преди седмица европредседателство влияние оказват и срещите им с лидерите на мнение в България. Между традиционните български ястия, традиционната българска култура и разходките до важни за българите места премина работата на чуждестранните журналисти. Част от..

публикувано на 20.01.18 в 11:25

Клаус Прьомперс: В Австрия е застрашено спазването на Женевската конвенция за защита на бежанците

Растящото влияние на крайната десница в ЕС не е тема, която така формулирана е във фокуса на европейските институции. Въпреки това темата присъства в политическия диалог на всички нива. Това е особено видно след серията парламентарни избори в ЕС през миналата година. Притесненията, че крайната десница ще възтържествува не се оправдаха, но..

публикувано на 20.01.18 в 11:00