Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 2 ноември, от 21.00 часа директно от Мюнхен ще излъчим „Реквием“ на Джузепе Верди с участието на Красимира Стоянова, диригент - Рикардо Мути

БНР Новини
Красимира Стоянова
Снимка: БГНЕС

От прочутата зала „Херкулес” в Мюнхенската резиденция директно чрез сателит ще предадем за програма "Христо Ботев" това музикално събитие, очаквано с огромен интерес. Великото творение на Джузепе Верди в изпълнение на елитни музиканти: солистите Красимира Стоянова, Анита Рачвелишвили, Франческо Мели и Рикардо Дзанелато, хора и оркестъра на Баварското радио, диригент - Рикардо Мути.
Първият фрагмент от „Реквием”-а, който написва италианският композитор е Libera me. Музиката е част от замисъла на Верди, най-добрите композитори в родината му, да участват в създаването на Messa da Requiem в памет на Джоакино Росини (починал на 13 ноември 1868 г.). По разпределение с жребий, всеки един от 13-те избрани трябвало да напише по една част. На Верди се паднал финалът Libera me. Въпреки завършека на общото творение в срок, възпоменателното тържество пропаднало заради разногласия с диригента Анджело Мариани и импресариото на изпълнителите от „Театро комунале” в Болоня. (Едва през 1988 г. е премиерата на творбата в Щутгарт, на Европейския музикален фестивал под диригентството на Хелмут Рилинг).
Паралелно с работата над новата си опера „Аида”, Верди не изоставя намерението за паметната меса. Но е решил да я напише сам, все повече увлечен от идеята за нещо по-различно от оперния жанр. Разтърсващата кончина на Алесандро Мандзони (на 22 май 1873 г.) - великият писател и поет на Италия, към когото питае възторг още от младежките си години - става тласъкът за завършека на прочутия Реквием.
Верди се обръща към общинския съвет на Милано с предложението да отбележат първата годишнина от смъртта на хуманиста със заупокойната меса: „Това е един изблик, или по-добре казано, една необходимост на сърцето, които ме тласкат да почета, доколкото мога, тази велика личност, която толкова уважавах като писател и толкова тачех като човек-образец на добродетели и патриотизъм”.
Първото изпълнение на Реквиема е в църквата „Сан Марко” в Милано на 22 май 1874 г. под диригентството на Верди с хора и оркестъра на Ла Скала, солисти са певци, които имат своите звездни мигове в оперни постановки на Майстора: Тереза Щолц, Мария Валдман, Джузепе Капони и Ормондо Маини. Спътницата на композитора Джузепина Стрепони, свидетелства за премиерата: „Месата – пълен успех, овации, публиката единодушна в похвалите, много хубаво изпълнение”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна