Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлес Пучдемон разкритикува плановете на Мадрид за налагане на пряко управление на Каталуния

| обновено на 22.10.17 в 16:56
Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че няма да приеме ограничаване на автономията на областта от централната власт в Мадрид. Налагането на пряко управление от испанското правителство е най-страшната атака срещу каталунските институции след диктатурата на Франсиско Франко, подчерта Пучдемон.

Каталунските институции и каталунците не могат да приемат тази атака. Унижението, към което се стреми испанското правителство като пазител на каталунския обществен живот - от местното правителство до обществените медии, е несъвместимо с демократичното отношение и е извън рамките на закона, каза Карлес Пучдемон и допълни, че ще свика заседание на парламента на Каталуния, за да бъде обсъден отговор на плановете за налагане на пряко управление.

По-рано испанският премиер Мариано Рахой обяви, че ще поиска от Сената отстраняването на Карлес Пучдемон и правителството му, ограничаване на функциите на парламента в Барселона и провеждането на нови избори в автономната област. Рахой обясни, че заради референдума за независимост и подписаната декларация за отделяне от Испания, ще задейства чл. 155 от Конституцията, който позволява Каталуния да мине на пряко управление до организирането на нови избори. Планът на правителството трябва да бъде одобрен от Сената.

От своя спрана испанският министър на външните работи Алфонсо Дастис призова хората в Каталуния да пренебрегнат разпорежданията на регионалните си лидери, ако Испания суспендира автономията на областта. По думите на министъра правителството в Мадрид се опитва да възстанови законовия ред и правилата в Каталуния, като няма намерение да арестува нейния лидер. 
Испански вестник твърди, че парламентът на Каталуния може да обяви независимостта на областта на 27 октомври. Според изданието "Расон" каталунският премиер Карлес Пучдемон и неговият заместник Ориол Жункерас са се договорили да обявят излизане на Каталуния от Испания идния петък. Тогава испанският сенат трябва да гласува обявените от правителството мерки за отнемане на каталунската автономия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна