Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преодоляването на невъзможното дава крила на децата с проблеми

Снимка: Facebook

Сега ще ви разкажем за една доброволческа инициатива на хора, обединени от идеята да помагат за изкачването на деца и младежи в неравностойно положение в планината. Какво е нужно да помогнеш на едно дете да види света от високо да повярва, че е значимо, да осъществи своите мечти и да добие усещането, че няма невъзможни неща? Всичко това става благодарение на Виктория и Захари Недялкови от Самоков, които организират планински излети за деца чрез сдружението си "Към върха".

„Към върха“ всъщност е НПО, създадено от Виктория, Захари и Криси, тяхната дъщеря, която е със спина бифида, а целта е деца, които нямат възможност да ходят, да бъдат качвани в планината. Това е едно семейство, което много трудно се справя с житейските трудности, но те имат огромно желание да помогнат и на други семейства и да им кажат: Вие не сте сами.“ Да помогнат на децата да бъдат качвани не къде да е, а в планината. Защото, на практика е трудно да ги преведем през тротоарите и улиците, а какво остава за планината, разказва терапевтът Юлия Банкова, която в подкрепа на инициативата на семейство Недялкови организира "Дните на доброто".

Самият факт, че се дава възможност на едно дете с количка или патерици, да стигне там, където никъде не би могло, вече му дава възможността да усети своята малка лична победа. Една такава лична детска победа дава възможност на детето след това да направи следващата крачка, да преодолее още нещо.

Целия разговор с Юлия Банкова - чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна