Проф. Петър-Емил Митев за Прехода: Да не забравяме, че можеше да бъде и по-зле

БГНЕС

"Преходът – политологически ракурси" – това е заглавието на новата книга на проф. Петър-Емил Митев, която той представи в предаването "12+3".

Ако преходът е от авторитарен социализъм към демократичен капитализъм, този преход е завършил.

Мнозинството си представяше Прехода като нещо по-добро. В крайна сметка имаше срив. Но ако го разгледаме като революция, ако смятаме, че трябва да продължи, докато има дори един нещастен, значи ще продължи винаги.

Не трябва да забравяме, че можеше да бъде и по-зле. Нека си припомним, че през 1989 година етническото напрежение беше по-силно, отколкото в Босна, а там се стигна до гражданска война. Можеше да се получи втора Югославия или Сърбия.

Вярно е, че има и по-добри варианти. Достатъчно е да погледем например Чешката република. И там имаше масова приватизация. Повече от 1000 предприятия бяха приватизирани. Там 85 процената работят успешно и сега, у нас – по-малко от 10 на сто.

Със сигурност може да се каже, че политическата конфронтация изигра отрицателна роля. В такива тежки моменти се изисква сплотеност.

Проф. Митев подчерта, че сега управляват нови личности, различни от тези в началото на Прехода.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Петър-Емил Митев чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Спира разследването на химическите атаки в Сирия

Спира разследването на химическите атаки в Сирия, предава руската информационна агенция ТАСС. Съвместният механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия за това разследване прекрати официално работата си. Пълномощията на комисията, която обвини Дамаск, че неведнъж е прибягвал до бойни отровни вещества, свършиха преди няколко..

публикувано на 18.11.17 в 18:40

Състоянието на пострадалите в катастрофата край Микре остава тежко

Транспортираните във Военно-медицинската академия трима пострадали при катастрофата в Микре остават в тежко състояние. С опасност за живота е една жена, с тежки травми са друга жена и мъж, но те са контактни. В критично, все още тежко състояние, са приетите две жени в столичната болница "Лозенец", съобщиха от пресцентъра на здравното министерство...

публикувано на 18.11.17 в 18:27

13-годишно момче загина при новата тежка катастрофа между селата Микре и Сопот

13-годишно момче загина на място при нова тежка катастрофа, която стана днес преди обяд на главния път София-Варна, между селата Микре и Сопот. При инцидента пострадаха други шестима души.  Инцидентът е станал след челен сблъсък между два леки автомобила. 13-годишното дете, което е загинало на място, е пътувало на предната седалка в единия от тях...

обновено на 18.11.17 в 16:47
ГКПП

Специална химическа смес, предназначена за голяма надморска височина, се прилага при зимното почистване на ГКПП-Гюешево

Специална химическа смес ще се използва при зимното почистване на трасето и площадката на ГКПП - Гюешево, които са разположени на около 1 100 метра надморска височина, за да се избегне заледяване и натрупване на голямо количество сняг. Това съобщи директорът на "Пътно поддържане" в Кюстендил инж.  Милчо Георгиев.  На мястото не може да се..

публикувано на 18.11.17 в 16:39
Келтски празник в с. Хлябово, Хасковско.

Келтското наследство в мултикултурна Европа

Келтите като едни от предците на обединена Европа – това е темата на предаването, по която ще разговаряме с гостите в студиото Сурен Исраилян, Ивайло Коев и асистент Юлий Емилов. И тримата са членове на сдружение „Келтско наследство“, което по настоящем е активно предимно в Бургаския регион. Именно там се предполага, че има следи от келтската балканска..

публикувано на 18.11.17 в 15:35
 Наим Сюлейманоглу

Почина олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Почина олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу .  Олимпийският шампион е починал в болница в Истанбул днес. Той беше хоспитализиран в края на септември заради чернодробна недостатъчност. На 6-ти октомври му беше направена трансплантация на органи. На 11-ти този месец беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив. Въпреки..

публикувано на 18.11.17 в 14:17

Във Варна обсъждат съкращаване на срока за кандидатстване в български ВУЗ на чуждестранни студенти

Съкращаване на срока за кандидатстване в български университети на чуждестранни студенти, е една от темите, която обсъждат във Варна над 60 делегати от цялата страна. Те участват в Общото събрание на националното представителство на студентските съвети.  Яна Вангелова - председател на Националното представителство уточни: Между 6 и 7 месеца..

публикувано на 18.11.17 в 14:10