Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Владкова: Най-спорният момент в коалиционните преговори в Германия е политиката по климата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Берлин продължават преговорите за формиране на нова управляваща коалиция на страната след парламентарните избори през септември, които бяха спечелени от партията на канцлера Ангела Меркел. Тази седмица се проведе и първото заседание на новоизбрания Бундестаг, който ще има работен мандат в силно фрагментиран състав.

Този сезон ще бъде по-различен по ред причини - от едната страна това е най-големият Бундестаг - заради смесената избирателна система в Германия този сезон 709 народни представители намериха място в Бундестага, 6 фракции, което отдавна не се е случвало. Със сигурност третото място на една популистка партия, в чиито редици има хора, които имат откровени сантименти към националсоциализма, безспорно ще бъде тема. Това каза в предаването "Събота 150" журналистът Весела Владкова.

Със сигурност може да очакваме парламентарни хватки от страна на "Алтернатива за Германия". Тя е представена в редица местни парламенти в Германия, така че вече имаме поглед върху поведението ѝ в пленарна зала. За добро или за зло дебатите в Бундестага, които досега някак не бяха във фокуса на вниманието на медиите, този път тези 4 години, които предстоят, ще бъдат все по-често на челните страници във вестниците.

Преговорите за съставяне на коалиционен кабинет започнаха тази седмица и на много ранен етап бъдещите евнетуални коалиционни партьори си поставиха трудните теми - сред тях е и миграцията, но засега най-спорният момент се оказва политиката по климата.

Въпреки че всички партии, които са седнали на масата да преговарят, да се обявяват за спазване на Парижкото спорзумение за климата, разликите идват в начина, по който това трябва да бъде постигнато, уточни Владкова. Очаква се следващата седмица самите председатели на партиите да се съберат и да се опитат да постигнат някакъв компромис.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна