Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 събития ще предложи Нощта на театрите на 4 и 5 ноември

| обновено на 01.11.17 в 13:20
Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България, която ще е "двойна" - на 4 и 5 ноември. В програмата са представления, пърформанси, изложби, "отворени врати" и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, театрална дискусия и прожекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Смолян, Симитли и Димитровград.

Над 1500 творци от различни театрални стилове ще представят своите продукции в над 80 локации (театрални зали, галерии, кина, клубове).
Театрите и залите в градовете-участници ще бъдат домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 9-годишната традиция на много европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби и събрано в няколко часа.

Ще има и прояви, продуцирани специално за Нощта, някои от които вече са традиция, като проекта "Нощни персонажи" с фотографии на Диляна Флорентин и дискусия "И утре ще има Театър" (в Народния театър "Иван Вазов" на 1 ноември от 19.00 ч.) с участието на Галин Стоев, Христо Мутафчиев, Владо Карамазов, Юлиан Вергов и Гергана Иванова (The Smarts).

Ованес Торосян подготвя авторски моноспектакъл - "Harlem Shake", който ще има премиера в Пловдив на 3 ноември (в Народната библиотека "Иван Вазов" от 19.00 ч.) и в София на 5 ноември (в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" от 15.00 и 17.00 ч.). Японският формат Pecha Kucha night ще предизвика Владимир Карамазов, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Весела Бабинова, Деян Сн. theatresnight.orgАнгелов и Ива Дойчинова да разкажат за "Моите 5" в рамките на 400 секунди (в клуб "Ялта" на 2 ноември от 19.30 ч.).

Посланици на петата Нощ на театрите са актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Бърнев, Деян Донков, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Силвия Петкова, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Елена Телбис и диригентът Максим Ешкенази. Всички те са "двойни" в специалната фотосесия "Нощни персонажи", заснета от Диляна Флорентин. Снимките са в Народния театър, Националната библиотека, Пловдивския театър и в Mall Plovdiv.

Катя Василева научи повече за прекрасната инициатива тази година от организаторите в лицето на Мария Панайотова и Катерина Миланова.
Чуйте.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени