Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще поеме под 1 млрд. лв. дълг през 2018-а

Снимка: Ани Петрова, БНР

Повече пари за образование, здравеопазване, социалната сфера, отбрана и сигурност са заложени в Бюджет 2018 година. Това става ясно от публикувания проект на финансовата рамка. Догодина хазната ще завърши с дефицит от един процент от брутния вътрешен продукт.

До един милиард лева дълг под формата на държавни ценни книжа - т.е. на вътрешния пазар, може да бъде поет догодина, но дългът няма да може да превишава 23,5 млрд. лева.

Дългът на България няма да се увеличава, този 1 млрд., за който стана въпрос, той всъщност ще бъде за рефинансиране на стар дълг, което ни оставя в една ситуация на доста стабилна макроикономическа основа, отбеляза пред „Хоризонт“ финансовият експерт Юлиян Войнов.

Повече разходи ще има за различни сфери.

Въпреки че бюджетът ще завърши с изключително висок излишък тази година, се планира отново да има дефицит, което означава, че доста сериозно ще бъдат увеличени разходите в бюджета, допълни Войнов.

В мотивите към законопроекта се вижда, че развитието на отбранителните способности - чрез осигуряване на ресурс за авиационна техника и морски патрули, също е приоритет. Осигурени са средства за част от АМ "Струма", жп инфраструктура и софийското метро.

Повече информация за проекта за Бюджет 2018 чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна