Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С най-новия си спектакъл „Хористи“ Шуменският театър гостува в София

Сцена от спектакъла
Снимка: ДКТ "Васил Друмев"

Постановката е на Николай Гундеров, който е и автор на текста, заедно с Димитър Събов. 
Сюжетът разказва как в едно училище през 80-те години се търси местният суперталант – кое дете да ни представи в чужбина с най-хубавата песен. Пиесата е комична ретроспекция на моето детство - разбира се, с помощта на художествената хипербола. „Хористи“ е метафора, метафора за това, че винаги има хора, които искат да бъдат диригенти, други – които искат да бъдат солисти, и трети, които са оставени в най-крайния ред - и обикновено те пеят най-добре... Фалшиво пеещите хора много често застават на първа линия, много искат да бъдат видени, както и диригентите, които ни управляват. 
Комедията печели през 2014 година голямата награда в конкурса „Нова българска драма“ на театралния фестивал в Шумен - родния град на Николай Гундеров, който от дълги години живее повече в чужбина, отколкото в България. Така сценичният живот на „Хористи“ започва в Чехия – първата й постановка, също на Гундеров, е в театъра в Пилзен, където 35 години по-рано е поставена пиеса на Йордан Радичков. 
„Българите са събрали 40 години в два часа“, коментират тамошните театрали, а учителите по история водят чешките деца да гледат спектакъла, „за да видят какво е било времето“.
„Хористи“ може да гледате в петък, 10 ноември, на голямата сцена в Сатиричния театър „Алеко Константинов“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна