Проф. Петър-Емил Митев за Прехода: Да не забравяме, че можеше да бъде и по-зле

Снимка: БГНЕС

"Преходът – политологически ракурси" – това е заглавието на новата книга на проф. Петър-Емил Митев, която той представи в предаването "12+3".

Ако преходът е от авторитарен социализъм към демократичен капитализъм, този преход е завършил.

Мнозинството си представяше Прехода като нещо по-добро. В крайна сметка имаше срив. Но ако го разгледаме като революция, ако смятаме, че трябва да продължи, докато има дори един нещастен, значи ще продължи винаги.

Не трябва да забравяме, че можеше да бъде и по-зле. Нека си припомним, че през 1989 година етническото напрежение беше по-силно, отколкото в Босна, а там се стигна до гражданска война. Можеше да се получи втора Югославия или Сърбия.

Вярно е, че има и по-добри варианти. Достатъчно е да погледем например Чешката република. И там имаше масова приватизация. Повече от 1000 предприятия бяха приватизирани. Там 85 процената работят успешно и сега, у нас – по-малко от 10 на сто.

Със сигурност може да се каже, че политическата конфронтация изигра отрицателна роля. В такива тежки моменти се изисква сплотеност.

Проф. Митев подчерта, че сега управляват нови личности, различни от тези в началото на Прехода.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Петър-Емил Митев чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Компенсациите на засегнатите от чумата стопани ще бъдат изплатени до началото на идната седмица

Всички стопани, чиито животни бяха избити заради чумата, ще получат обезщетенията си до края на тази или началото на следващата седмица, съобщи земеделският министър Румен Порожанов. След края на консултативния съвет по животновъдство от Сдружение Обединени български животновъди съобщиха, че са създали щаб, който ще координира желаещите да дарят овце..

публикувано на 17.07.18 в 20:11

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за убийството на 7-годишната Дамла

Точно седем месеца след жестокото убийство на 7-годишната Дамла от Момчилград прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишния й братовчед. Обвинението е за предумишлено убийство и за влизане в чуждо жилище нощем, сочат от пресцентъра на държавната обвинение.    Обвиняем е 25-годишният Мехмед Хасан, който бе задържан на 20 декември миналата..

обновено на 17.07.18 в 19:02

Нов случай на полет, пропуснал гранична проверка на летище София

Нов случай с полет, пропуснал граничния контрол в София. Частен самолет с шестима души на борда, който е пътувал за Гърция, не е бил проверен от граничните власти на летище София. Вината за пропуска е на оператора, отговарящ за полета, който не е уведомил властите, съобщават от МВР.    Самолетът е излетял от Габрово с междинно кацане в София на път за..

публикувано на 17.07.18 в 18:55
Черните щъркели в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Балкана

Четири черни щъркелчета са се излюпили в Национален парк „Централен Балкан“. Според народните поверия черният щъркел носи късмет и здраве. Щъркеловото гнездо се намира в типичното за вида местообитание - близо до речно ждрело в южната част на парка „Централен Балкан“. Малките са енергични, с добър апетит и вече се доближават до ръста на..

публикувано на 17.07.18 в 18:11
Сапарева баня

Десет процента ръст в туризма отчита община Сапарева баня

10 процента ръст в туризма за първото полугодие на тази година по отношение на същия период на предходната година отчита община Сапарева баня. От администрацията обявиха, че от данък туризъм за шестте месеца са събрани близо 13 хиляди лева. За полугодието в града, в който са открити близо 80 къщи за гости, работят 4-5 хотела, са реализирани около 20 000..

публикувано на 17.07.18 в 18:04

Седем общински язовира в Сливенска област ще бъдат ремонтирани с държавни средства

Седем от общо 109 язовира общинска собственост в Сливенска област, за които общините не могат да отделят пари за поддръжка, ще бъдат ремонтирани за сметка на държавата. Това съобщи заместник областният управител Камен Костов. Очаква се Държавната консолидационна компания да определи фирмите, които ще извършват дейностите.  Проблемните язовири са..

публикувано на 17.07.18 в 17:57

Китайски чиновник не вярва, че грозна жена може да бъде изнасилена

Чиновник от китайската провинция Хъбей прецени, че жена, оплакала се за изнасилване, е прекалено грозна, за да стане жертва на подобно престъпление, предаде БТА, позовавайки се на „Хонконг фри прес“. 46-годишната потърпевша, спомената само под фамилното име Фу, още през 2016 година заявила, че станала жертва на сексуално престъпление. Тя се..

публикувано на 17.07.18 в 17:55