Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов дневен център за работа с деца аутисти отваря врати в София до дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се до дни в столичния квартал „Дружба“ да заработи нов дневен център за работа с деца с аутизъм. Това е втори такъв център, каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ основателят му Мина Ламбовски, която е и детски психолог. В центъра се използват нови методи и подходи, чиято цел е децата да станат по-самостоятелни.

Ние сме първите в България, които въведоха тъй наречения "приложен поведенчески анализ". Това е наука, която третира поведението на детето. Целта е да намали проблемните поведения преди функционалните умения в направление за ред, комуникация, имитация, игра, социално общуване, следване на вербални инструкции, справяне с различни задачи, самообслужване. Тъй като поведението е научено или се учи през живота на човек, то може успешно да бъде променено. Приложно-поведенческият анализ ни дава инструментариума да определим каква е функцията на дадено поведение и въз основа на това да можем да разработим стратегии, чрез които детето да научи нови социално приемливи и ефективни начини за общуване, така че да стане по-автономно и по-малко зависимо от чужда помощ.

Ерготерапията е медицинска специалност, която касае тялото и нервната система на човека и през особеностите в работата на мозъка и на централната нервна система се разработват специфични подходи, чрез които мозъкът се научава да се справя по-добре с околната среда.

Няма данни колко са децата с аутизъм в България, но в САЩ такова е всяко 1 от 48, обясни Ламбовски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна