Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават записванията на десетокласници за специалност "Приложен програмист"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 10 ноември е в ход кандидатстването за специалност „Приложен програмист“ по новата национална програма "Обучение за IT сектора". Кандидатстващите след 10-и клас трябва да покрият за 3 години материала, който се изучава в професия „Приложен програмист“, за която има и прием след 7-и клас. За целта те ще бъдат обучавани допълнително (в извънучебно време и през ваканциите) в пет училища от страната. едно от които е Технологичното училище "Електронни системи" към Технически университет - София (ТУЕС)

Директорът на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова отчете голям интерес към програмата и в петте центъра в странната. В София стремежът е учениците да бъдат обучавани в делничните дни, но в различна смяна от тази, в която ходят на училище.

Идеята на програмата е, тези младежи, които се запишат в програмата и стигнат успешно до нейния край, да получат същите образователни документи, каквито се предлагат в професионалните училища -  т.н. свидетелства за професионална квалификация. За да може да се  стигне до този успешен край, нашите ученици в професионалните гимназии полагат два държавни изпита - държавен квалификационен изпит по теория на специалността и държавен квалификационен изпит по практика на специалността. Би трябвало и тези младежи, за да получат същия документ, да положат тези два държавни квалификационни изпита накрая.

Любомир Чорбаджиев – старши преподавател, отговорен за Софтуерното обучение в ТУЕС, изтъкна, че предвиденият материал е за трите години на обучение е 960 часа, а в първата година – 320. Изискват се системни усилия от страна на учениците и затова е предвиден тест преди началото на обучението, сподели той:

Предвиден е входен тест! Той не е по програмиране, а по-скоро се опитва да види дали кандидатите имат обща IT култура. Няма да бъде труден, а по-скоро ще провери дали кандидатите имат мотивация да се запишат в програмата, дали имат желание и мотивация да издържат цялото обучение.

Ние сме подготвили споразумение с IT – обучаващи организации, които ще се включат и всъщност обучението ще бъде извършвано основно от тях. Ние имаме основна грижа да провеждаме изпитите и да следим за качеството на обучението.

Основната част от материала ще бъде преподавана в присъствието на учениците, но има и известна част, която ще е достъпна онлайн, допълни Чорбаджиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна