Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Парите за наука в Бюджет 2018 трябва да бъдат разпределени на състезателен принцип

| обновено на 01.11.17 в 18:15
Снимка: BGNES
По-високите доходи на учените трябва да бъдат осигурени от разработването на добри проекти, каза финансовият министър Владислав Горанов. Той съобщи, че за догодина са осигурени 120 млн. лева повече за наука. Около 5 млн. лева от тях ще постъпят по бюджета на Българската академия на науките, което би означавало с около 5 % увеличение на заплатите "на калпак", обясни Горанов на извънреден брифинг след днешния протест в столицата на учени от БАН и от Селскостопанската академия. В Деня на народните будители те настояха за увеличение на заплатите им и държавата да отделя повече пари за наука.

От 120-те милиона повече в следващия бюджет, около 5 млн. лева са разпределени предварително по трансфера за БАН, като той дава възможност за около 5% нарастване на възнагражденията, ако се възприеме подходът "на калпак". Но неразбирането между нашия подход и техните очаквания се свежда до нашето виждане, че разходите за наука трябва да бъдат разпределени между отделните научни звена, които не са малко за България на фона на европейските стандарти - на база на конкурс, на база на конкретни проекти, с максимално отчитане, тъй като говорим за публичния ресурс на българския данъкоплатец, за връзката между отделните научни изследвания и потребностите на държавата, не само на икономиката, но и на държавата като цяло.

Ако учените от БАН напишат добри проекти, те могат да удвоят финансирането за Академията, каза Горанов. Според него конкурентното начало пиртеснява част от учените:

Аз не твърдя, че съм прав, но си представям, че някои от тях си мислят, че парите, които предварително са им гарантирани, са недостатъчно, а тези, които са осигурени с бюджета, са по-трудни. Ако на вас ви кажат, че за да ходите само на работа ще получавате 500 лв., но ако си свършите работата, ще получавате 1000, вие вероятно ще се опитате да завоювате 900 само за да ходите на работа, другите 100 да ви се получават по линия на изпълнението.

Вицепремиерът Томислав Дончев заподозря външна намеса:

Не, не търсете политическа интрига. Говорим за технологията на разпределение на парите, че увеличението не означава автоматично вдигане на субсидията за БАН на плоска ставка.

Дончев поздрави протестиращите учени с Деня на народните будители, но припомни, че да си будител е призвание, а не професия.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени