Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртият регионален форум по киберсигурност за Югоизточна Европа се провежда в София

Иво Емануилов: Вече има регистрирани случаи на използване на дронове от престъпни групи

Снимка: БГНЕС

София е домакин на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Участници са институции и организации, както и водещи компании от общо 15 страни.

Вече има регистрирани случаи на използване на дронове от престъпни групи. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Иво Емануилов, юрист и научен сътрудник към Центъра по право на информационните и комуникационните технологии и интелектуална собственост към Католическия университет в Льовен, Белгия:

Неколкократно във Великобритания са използвани дрони за пренасяне на наркотици, оръжия и други забранени изделия в затвори. Това е само една от потенциалните престъпни прояви. Особено голям проблем представляват рисковете за киберсигурността на дроновете, свързани с използването им за кибератаки на електронни системи, използването им включително като оръжие срещу цивилно население. Дроните имат и военно приложение, което е доста противоречиво от гледна точка на международното право. Напълно реалистична е хипотезата, че военни дрони могат да попаднат в ръцете на недоброжелателни държави или на терористични групи, които биха могли да ги използват като оръжие срещу мирното население.

Цялото интервю с Иво Емануилов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени