Проф. Петър-Емил Митев за Прехода: Да не забравяме, че можеше да бъде и по-зле

БГНЕС

"Преходът – политологически ракурси" – това е заглавието на новата книга на проф. Петър-Емил Митев, която той представи в предаването "12+3".

Ако преходът е от авторитарен социализъм към демократичен капитализъм, този преход е завършил.

Мнозинството си представяше Прехода като нещо по-добро. В крайна сметка имаше срив. Но ако го разгледаме като революция, ако смятаме, че трябва да продължи, докато има дори един нещастен, значи ще продължи винаги.

Не трябва да забравяме, че можеше да бъде и по-зле. Нека си припомним, че през 1989 година етническото напрежение беше по-силно, отколкото в Босна, а там се стигна до гражданска война. Можеше да се получи втора Югославия или Сърбия.

Вярно е, че има и по-добри варианти. Достатъчно е да погледем например Чешката република. И там имаше масова приватизация. Повече от 1000 предприятия бяха приватизирани. Там 85 процената работят успешно и сега, у нас – по-малко от 10 на сто.

Със сигурност може да се каже, че политическата конфронтация изигра отрицателна роля. В такива тежки моменти се изисква сплотеност.

Проф. Митев подчерта, че сега управляват нови личности, различни от тези в началото на Прехода.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Петър-Емил Митев чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Жители на Добрич протестират против поскъпването на водата

Граждани на Добрич излизат на пореден протест срещу предстоящото увеличение на цената за ВиК услугите. Протестът започва в 11 ч. пред сградата на Областната управа и ще продължи през пешеходната зона на града като митинг-шествие.     Хората протестират са срещу повишаването на цената на водата в област Добрич до 3.28 лв. за куб. м и настояват..

публикувано на 21.01.18 в 08:23

Петима души бяха убити при атака срещу хотел "Интерконтинентал" в Кабул

Най-малко петима души са убити при атаката, която продължи над 12 часа, срещу хотел "Интерконтинентал" в афганистанската столица Кабул. Това предаде Франс прес, като се позова на информация на афганистанското разузнаване. Осем души са ранени и са били извадени от хотела през нощта. Един от убитите е чужденец. Спасени са били 153 души, 40 от които..

публикувано на 21.01.18 в 07:26

НЦК посвещава 2018 г. на съвременната българска литература в контекста на европейската модерност

В годината на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Националният център за книгата - НДК, ще обърне специално внимание на съвременната българска литература в контекста на европейската модерност. Това е темата на срещите и дискусиите през 2018 г., след като Годината на детската книга през 2017 г. отбеляза голям успех и..

публикувано на 21.01.18 в 01:56
лаборатория учени

Учени разкриха тайна, свързана с най-ярката гама експлозия в историята

Физици от САЩ, Швеция, Франция и Великобритания в лабораторни условия пресъздадоха миниатюрна версия на загадъчните гама експлозии, съобщи сайтът "Лента". В рамките на експеримента бил предложен вероятният механизъм, свързан с възникването им. Става въпрос за изпускани от черните дупки снопове частици, които са под въздействието на силни..

публикувано на 21.01.18 в 01:42

Най-малко 17 души са загинали при пожар в завод за пластмаси в Делхи

Най-малко 17 души са загинали при пожар в завод за пластмаси в Делхи, съобщиха служители на противопожарната служба в индийската столица. Успяхме да овладеем огъня и започнахме операции по охлаждане, уточни говорител на пожарната. Триетажната сграда в района на Бавана на индийската столица била обхваната от пламъци. 17 души загинали, а един..

публикувано на 21.01.18 в 01:19

Над 60 000 души демонстрират в румънската столица Букурещ в антиправителствен "мегапротест"

Над 60 000 души демонстрират тази вечер в румънската столица Букурещ в антиправителствен "мегапротест" под наслов "Всички пътища водят към Букурещ. Революцията на нашето поколение", съобщава информационният сайт Зиаре. С автомобили, влакове, автобуси, самолети или пеша, румънци от всички части на страната пристигаха в Букурещ, за да се включат..

публикувано на 21.01.18 в 00:35

Папата утеши перуанците, пострадали от природните стихии, и ги насърчи да се обединят срещу насилието

На плажа на в северния перуански град Трухильо папа Франциск отслужи пред близо 200 хиляди богомолци литургия на открито. Той каза, че е дошъл на това място, за да се моли за онези, които са загубили всичко, но трябва да се борят и с "други бури" също с опустошителни последици. През 2017 година при наводненията в района загинаха над 150 души и..

публикувано на 21.01.18 в 00:25