Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдиха на 19 години затвор бившия гръцки министър на отбраната Акис Цохадзопулос

Снимка: Уикипедия

Атинският съд призна за виновен бившия гръцки министър на отбраната Акис Цохадзопулос за вземане на подкупи при сключване на сделки по закупуванто на оръжие за гръцката армия.

Бившият министър, който преди четири години беше осъден и за пране на пари, получи втора присъда от 19 години затвор за вземане на подкупи в особено големи размери. На делото в Атина се доказа, че той е получил милиони евро подкуп, за да избере определена компания за превъоръжаване на гръцката армия.


Съдът реши подсъдимият да заплати един милион евро глоба, както и да се конфискуват повечето недвижими имоти, закупени с пари от незаконни оръжейни сделки. По осем години затвор получиха съпругата и дъщерята на бившия военен министър, на които той е прехвърлял имоти и парични средства от подкупите. По същото дело осъдиха още осем лица, участвали в корупционната схема на министъра.



За гърците осъденият бивш военен министър, който беше водеща фигура в социалистическата партия ПАСОК, се превърна в символ на корупцията на политическата класа, коментират наблюдатели в южната ни съседка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна