Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Станиславски: Няма да научим нищо ново за катастрофата, при която загина Качински

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ние няма да научим вече нищо ново за катастрофата, при която загина полският президент Лех Качински. Това е абсолютно ясно за всеки човек, който е имал възможност да следи от 2010 година до този момент какво се е правело около трагедията, обясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" журналистът Боян Станиславски:

Имало е поне три международни разследвания, които са стигнали до сходни по качество заключения. Това, което в момента наблюдаваме в Полша, е просто елемент от "новата политическа култура“. Тази трагедия, която се случи през 2010 година, причини един огромен шок, но тогава никой не си даваше сметка, че това може да доведе до образуване на една нова култура, нова парадигма за това по какъв начин се управлява обществото и държавата. В Полша в момента се случва едно укрепване на властта.

35% от полското общество вярва, че руснаците са убили президента, допълни още Качински:

"Смоленският спектакъл“ започна да губи инерция. Въобще неговият потенциал започна да се изчерпва, защото хората престанаха да се вълнуват толкова много. Ярослав Качински не може да се откаже от това, защото това е единственото нещо, което реално му позволява да управлява държавата, да държи цялото общество под постоянен стрес.

Цялото интервю с Боян Станиславски можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна