Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленогорски: Предсрочни избори ще има следващата есен или заедно с изборите за ЕП през 2019-а

Предлагат се законопроекти, които не биха създали възможност за решителна битка с корупцията, смята Зеленогорски

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС
За съжаление това, което се предлага в момента, са законопроекти, които не биха създали възможност за решителна битка с корупцията, заяви в ефира на "Хоризонт"  Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите", в коментар по темата за антикорупционното законодателство, което е на дневен ред в Народното събрание, като допълни:

Корупцията е един от най-важните и драматични проблеми пред българското общество - единствено по корупция ние сме на първо място в Европейския съюз, а иначе  - по доходи и по качество на живот, сме винаги на последните места.  Но очевидно е, че това е един проблем, по който няма значителни усилия и затова, за съжаление, при президента се видя една институционална и политическа немощ от всички участващи и не се стигна до единно мнение по това как би трябвало да изглежда този закон.

БСП искат президентът да назначава шефовете на бъдещото антикорупционно бюро, а колегите от управляващото мнозинство  - ГЕРБ и Обединените патриоти, предпочитат това да става от парламента./.../ Ние смятаме, че най-логично би било да се търси по-модерен европейски подход, а той е и парламента, и президентството да имат мнение кой ще ръководи това антикорупционно бюро, отбеляза още Зеленогорски и обясни идеята на ДБГ в избора на ръководство на антикорупционния орган да участва и граждански конвент: 

Има един такъв модел: "власт власт възпира". Това е демократичен модел, на който стоят основите на ефективната демокрация. В този смисъл е хубаво повече власти, дори с различни политически оцветки да вземат решение за това кой ще ръководи един такъв орган, защото този орган може да се превърне в политическа бухалка./.../  Предложение, което е на госпожа Кунева и на ДБГ, е да се създаде един граждански конвент от видни, изявени българи, от представители на различни институции, който конвент от няколко десетки личности да номинира такива кандидати -  да се направи едно изслушване пред обществото, да  чуем мнението на хората и когато бъде одобрено ръководството, този конвент да се разпусне. Всъщност единствената му цел е да излъчи морални  и високопрофесионални личности, които няма да използват битката с корупцията за разчистване на политически сметки.

Според Зеленогорски в управляващата коалиция има напрежение, но е необходимо стабилността на управлението да се запази по време на българското европредседателство, за да се справим с него успешно. Той обаче прогнозира, че вероятно ще се стигне до предсрочни избори след края на председателството:

Виждаме, че има напрежения  - те от обикновените хора трудно се виждат, но хора, които са били в кулоарите, знаят, че са знаци, които предшестват по-сериозни проблеми. Според мен Председателството е най-важното нещо в момента не само за управляващото мнозинство, а и за всеки българин -  трябва да се положат максимални усилия тези шест месеца, през които ще председателстваме Европейския съвет, да бъдат месеците, които ще дадат тласък за развитие на България.

Хубавото в момента е, че се опитваме да обединим силите си, за да се справим с Председателството, но Председателството ще отмине и тогава ще избуят много сериозни проблеми, изтъкна Зеленогорски и прогнозира:

Според мен предсрочни избори ще има. Големият въпрос е дали ще бъдат следващата есен или заедно с изборите за Европарламент през пролетта на 2019 година. 

По отношение на плановете за ново дясно обединение Найден Зеленогорски  смята, че България има нужда от голям дясно-центристки граждански политически блок, който да спечели доверието на 600-800 хиляди гласоподаватели. Той е оптимист, че такова обединение е възможно на базата на смислен разговор, харта на ценностите и преодоляване на лидерския егоизъм.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени